10 tips om mooie vakantiefoto’s met je smartphone te maken

Wil jij thuiskomen met mooie vakantiefoto’s, maar heb je geen zin om met een zware camera te zeulen? No worries, want met de juiste smartphone maak je tegenwoordig ook prachtige foto’s en daar hoef je echt geen pro voor te zijn. In dit artikel deel ik een aantal eenvoudige tips om mooie reisfoto’s te maken met je smartphone.

1. Investeer in een smartphone met goede camera

Misschien een open deur, maar investeer allereerst in een smartphone met goede camera. Dat maakt een wereld van verschil. Zelf fotografeer ik naar alle tevredenheid met een Samsung Galaxy S7. Hoewel deze telefoon prachtige foto’s maakt, kan het natuurlijk altijd beter. Sinds kort is namelijk de Samsung Galaxy S10 op de markt. Dit toestel telt vier camera’s met verschillende brandpuntafstanden, waaronder een ultragroothoeklens en een lens met variabel diafragma. Voor de aanschaf van de nieuwste Samsung telefoon moet je wel in de buidel tasten, maar je kunt natuurlijk ook een Samsung S10 abonnement afsluiten.

Maar goed, met alleen de aanschaf van een smartphone met goede camera ben je er natuurlijk nog niet. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om daadwerkelijk mooie foto’s te kunnen maken. Met onderstaande tips haal je meer uit je smartphone.

Tips fotograferen smartphone

2. Maak je lens schoon

Zelf vergeet ik dit nog weleens. Dan schiet ik in mijn enthousiasme een foto zonder vooraf te checken of mijn lens schoon is. Het resultaat: een foto met een vieze waas of vlek. Aangezien een mobieltje doorgaans overal mee naartoe gesleept wordt, is de kans groot dat er nogal wat viezigheid op de lens zit. Regelmatig schoonmaken dus!

3. Draai je mobiel een kwartslag

De meeste mensen houden hun smartphone eigenlijk altijd rechtop, ook wanneer ze foto’s maken. In veel gevallen levert een verticaal beeld echter niet de mooiste foto op. Draai je mobiel dus een kwartslag om een horizontale foto te schieten. Zo komt dat mooie landschap bijvoorbeeld veel beter tot zijn recht.

Kasteel Renswoude

4. Zoom niet in met je camera

Zodra je ook maar iets inzoomt met je smartphonecamera, gaat dit ten koste van de beeldkwaliteit. Je kunt veel beter achteraf je foto bijsnijden of nog beter: zoom in met je voeten. Probeer zo dicht mogelijk naar je onderwerp toe te lopen.

5. Zorg voor voldoende (dag)licht

Als je een mooie reisfoto wilt maken met je mobieltje is het belangrijk dat je voldoende licht hebt. Fotografeer dus bij voorkeur overdag en in de buitenlucht (en stap uit de schaduw). Dat levert het beste resultaat op.

Nationaal Park de Alde Feanen

6. Zet je flitser altijd uit

Wil je toch binnen of in het donker fotograferen? Dan is de verleiding waarschijnlijk groot om de flitser van je smartphone te gebruiken. Doe het niet! De flits veroorzaakt namelijk rode ogen, bleke gezichten en hard, onnatuurlijk licht op de foto. Zorg liever voor wat daglicht door dichter bij het raam te fotograferen of schijn bij met een lampje of een andere telefoon.

7. Kies voor een originele invalshoek

Vermijd de standaard foto’s en kies eens voor een verrassende invalshoek door niet alleen maar op ooghoogte te fotograferen. Probeer juist creatief te zijn door te zoeken naar een bijzondere compositie, waarvoor je desnoods op de grond moet gaan liggen of op een muurtje moet klimmen. Geef je ogen goed de kost en kijk ook eens omhoog of omlaag om unieke details vast te leggen. Vooral als de lucht buiten grauw en grijs is, raad ik je aan om in te zoomen op kleurrijke details. Ook gekleurde bloemetjes op de voorgrond doen het altijd goed of een mooie reflectie in het water. In dit artikel lees je nog meer tips om een originele reisfoto te maken.

Tulpen

8. Neem de tijd

Natuurlijk wil jij een zo scherp mogelijke vakantiefoto. Daarom is het belangrijk om je mobieltje zo stil mogelijk te houden als je een foto schiet. Dat ligt misschien voor de hand, maar toch nemen veel mensen niet écht de tijd voor een foto. Sta dus altijd even stil als je een foto wilt maken. Haastige spoed is zelden goed. Een statief voor je smartphone aanschaffen is natuurlijk ook een optie.

9. Leer je smartphone goed kennen

De camera’s op de nieuwste smartphones hebben ontzettend veel instellingen. Zo kun je op de nieuwste Samsung toestellen het licht aanpassen en de diafragma en sluitertijd veranderen. Door al deze mogelijkheden kun jij je reisfoto’s gemakkelijk naar een hoger niveau tillen, maar dan moet je al die instellingen natuurlijk wel leren kennen. Investeer tijd en experimenteer met de verschillende standen, dan zul je zien dat je foto’s steeds mooier worden. Oefening baart immers kunst.

De Ardennen

10. Gebruik een app voor de nabewerking

Na het lezen van al deze tips maak jij tijdens je volgende vakantie vast heel mooie foto’s. Toch kunnen je vakantiekiekjes nog mooier worden, als je ze op de juiste manier bewerkt. Mijn favoriete app om mijn foto’s bijvoorbeeld wat lichter te maken is Snapseed, maar ook VSCO is een populaire app voor nabewerking.

Fotograferen met een smartphone: mijn ervaring

Met stip boven aan mijn inpaklijst staat mijn spiegelreflexcamera. Ik kan me niet voorstellen dat ik zonder mijn ’trouwe reisgenoot’ het vliegtuig of de auto instap. Toch heb ik ook weleens een dagje geen zin om met mijn zware camera en lenzen te zeulen. Op zulke dagen biedt mijn smartphone uitkomst. Die weegt immers bijna niks en heb ik zo bij de hand om snel en gemakkelijk een foto mee te schieten.

Nadeel is wel dat de mogelijkheden van mijn smartphonecamera beperkter zijn, waardoor de kwaliteit van de foto’s het niet haalt bij mijn spiegelreflexcamera. Toch is mijn smartphone een prima alternatief. Zo liet ik ooit tijdens een bezoek aan Elburg bewust mijn camera thuis. Eenmaal daar bleek het stadje zo fotogeniek dat ik er alsnog op los schoot met mijn smartphone. Ondanks dat het een bewolkte dag was, was ik toch best tevreden met mijn foto’s. Benieuwd naar het resultaat? Ik bundelde ze in een fotoblog.

zonsopkomstFotografeer jij ook veel met je smartphone? Aanvullende tips zijn welkom! 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een externe partij.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.