Een bijzonder dagje Albanië in beeld

excursie albanie vanuit ohrid

Tijdens onze vakantie aan het meer van Ohrid in Macedonië maken we een dagtrip naar Albanië. Een bijzondere excursie die veel indruk heeft gemaakt. Lees en kijk je mee?

We rijden langs het meer naar de grensovergang bij St. Naum. Na ongeveer een half uur wachten, zijn alle formaliteiten afgerond en is mijn paspoort weer een stempel rijker. Als we verder rijden op Albanees grondgebied valt meteen het contrast met Macedonië op. De weg is weliswaar gewoon geasfalteerd, maar zit vol gaten en kuilen. Overal zie je bunkers die het land tijdens het regime van de wrede dictator Enver Hoxha moesten beschermen tegen een eventuele invasie. Albanië ging tot 1991 jarenlang gebukt onder deze communistische dictatuur en de sporen hiervan zijn dus nog altijd goed zichtbaar. In heel Albanië ontsieren honderdduizenden bunkers het landschap.

Ook opvallend is dat er overal langs de weg verse vis verkocht wordt. In Macedonië is het verboden om de bedreigde Ohrid-forel te vangen, terwijl ze in Albanië dit verbod compleet aan hun laars lappen. Hier nemen ze het sowieso een stuk minder nauw met de milieuregels. Hoe schoon het aan de Macedonische zijde van het meer is, zo vervuild is het aan de Albanese kant. Op sommige plekken langs het meer liggen grote hoeveelheden afval. Een trieste aanblik.

Pogradec

Onze eerste tussenstop is Pogradec, de grootste stad aan de Albanese zijde van het meer van Ohrid. We wandelen over de Europaboulevard waar we gedenkstenen zien liggen van Anne Frank en Vincent van Gogh. Na een kopje koffie in een klein cafeetje bezoeken we een overdekte markt met etenswaar, tabak, kitscherige kleding en heel veel tweedehands schoenen. Buiten brengen kooplui hun etenswaar aan de man vanuit een oud brommertje. Langs de straat staan werklui met hun gereedschap te wachten op een klusje. De meeste inwoners rijden rond in een antieke Mercedes. Zelfs de plaatselijke ambulance is van dit bekende Duitse automerk.

Tot slot nemen we nog een kijkje op de begraafplaats en zien we triest genoeg opvallend veel kindergraven, rijk versierd met nepbloemen. Decennia lang behoorde Albanië tot een van de armste landen van Europa. Door gebrek aan bepaalde voedingsstoffen lag de kindersterfte door ondervoeding erg hoog.

Excursie AlbanieExcursie AlbanieExcursie AlbanieExcursie Albanie Excursie AlbanieExcursie AlbanieExcursie AlbanieExcursie Albanie

Lin

We vervolgen onze weg voor een uitgebreide lunch in een restaurant aan het meer. Daarna staat een bezoekje aan het dorpje Lin op het programma. In dit vredige vissersdorpje lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Lin is niet veel meer dan een lange straat met een aantal smalle zijstraatjes richting het meer. De opvallende toren van het witte kerkje torent boven het dorpje uit. Aan de bouwvallige huisjes hangen knuffels die voor bescherming zorgen. Her en der lopen wat verdwaalde kippen en een ezel rond. Sommige dorpelingen zijn op het land aan het werk, terwijl de oudere inwoners voor hun huisje aan het uitrusten zijn en de kinderen nieuwsgierig met ons meehuppelen. Ondanks de taalbarrière maken we gemakkelijk contact met de vriendelijke bevolking. Een man die al aardig op leeftijd is, probeert een praatje met ons te maken. Geen idee wat hij zegt, maar vermakelijk is het wel. Vanaf een heuvel aan de rand van het dorpje, genieten we van het schitterende uitzicht op het meer.

Dan is het is weer tijd om verder richting Macedonië te rijden. Onderweg stoppen we nog even bij een grote bunker in de heuvels. Ook hier is het uitzicht prachtig. Bij Struga gaan we de grens over en zit ons rondje om het meer van Ohrid er alweer bijna op. Vol nieuwe indrukken worden wij bij ons hotel afgezet en is het einde van de excursie een feit. Een interessante excursie die me erg nieuwsgierig heeft gemaakt naar de rest van Albanië.

Albanie4excursie albanie vanuit ohridexcursie albanie (42)Albanie5Albanie3excursie albanie (29)excursie albanie (30)

Deze excursie hebben wij geboekt bij Lale Tours, een familiebedrijf dat kleinschalige excursies met Nederlandstalige gidsen aanbiedt. Onze gids Dimitri is getrouwd met een Nederlandse vrouw en heeft ook een aantal jaar in Nederland gewoond, waardoor hij parate kennis over Nederland bezit. In zijn interessante verhalen over Macedonië en/of Albanië gebruikt hij dan ook vaak leuke bruggetjes naar Nederland. Wat mij betreft een aanrader!

Wij boekten ook een boottocht naar het klooster van Sveti Naum bij Lale Tours. Ik schreef een uitgebreid verslag over deze geslaagde tocht inclusief barbecue op een verlaten strandje.

12 REACTIES

 1. Oef, die armoede is best wel verdrietig om te zien. Ik had er ook nog nooit over nagedacht om eens naar Albanië te gaan, maar het lijkt me wel een bijzonder land. Die kindergraven, ik krijg er kippenvel van…

  • Die armoede is zeker verdrietig. Albanië is inderdaad niet echt het eerste land dat bij je opkomt als vakantiebestemming, maar volgens mij is het wel een bezoek waard. Ik wil in ieder geval graag meer zien van dit bijzondere land. Ik zag pas bij 3 op Reis dat ze ook een mooie azuurblauwe zee hebben en alles is natuurlijk nog spotgoedkoop (das altijd fijn)!

  • Dank je! Ik ben wel enthousiast over de plekken die ik heb bezocht in het oosten van Europa. Prachtige natuur, (meestal) gastvrije mensen, interessante cultuur en lekker goedkoop.

 2. Veel mooie foto’s gemaakt inderdaad. Ook ik heb nooit aan Albanië (en Macedonië) gedacht. Heeft Macedonië nu je voorkeur ten opzichte van Albanië, vanwege het verschil in armoede?

  • Ik weet niet goed wat mijn voorkeur heeft. Ik vond Albanië wel interessant/bijzonder en ben heel benieuwd naar de rest van het land, maar Macedonië was wel mooier (bijvoorbeeld schoner en meer bomen, omdat die in Albanië allemaal gekapt zijn)

 3. Albanië lijkt me zo mooi, als ik foto’s als deze zie krijg ik altijd weer een beetje spijt dat ik er niet naartoe ben gegaan tijdens mijn Balkanreis. Wat lief trouwens die rompertjes aan de waslijn!

 4. hallo, ik weet niet of je hier nog op reageerd omdat we al een paar jaar verder zijn, maar we zitten erg te twijfelen om albanie en/of macedonie te gaan bezoeken in de vakantie.
  We hebben ook onze 2 kids dan mee, dan 6 en 9 jaar oud. is dat ook geschikt voor hun denk je?

  • Ik heb zelf geen kinderen, dus geen ervaring mee. In Albanië ben ik maar een dagje geweest, maar Macedonië (rond het meer van Ohrid) lijkt me zeker wel geschikt voor kinderen van die leeftijd. Het is er in ieder geval prachtig! 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.