Roadtrip aan het plannen? 9 handige tips voor onderweg

roadtrip tips

Binnenkort op roadtrip? Ga dan goed voorbereid op pad, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Met deze handige tips haal je alles uit je roadtrip en kun je onderweg optimaal genieten van je avontuur.

1. Ga goed verzekerd op pad

Sluit voor vertrek een goede en betrouwbare auto- en reisverzekering af en zoek vooraf goed uit waarvoor je precies verzekerd bent. Let er bijvoorbeeld op dat er vervangend vervoer bij inbegrepen is voor als je met pech langs de weg komt te staan.

2. Zet een app voor tankstations op je telefoon

Ben je van plan om veel kilometers te gaan maken? Dan kunnen de brandstofkosten flink in de papieren lopen. Download daarom voor vertrek een app die aangeeft waar je het goedkoopst kunt tanken. Voor vrijwel elk land is er wel een app beschikbaar waarmee je kan zien bij welk tankstation je het beste kunt stoppen, bijvoorbeeld Essense in Frankrijk of Clever Tanken in Duitsland.

3. Maak een playlist met jouw favoriete nummers

Stel voor vertrek de soundtrack van je roadtrip samen. Kortom, neem de tijd om een playlist samen te stellen met leuke nummers voor onderweg. Die file wordt toch een stuk minder vervelend als je achter het stuur lekker mee kunt blèren met je favoriete nummers.

4. Zorg voor een noodpakket in de auto

Zorg dat je een noodpakket in de auto hebt voor het geval je ergens strandt. Denk aan een EHBO-kit, een deken, zaklamp, paraplu en een reservewiel met krik. Maar vergeet vooral ook je portemonnee met pinpas, creditcard en contant geld niet. Ga je de grens over? Zoek dan goed uit wat je nodig hebt in de landen waar jij doorheen rijdt. Zo is het in veel landen verplicht om veiligheidshesjes en een gevarendriehoek bij je te hebben.

raodtrip tips

5. Neem genoeg proviand mee

Sla ook voldoende proviand in voor onderweg. Vul een koelbox met eten en drinken en zorg ervoor dat je genoeg water bij je hebt. Handig: neem een thermofles mee waarin je drinken voor een paar uur zowel warm als koud blijft .

6. Verdiep je in de lokale verkeersregels

Ook niet onbelangrijk: verdiep je voor vertrek in de lokale verkeersregels. Als je naar het buitenland gaat, is het handig om van te voren te weten wat de regels zijn. Zo is de maximum snelheid op de snelweg overal anders. Daarnaast heb je in sommige landen een tolvignet of een milieusticker nodig. Kortom, doe vooraf je huiswerk om boetes te voorkomen.

7. Neem de tijd voor leuke tussenstops

Plan je reisschema niet te strak, maar houd bij het uitstippelen van je route ook ruimte voor spontane tussenstops. Verlaat onderweg af en toe de snelweg om te roadtrippen buiten de gebaande paden. Op die manier ontdek je de meeste verrassende plekken.

8. Zorg voor offline navigatie

Als je op roadtrip gaat, mag een goede navigatie natuurlijk niet ontbreken. Heeft je auto een ingebouwde navigatie? Zorg dan dat deze voor vertrek geüpdatet is. Wil je navigeren met je telefoon? Download dan een navigatie-app die de mogelijkheid biedt om kaarten offline op te slaan.

Aanrader is de app Maps.me, die automatische de benodigde kaart downloadt als je jouw route invult. De app laat ook zien waar je langs de route o.a. tankstations, pinautomaten, parkeergarages, restaurants en hotels kunt vinden.

Zorg voor vertrek wel dat je telefoon helemaal is opgeladen en vergeet je oplader en/of powerbank niet mee te nemen. Een volle telefoon is niet alleen noodzakelijk om te navigeren, maar ook voor het geval je de hulpdienst moet bellen.

roadtrip tips navigatie

9. Een laatste check voor vertrek

Klaar voor vertrek? Nog niet helemaal! Inspecteer altijd eerst je auto voordat je het avontuur tegemoet gaat. Zijn de banden op spanning? Check! Doen alle lampen het? Check? Is het oliepijl op orde? Check! Heb je de ruitenwisservloeistof bijgevuld? Check! Heb je alle autopapieren bij je? Check!

Heb je voldoende brandstof? Dubbelcheck! Met een lege tank kom je namelijk niet ver. Tijdens een roadtrip wil je natuurlijk niet zonder brandstof stil komen te staan. En al helemaal niet in the middle of nowhere waar in de wijde omgeving geen tankstation te bekennen is.

Nadat je alles gecheckt hebt, ben je klaar voor vertrek en rest er nog één laatste tip: GENIET! Inspiratie nodig voor een roadtrip in eigen land? Bekijk deze leuke tussenstops in Nederland.

Dit artikel met roadtrip tips is geschreven met input van een externe redactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.