Een culinaire roadtrip door Nederland: proef de lekkerste streekproducten

Culinaire roadtrip nederland

Zin in een roadtrip door Nederland met een culinair tintje? Stap in de auto om de lekkerste streekproducten te proeven. Van heerlijke gebakjes tot hartige lekkernijen: elke regio heeft wel een eigen specialiteit die je doet watertanden. In dit artikel neem ik je mee op een culinaire roadtrip door eigen land.

Zeeuwse bolussen en babbelaars

Begin deze culinaire roadtrip in Zeeland om een traditionele bolus te proeven. Deze Zeeuwse specialiteit is een begrip in heel Nederland. Het plakkerige suikerbroodje wordt bij elke bakkerij in Zeeland verkocht, maar de bolussen van Bliek Meesterbakkers in Middelburg zijn al meerdere keren uitgeroepen tot beste Zeeuwse bolus.

Na het proeven van deze zoete lekkernij kan je meteen een mooie stadswandeling maken door de pittoreske straatjes van Middelburg. Meer zin in een strandwandeling? Rijd dan nog even door naar Vlissingen of Domburg om lekker uit te waaien. En als je dan toch in Zeeland bent, koop dan ook meteen een zakje Zeeuwse babbelaars om onderweg van te smullen als je naar je volgende bestemming rijdt.

Zeeuwse bolussen

Haagse Hopjes en haring

Rijd vanuit Zeeland naar Zuid-Holland voor een tussenstop in Den Haag. Hier moet je zeker de Haagse hopjes proeven: een hard snoepje met koffie – en karamelsmaak. Deze beroemde koffiebonbon is genoemd naar de Haagse baron Hendrik Hop, die in de 18e eeuw het snoepje per toeval ontdekte toen hij zijn kop koffie met room en suiker op de kachel liet staan. De volgende ochtend was de koffie veranderd in een harde brok die erg lekker bleek te zijn. En zo ontstonden de brokken van baron Hop die in in 1880 de naam Haagsche Hopjes kregen.

De hopjes zijn volop verkrijgbaar in de stad. Koop ze bijvoorbeeld bij ’t Bakkertje, de oudste bakkerij van Den Haag. Vervolgens kan je het Binnenhof of het Vredespaleis bezoeken of doorrijden naar Scheveningen om een harinkje te happen aan de boulevard. Typisch Nederlands zo’n Hollandse Nieuwe!

Den Haag

Goudse stroopwafels en kaas

Een andere specialiteit uit Zuid-Holland is de beroemde stroopwafel. Deze populaire lekkernij, die bestaat uit twee dunne ronde wafels met daartussen een laagje zoete stroop, komt oorspronkelijk uit Gouda. Vanuit Den Haag ben je er zo! In deze charmante stad kan je op verschillende plekken een verse stroopwafel proeven, bijvoorbeeld op de markt of bij Siroopwafel – en Banketbakkerij Berg’s Bakery. Hier kan je ook een kijkje nemen bij het bakken van de stroopwafels of zelfs een stroopwafelworkshop volgen.

Naast stroopwafels staat Gouda overigens ook bekend om de beroemde Goudse kaas. Bezoek tijdens je verblijf in de stad de traditionele kaasmarkt voor de Goudse Waag of neem een kijkje bij het Kaas – en Ambachtenmuseum. Bewonder ook zeker het prachtige stadhuis en de schitterende glas-in-loodramen in de Sint-Janskerk.

Culinaire roadtrip Nederland - Goudse stroopwafel

Friese oranjekoek en suikerbrood

Voor de volgende tussenstop rijd je naar het noorden. Naar Friesland om precies te zijn, om een stukje Friese oranjekoek te proeven. Deze plaatvormige koek met roze glazuur en crèmeversiering dankt zijn naam aan de gekonfijte snippers sinaasappelschil die in de koek zijn meegebakken. Deze zoete lekkernij is in heel Friesland verkrijgbaar, maar een van de lekkerste oranjekoeken koop je bij Bakkerij by Boonstra in Heerenveen. Hun koek werd namelijk al eens bekroond tot beste Fryske Oranjekoek.

Bestel er ook meteen een Fries suikerbrood, een andere bekende specialiteit uit de regio. Na je bezoek aan Heerenveen kan je nog doorrijden naar landgoed Oranjewoud voor een wandeling door de koninklijke terrassen. Neem onderweg lekker pauze op het terras van Hotel Tjaarda voor een kopje koffie met een stuk oranjekoek.

Friese oranjekoek

Groningse eierbal

Vervolgens rijd je door naar Groningen, waar de eierbal een beroemd streekproduct is. Sterker nog: de Groningse eierbal staat zelfs op de UNESCO-lijst van Nederlands immaterieel erfgoed. De gefrituurde snack bestaat uit een hardgekookt ei in een zachte ragoutvulling, omhuld met een krokant laagje paneermeel. Deze lokale specialiteit staat in zo goed als elke Groningse snackbar op de menukaart, maar de lekkerste eet je bij Cafetaria de Koning. Hun eierbal kwam dit jaar bij de Grote Groninger Eierballen Test als winnaar uit de bus.

