Verken de Franse Opaalkust op een e-bike

Fietsen langs de Opaalkust

Fietsen door een glooiend landschap met regelmatig uitzicht op zee? Spring dan op de pedalen voor een fantastische fietstocht langs de Franse Opaalkust. Deze zomer stapte ik op een e-bike voor een rit naar de indrukwekkende kapen van de Opaalkust.

Tijdens een lekker lang weekend aan de Opaalkust logeren we in Boulogne-sur-Mer. Dit charmante havenstadje blijkt een prima uitvalsbasis om de Noord-Franse kuststreek te ontdekken. Nadat we er uitgekeken zijn, is het tijd om eropuit te trekken naar Les Deux-Caps. Oftewel: de twee kapen Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez. Vanaf het 54 meter hoge monument van Napoleon hebben we al een glimp op mogen vangen van de twee indrukwekkende kliffen die de Opaalkust domineren.

Lees ook: 10 leuke tips in Boulogne-sur-Mer

De Atlantikwall

Hoewel de omgeving van de kapen zich uitstekend leent voor schitterende wandelingen, hebben wij vandaag een e-bike gereserveerd. Ze staan om tien uur ’s ochtends voor ons klaar bij Maison du Site des Deux-Caps. Naast dit informatiecentrum in Audinghen wordt onze aandacht getrokken door Batterij Todt, een bunkercomplex waarin een museum over de beruchte Atlantikwall is gevestigd. De meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. Hoewel het een interessant museum schijnt te zijn, springen we meteen op de fiets voor een ritje naar de grijze kaap.

Uitzicht vanaf monument van NapoleonBatterij Todt

Cap Gris-Nez: de grijze kaap

Onderweg naar Cap Gris-Nez, die op nog geen vijf kilometer afstand ligt, geniet ik vanaf mijn fiets van het glooiende landschap om me heen. Als ik mijn e-bike een paar standjes hoger schakel, trotseer ik met gemak de steile hellingen. Ondertussen kijk ik uit over een prachtig kleurenpalet van groene en gele weides vol ronde hooibalen en grazende schapen.

In de verte zie ik regelmatig de Noordzee, die in een zeldzaam moment waarin de zon doorbreekt intens blauw kleurt. Helaas zijn zonnestralen vandaag een schaars fenomeen, maar dat mag de pret niet drukken. Zon of geen zon: het landschap is evengoed beeldschoon.

Nog geen twintig minuten later zijn we al bij onze eerste bestemming: Cap Gris-Nez. Vanaf de parkeerplaats wandelen we naar de top die vijftig meter boven de zeespiegel uittorent. Terwijl ik vanaf een van de uitzichtpunten uitkijk over de zee, adem ik gelukzalig een diepe teug gezonde zeelucht in. Aan de horizon zie ik de witte krijtrotsen van Dover. Engeland ligt op dit punt slechts 33 kilometer van ons verwijderd.

Na een korte wandeling springen we weer op onze e-bike. Praktisch om de hoek ligt La Sirène. Bij dit populaire restaurant schijn je van zowel heerlijke visgerechten als een fantastisch uitzicht te kunnen genieten. Klinkt aantrekkelijk. Maar omdat het nog lang geen lunchtijd is, besluiten we onze weg te vervolgen naar Wissant.

Lees ook: ontdek de mooiste plekken aan de Opaalkust

Cap Gris-NezCap Gris-NezCap Gris-NezUitzicht Cap Gris-Nez

De charmante badplaats Wissant

Wanneer we drie kwartier later het vissersdorpje binnen fietsen, pakken dreigende wolken zich samen boven de boulevard. Terwijl het zachtjes begint te regenen, zien we vanaf het strand in de verte Cap Blanc-Nez 134 meter boven de zee uitrijzen. Volgens Google Maps is het nog zo’n tien kilometer fietsen. Een beetje ontmoedigd door de regen, besluiten we eerst maar een schuilplek te zoeken.

Terwijl we ons in de eerste de beste frietkot laten verleiden door een gigantische cheeseburger, begint het buiten steeds harder te regenen. Het doet ons met pijn in het hart besluiten rechtsomkeer te maken. Cap Blanc-Nez zal nog even op ons moeten wachten. Op de terugweg blijkt echter al snel dat Buienalarm ons voor de gek heeft gehouden. Sterker nog: er begint zelfs een waterig zonnetje te schijnen.

Prima weer dus voor een tussenstop op het terras van Le Vent du Nord in Audinghen, waar we een 2 Caps bestellen. Het lokale speciaalbiertje is, net als de Blanche van Wissant en de Noire de Slack, afkomstig van een nabijgelegen brouwerij in Tardinghen. Eenmaal terug bij het informatiecentrum zien we dat ze ook verkrijgbaar zijn in het streekproductenwinkeltje. We nemen er een paar mee als souvenir, zodat we thuis onder het genot van biertje herinneringen op kunnen halen aan deze mooie fietstocht.

