De mooiste fonteinen in Rome

mooiste fonteinen in Rome

Na een restauratie van vele maanden, is de beroemde Trevifontein in Rome sinds vorige week weer in volle glorie te bewonderen. Dat is natuurlijk geweldig nieuws voor iedereen die binnenkort naar Rome gaat. De Trevifontein is echter niet de enige fontein in de stad: het stikt er van de prachtige fonteinen. Ik word altijd heel blij van deze sierlijke springbronnen, dus ik was in Rome helemaal op mijn plek. Vandaag heb ik de mooiste fonteinen van Rome voor je op een rij gezet inclusief leuke weetjes. Kijk je mee?

De Trevifontein

De Trevifontein is de grootste en bekendste fontein van Rome. Rondom de fontein wemelt het dan ook van de toeristen. Het bouwwerk is decor geweest van diverse films, waaronder La Dolce Vita van de beroemde regisseur Federico Fellini. Centraal in de fontein zie je de majestueuze zeegod Oceanus op een reusachtige schelp die wordt voortgetrokken door twee gevleugelde paarden. De Trevifontein is maar liefst bijna 30 meter hoog en ruim 20 meter breed en er stoomt elke dag opnieuw zo’n tachtig miljoen liter water door.

Heeft Rome je hart gestolen? Gooi dan met je rug naar de fontein een muntje over je linkerschouder in het water. Volgens de mythe keer je dan ooit terug in Rome. Per jaar wordt er zo’n miljoen euro (!), oftewel zo’n tienduizend kilo, aan muntjes uit de fontein gevist dat de gemeente gebruikt voor het onderhoud. De recente renovatie heeft ruim twee miljoen euro gekost, dus dat hebben ze in twee jaar alweer terugverdiend.

Lees ook: Zien, doen en proeven in Rome

mooiste fonteinen in rome

De Vierstromenfontein

Midden op Piazza Navona staat de Fontana dei quattro fiumi, oftewel de Vierstromenfontein. Dit is een van de bekendste fonteinen van Bernini, mede doordat de fontein een rol speelt in Het Bernini Mysterie van Dan Brown. Rondom de fontein zitten vier riviergoden die de belangrijkste wereldrivieren voorstellen: de Ganges in Azië, de Donau in Europa, de Rio de la Plata in Zuid-Amerika en de Nijl in Afrika.

mooiste fonteinen in Rome

De Morenfontein en de Neptunusfontein

De Morenfontein en de Neptunusfontein staan ook op Piazza Navona en hebben veel overeenkomsten. Zo hebben de bassins dezelfde vorm en werden ze beiden ontworpen door Giacomo della Porta, een leerling van Michelangelo. Om de symmetrie van het plein te handhaven werden er aan de Neptunusfontein net als aan de Morenfonteinen (300 jaar later) beelden toegevoegd.

De Neptunusfontein, Fontana del Nettuno is een beeltenis van Neptunus die in gevecht is met octopus. De God van de Zee wordt omringd door zeenimfen en paarden. De Morenfontein, Fontana el Moro, dankt zijn naam aan het beeld dat een Ethiopiër voorstelt die vecht met een dolfijn.

mooiste fonteinen van rome
De Morenfontein
mooiste fonteinen van rome
De Neptunusfontein

De Schildpaddenfontein

Op Piazza Mattei staat de Fontana delle Tartaughe die zijn naam dankt aan vier bronzen schildpadden. Vier gespierde mannen geven de beestjes een zetje, zodat ze over de rand naar het water kunnen kruipen. De huidige schildpadjes zijn replica’s, omdat de originele exemplaren keer op keer gestolen werden. De overgebleven (echte) schildpadden zijn sinds 1979 te bewonderen in het Musei Capitolini.

mooiste fonteinen van rome

De Pantheonfontein

De Fontana del Pantheon staat op het Piazza della Rotonda voor (hoe verrassend) het Pantheon. Op de marmeren fontein staat de meer dan zes meter lange obelisk van Ramses II rustend op een sokkel versierd met dolfijnen. In 1886 werden de originele marmeren figuren verwijderd en vervangen door kopieën. Rondom de fontein is het altijd een drukte van jewelste. Wat natuurlijk niet zo gek is met zo’n trekpleister als het Pantheon.

mooiste fonteinen in romeEen andere bekende fontein in Rome kwam begin dit jaar helaas nog in het nieuws. omdat deze ernstig werd beschadigd door hooligans van Feyenoord. De Fontana della Barcaccia, de fontein van de lekkende boot, staat aan de voet van de Spaande trappen en is een monument voor de grote overstroming van de Tiber in 1598.

Welke fontein vind ik zelf het mooiste?

Ik kan bijna niet kiezen. Hoewel de Trevifontein wel het meest indrukwekkend is, is de heksenketel aan toeristen voor de fontein net zo indrukwekkend. De Schildpaddenfontein heeft de meeste charme, maar als ik moet kiezen ga ik toch voor de Vierstromenfontein van Bernini. Een juweeltje op het schitterende Piazza Navona.

Waar staat jouw mooiste fontein? In Rome of toch ergens anders? 

2 REACTIES

    • Ik denk zeker dat de fonteinen daar aan hebben bijgedragen. Ik vond het ook een indrukwekkend plein. Ons appartement zat er praktisch om de hoek. Als mijn vriendinnen nog lagen te slapen en ik al vroeg wakker was, ging ik alvast in mijn eentje over het plein struinen. Ik raakte er niet uitgekeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.