Na het proeven van de hartige snack is het tijd om Groningen stad te ontdekken. Beklim de Martinitoren, bezoek het Groninger museum en neem een kijkje in het Forum. Dit cultureel centrum is gevestigd in een spectaculair gebouw. Uitgekeken in de stad? Vanuit Groningen fiets je zo de natuur in.

Groningse eierbal

Doesburger mosterd

Vanuit Groningen zak je af in zuidelijke richting naar Gelderland voor een bezoekje aan Doesburg. Dit charmante Hanzestadje aan de IJssel staat namelijk bekend om zijn mosterd. De Doesburger mosterd, een grove mosterd met pittige smaak, wordt hier al sinds de middeleeuwen geproduceerd. In de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek kan je zien en leren hoe de mosterd vandaag de dag nog op traditionele manier wordt gemaakt en verwerkt.

Beklim vervolgens de Martinikerk voor een fantastisch uitzicht over de stad en de IJssel en dwaal daarna door de pittoreske straatjes in de binnenstad. Trek gekregen? Zoek een fijn plekje op een terras om van een heerlijk mosterdsoepje te genieten. Eet smakelijk!

Doesburg

Brabants worstenbroodje en Bossche bol

Verlaat Doesburg voor een ritje naar het zuiden om de beroemde specialiteit van Brabant te proeven: het worstenbroodje. Ook het Brabants worstenbroodje is UNESCO immaterieel erfgoed van Nederlandse bodem en dat is natuurlijk niet voor niets. Deze hartige lekkernij kan je bij praktisch elke bakker in Brabant bestellen, maar maak tijdens deze culinaire roadtrip een tussenstop in Den Bosch. Dan kan je namelijk meteen een beroemde Bossche bol proeven. Dat zijn twee culinaire vliegen in één klap!

Ga vervolgens lekker shoppen in de gezellige straatjes van Den Bosch of bezichtig de prachtige Sint-Janskathedraal. Ga je er liever op uit in de natuur? Vanuit Den Bosch ben je zo in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

Den Bosch

Limburgse vlaai

Eindig deze culinaire roadtrip in het zuiden van ons land: Limburg. Onze zuidelijkste provincie staat bekend om zijn heerlijke vlaaien. Dit traditionele gebak bestaat uit een ronde krokante bodem van gistdeeg gevuld met zoet en hartige ingrediënten zoals fruit, pudding of rijst. Maak zeker een tussenstop in Herten, want dit jaar werd bakker Daily Hannen uitgeroepen tot Beste Vlaaibakker van Limburg. Rijd vervolgens door naar het nabijgelegen voor een stadswandeling of rondvaart over de Maasplassen.

Nog verder afzakken naar het zuiden? Ook in de sfeervolle stad Maastricht proef je de lekkerste vlaoi. Een bijzondere plek om van deze Limburgse lekkernij te smullen, is de Bisschopsmolen: de oudste nog draaiende watermolen van Nederland.

Culinaire roadtrip Nederland - Limburgse vlaai

Op culinaire roadtrip door Nederland? Bereid je goed voor

Sta je inmiddels te popelen om in je auto te springen voor dit culinaire avontuur? Zorg er dan wel voor dat je auto ook klaar is voor de rit. Inspecteer dus voor vertrek verschillende onderdelen van je auto, zodat deze in topconditie verkeert. Een paar dingen die je zeker moet (laten) controleren voordat je op pad gaat zijn: de remmen, de bandenspanning, de verlichting, de koelvloeistof en het oliepeil.

Meestvoorkomende oorzaken van autopech op vakantie

Oorzaak van pechPercentage van incidenten
Lekke band of te lage bandenspanning16%
Accuproblemen of elektrische storingen15%
Oververhitting van het koelsysteem14%
Interne motorschade13%

Bronnen: Telegraaf – Interview met Victor Geskes, directeur van ANWB, en Independer – Autoverzekering en verkeersveiligheid buitenland

Zoals uit de cijfers blijkt, zijn bandenproblemen (16%) en accuproblemen (15%) samen verantwoordelijk voor bijna een derde van alle autopech op vakantie. Daarom is het belangrijk om voor vertrek de staat van de accu te laten controleren, omdat pech onderweg vaak wordt veroorzaakt door een niet werkende accu.

Ook oververhitting van het koelsysteem (14%) en interne motorschade (13%) zorgen regelmatig voor onverwachte stops. Als de accu leeg is, moet deze mogelijk vervangen worden. Volgens expertbron Onderdelen24 kan je de accu ter onderhoud het beste vervangen samen met andere onderdelen, zoals de dynamo, overspanningsbeveiliging en startmotor. Zo voorkom je dat je plannen onderweg flink in de war geschopt worden en kan je zonder zorgen genieten van je culinaire roadtrip door Nederland.

10-minuten check: is jouw auto klaar voor de culinaire route?

In tien minuten checken of je auto klaar is voor vertrek? Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet checken voordat je de weg op gaat voor een culinaire roadtrip:

  • Banden – spanning en profiel
  • Accu – spanning laten meten
  • Verlichting – voor, achter, remlichten
  • Remmen – reageren ze goed?
  • Ruitenwissers + sproeivloeistof – goed zicht
Dit artikel is geschreven met input van een externe redactie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.