5 plekken waar je liefdesslotjes op kunt hangen

liefdesslotjes

Jarenlang hingen tortelduifjes een hangslotje aan de Pont des Arts in Parijs om hun liefde eeuwige trouw te beloven. Onlangs besloot de gemeente de slotjes te verwijderen wegens instortingsgevaar en nu wordt de brug in de stad van de liefde gesierd door  kleurrijke graffiti. Voor de romantici onder ons zijn er gelukkig nog genoeg andere plekken waar je je liefde kunt bezegelen met een hangslotje. Ik heb vijf van deze plekken voor je op een rij gezet.

Cinque Terre: Via dell’Amore

In 2011 maakten we vanaf ons vakantieadres aan de Italiaanse bloemenrivièra een dagtripje naar het wonderschone Cinque Terre: vijf kleurrijke dorpjes aan de Italiaanse kust. Tussen de dorpjes Riomaggiore en Manarola loopt een pad over de rotsen met de bijnaam: Via dell’Amore (liefdespad). Deze bijzondere route is een ode aan de liefde en dat uit zich in de ontelbare sloten die aan de balustraden hangen. Nadat in 2012 enkele toeristen gewond raakten toen overmatige regenval een deel van het pad wegvaagde, werd het wereldberoemde wandelpad ruim tweeënhalf jaar afgesloten. Gelukkig is de Via dell’Amore sinds april dit jaar weer open voor publiek. Dit wandelpad met schitterend uitzicht is namelijk niet alleen een aanrader voor verliefde stelletjes! Cinque Terre is (buiten het hoogseizoen) sowieso een pareltje van de bovenste plank.

liefdesslotjes

Amsterdam: Leidsegracht

Een paar maanden geleden wandelde ik door Amsterdam van de Prinsengracht via een omweg naar het Centraal Station. Het vroege voorjaarszonnetje scheen volop, dus ik besloot even op een bankje aan de Leidsegracht te genieten van de zonnestralen en het uitzicht op de gracht. Toen ik na een tijdje het bankje eens goed bekeek, zag ik allemaal slotjes hangen. Dit bleek dus het bankje uit de film The Fault in our Stars te zijn. Althans…een replica daarvan.

De bank speelt een belangrijke rol in de tranentrekker over twee verliefde tieners met kanker. Het houten bankje werd wereldberoemd toen deze in de zomer van 2014 spoorloos verdween. Vervolgens heeft de gemeente een replica geplaatst om de vele fans van over de hele wereld niet teleur te stellen.

liefdesslotjes

Ljubljana: de Slagersbrug

Ook in het centrum van Ljubljana kunnen verliefde stelletjes hun liefde bezegelen door een slotje op te hangen. In de hoofdstad van Slovenië vindt je een aantal prachtige bruggen, waaronder de Slagersburg die volhangt met honderden hangslotjes. Overigens is Ljubljana niet alleen de moeite waard voor een bezoekje aan de liefdesbrug, de verrassend leuke stad heeft nog veel meer te bieden. Lees voor leuke tips ook mijn artikel Zien, doen & proeven in Ljubljana.

liefdesslotjes

Salzburg: de Makartsteg brug

Nog een brug die is omgetoverd tot liefdesbrug is de Makartsteg brug in Salzburg. Het hekwerk van de voetgangersbrug over de Salzach hangt vol met honderden slotjes. Hier worden volgens de traditie niet alleen slotjes opgehangen als symbool voor oneindige liefde, maar ook om herinneringen voor altijd in leven te houden. Hang je slot aan het hek, gooi het sleuteltje in de rivier en sta stil bij de herinnering die je nooit meer wilt vergeten. En voilà.. jouw herinnering wordt voor altijd veiliggesteld. Vanaf de brug heb je trouwens een schitterend uitzicht op het kasteel en de altstadt van Salzburg.

liefdesslotjes

Florence: langs de rivier de Arno

Vorige week wandelde ik tijdens mijn bezoek aan Florence uiteraard ook even over de iconische Ponte Vecchio. De wereldberoemde bezienswaardigheid is de oudste brug van Florence en werd in de Tweede Wereldoorlog zelfs door de Duitsers gespaard vanwege zijn schoonheid. Ook hier zie je her en der de lucchetti d’amor (sloten van de liefde) hangen. Het zijn er echter niet zoveel, omdat ook in Florence de hangsloten een aantal jaar geleden op last van de gemeente zijn verwijderd.

Een hangslot aan de Ponte Vecchio hangen is alleen weggelegd voor waaghalzen; je riskeert namelijk een boete van 50 euro wanneer je betrapt wordt. Hoewel het misschien extra spannend is om je slot in het geniep op te hangen en het sleuteltje stiekem in de Arno te gooien, kun je misschien toch beter je lovelock ergens anders langs de rivier ophangen.

liefdesslotjes

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een slotje opgehangen. Jij wel? 

9 REACTIES

  1. Ik heb het ook nog nooit gedaan, maar lijkt me ergens wel eens tof om te doen ^^ Jammer natuurlijk dat het zo’n overlast bezorgd en soms gewoon gevaarlijke situatie creëert

  2. Hé leuk, gisteren zag ik nog een overvolle brug bij de Notre Dâme maar op de andere plekken die je noemt heb ik ze niet gezien. Het heeft een beetje dubbel gevoel; eigenlijk lijkt het me heel gaaf om te doen maar het voelt ook een beetje “iedereendoethet” . Wie weet ooit nog een keer…..

  3. Wat toevallig, ik wist dat je dit bericht wilde schrijven, maar kom het nu opeens tegen, terwijl ik even op zoek was naar de naam van de brug in Ljubljana. En de locaties die je noemt kende ik nog niet. Toch maar even langs de bouwmarkt wat slootjes halen 😉

  4. Toevallig zocht ik meer info over het fenomeen slotjes aan de brug. Zo kwam ik op deze blog uit.

    In Valkenburg aan de Geul zijn ze ook te vinden aan het bruggetje over de Geul bij Kasteel Den Halder richting de h.h. nicolas en barbara kerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.