WissantBiertje 2 CapsMagazine 2 Caps

Cap Blanc-Nez: de witte kaap

Twee dagen later staat de langverwachte rit naar Cap Blanc-Nez op het programma. Onze e-bike hebben we ingeruild voor de auto, die we parkeren bij Mont d’Hubert. Vanaf de parkeerplaats starten diverse gemarkeerde wandelingen, variërend van één tot acht kilometer. Wij wandelen eerst naar de winderige top van Mont d’Hubert. Ondanks de bewolking is het uitzicht vanaf het hoogste punt weergaloos.

Onder ons slaan de golven dramatisch tegen de steile witte krijtrotsen. De veerboten tussen Dover en Calais varen af en aan. De omgeving van Cap Blanc-Nez ligt bezaaid met bomkraters en bunkers. De restanten van de Atlantikwall zijn stille getuigen van de heftige strijd die hier is uitgevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de informatieborden bij de uitkijkpunten lezen we dat de kaap tijdens de oorlog een strategisch punt was. In de klif zijn diverse waarnemingsposten uitgegraven.

Voor de krijtrotsen ligt een strand dat zeer geliefd is bij fossielzoekers. In gedachte zie ik mezelf al langs de branding strandjutten naar bijzondere krijtfossielen. Helaas is het op dit moment vloed en komt het water bijna tot aan de witte kliffen. De getijden kunnen hier echter razendsnel veranderen, waardoor het smalle strookje strand tijdens eb in een mum van tijd schijnt te transformeren in een breed zandstrand. We hebben jammer genoeg geen tijd om daarop te wachten. Die eindeloze strandwandeling bewaren we voor een volgende keer. Een goede reden om nog een keer terug te keren naar de wonderschone Opaalkust!

Cap Blanc NezUitzicht Mont 'd HubertStrand Cap Blanc-Nez Strand Cap Blanc-Nez Wandelen bij Cap Blanc-Nez

Ook fietsen langs de Opaalkust?

Fiets huren
Je kunt fietsen huren bij informatiecentrum Maison du Site des Deux-Caps in Audinghen. Een e-bike kost €20,- per dag (10.00 tot 17.00 uur) en €15,- voor een halve dag (14.00 tot 17.00 uur). Voor een ‘gewone’ fiets betaal je €15,- per dag en €10 voor een halve dag. Je krijgt een veiligheidskit mee inclusief helm, die je overigens niet verplicht bent om op te zetten. Let op: reserveren is (zeker in het hoogseizoen) noodzakelijk.

De route
Helaas bestaat er geen bewegwijzerde fietsroute naar de twee kapen, dus moesten we onze weg zien te vinden zonder mijn geliefde ANWB-knooppunten. Gelukkig kregen we bij het informatiecentrum een handige kaart mee,waarop een medewerker de wegen had gemarkeerd waar niet of nauwelijks auto’s rijden. Dat fietste toch wat aangenamer dan over de hoofdweg.

Overigens zijn er wel twee andere bewegwijzerde routes die langs het informatiecentrum leiden. De (groene) Cyclo 1 route naar Cap Gris-Nez van 11,5 kilometer en de (paarse) Cyclo 2 route naar Wissant van 23,4 kilometer.

Tips voor onderweg
Ik heb ze al verwerkt in bovenstaand verslag, maar hierbij nogmaals mijn tips op een rijtje:

  • Het informatiecentrum is niet alleen de plek om een fiets te huren, maar ook om even rond te kijken in de tentoonstellingsruimte en het streekproductenwinkeltje.
  • Batterij Todt: een bunkercomplex waarin het Musée du Mur de L’Atlantique is gevestigd.
  • Restaurant La Siréne: dit populaire (vis)restaurant met fantastisch uitzicht vlak bij Cap Gris-Nez is een begrip in de omgeving.
  • Cap Gris-Nez: de 50 meter hoge grijze kaap. Vanaf de parkeerplaats starten diverse wandelingen.
  • Het terras Le Vent du Nord in Audinghen om het lokale speciaalbiertje Cap 2 te proeven. Overigens kun je ook de brouwerij in Tardinghen bezoeken: Brasserie Artisanale des 2 Caps.
  • Het charmante vissersdorpje Wissant: vanaf de boulevard zie je aan beide kanten in de verte de kapen liggen.
  • Cap Blanc-Nez: voor het uitkijkpunt parkeer je bij Mont d’Hubert, waar ook diverse gemarkeerde wandelingen starten. Voor een strandwandeling onder aan de witte kliffen parkeer je je auto bij parking Cran d’Escalles aan de Rue de la Mer in Escalles.

Opaalkust Bloemetje Escalles Strand Cap Blanc-Nez

Ben jij al eens aan de Opaalkust geweest en vond je het er ook zo mooi? Aanvullende tips zijn welkom. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.