Leuke tips in Hilversum: 15 x zien en doen in het Gooi

tips Hilversum

Hilversum is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip in eigen land. Toch valt er in en rond de mediahoofdstad van Nederland van alles te beleven. Wat te doen in Hilversum en omgeving? In dit artikel deel ik 15 leuke tips en bezienswaardigheden in Hilversum en ’t Gooi.

Hilversum tips

Hilversum telt ruim 90.000 inwoners en is de grootste plaats in de Noord-Hollandse streek het Gooi. Dé mediahoofdstad van Nederland heeft een levendig centrum met leuke eettentjes en bijzondere architectuur, maar grootste troef van de stad is de mooie omgeving. Hilversum wordt namelijk omgeven door natuur.

Wat te doen in het Gooi? Hieronder deel ik mijn leukste tips in Hilversum en omgeving: van mooie bezienswaardigheden en lekkere adresjes tot leuke dingen om te doen in het Gooi.

1. Een kijkje in de wereld van televisie op het Media Park

Hilversum wordt ook wel gekscherend Hillywood genoemd. De stad staat bekend om het Media Park, een enorm terrein waar talloze televisie- en radioprogramma’s worden gemaakt. Een bezoek aan het mediahart van Nederland mag niet ontbreken tijdens je weekendje Hilversum.

Wil je een uniek kijkje in de wereld van televisie? Neem dan deel aan een Hillywoodtour. Een enthousiaste gids neemt je mee voor een rondleiding in een treintje over het Media Park, onder andere door televisiedecors en het rekwisietendepot. Wie weet kom je onderweg nog een paar BN’ers tegen!

Ook leuk: een bezoek aan het iconische Beeld en Geluid. Dit interactieve mediamuseum zal na een grondige verbouwing in het najaar van 2022 weer open gaan voor publiek. Bekijk de website van de Beeld & Geluid experience voor meer informatie.

Tip Hilversum: Beeld en Geluid

2. Ontdek het centrum van Hilversum

Hilversum heeft misschien niet het meest sfeervolle of mooiste stadscentrum van het land, maar dat betekent niet dat er niets te beleven valt. Bezoek bijvoorbeeld Museum Hilversum dat gevestigd is in het voormalige stadhuis. De (wisselende) exposities zijn gericht op mediakunst, – cultuur en fotografie.

Ga je liever shoppen? Wandel dan eens binnen bij Good Grounds: een winkel, atelier en lunchroom in één. In deze kleurrijke concept store shop je unieke, eerlijke producten.

Houd je van koken? Dan kijk je in de (enorme) kookwinkel Oldenhof je ogen uit! En wil je een lokale lekkernij proeven? Scoor dan een bonbondoosje Gooise matrasjes bij chocoladehuis de Gooise Matras.

Overigens vind je de leukste winkelstraat van de stad in Hilversum Zuid. Aan de Gijsbrecht van Amstelstraat barst het van de leuke boetiekjes en speciaalzaakjes.

Museum Hilversum

3. Lekker lunchen en koffie drinken

Tijdens het shoppen wil je natuurlijk wel graag tussendoor pauzeren met een kopje koffie of lekker broodje. Keuze genoeg in Hilversum! De afgelopen jaren zijn er in het centrum heel wat leuke koffietentjes en lunchzaakjes geopend.

Mijn tips in Hilversum voor een kopje koffie met lekker taartje? Koffie&Jij en 30ML. Lekker lunchen kan in het prachtige restaurant Meddens of bij Paisan Mediterranean Kitchen (aanrader: de mezze schotel!)

Tot voor kort kon je ook lekker lunchen bij de Kwekerij op het Stationsplein. Dit tijdelijke stadspark is echter verhuisd naar de andere kant van het spoor en wordt op dit moment opnieuw ingericht aan het Oosterspoorplein. Houd de website in de gaten voor de actuele informatie over de opening.

Koffie&Jij Hilversum

4. Gooise biertjes proeven in de foodhall MOUT!

Lekker uitgebreid borrelen met hapjes? Dan moet je bij Foodhall MOUT! zijn. Deze foodhall biedt onderdak aan zeven verschillende internationale keukens: van Vietnamees tot Italiaans. Een heerlijke plek om te genieten van de lekkerste streetfood-gerechtjes, die je wegspoelt met een proeverij van vier verschillende bieren van de Gooische Bierbrouwerij. Proost!

Mout Foodhall Hilversum

5. Een wandeling langs de architectuur van Dudok

Hilversum staat bekend om de architectuur van Willem Dudok. Nergens ter wereld heeft deze beroemde architect meer gebouwd dan in Hilversum. Wil je zijn bijzondere bouwwerken bewonderen? Loop dan de Dudok wandelroute van ruim 8 kilometer rond het centrum. Een van de niet te missen tips in Hilversum!

Je kunt starten bij het Centraal Station en vervolgens de zeskantige ANWB-bordjes volgen. Onderweg kom je langs de mooiste gebouwen van Dudok, zoals het Raadhuis, de Fabritiusschool, de Openbare Leeszaal en het Volksbadhuis.

Lunchen langs de route? Dat kan bij Restaurant Parc, op een prachtig plekje aan het stadspark De Oude Haven.

Dudok Raadhuis Hilversum
Openbare Leeszaal Dudok Hilversum

6. Lunchen op Landgoed Zonnestraal

Wil je nog meer toonaangevende architectuur bewonderen? Dat kan op Landgoed Zonnestraal, dat wordt gezien als pionierswerk uit de periode van het Nieuwe Bouwen. Dit iconische rijksmonument in het Loosdrechtse Bos werd in 1928 geopend als sanatorium voor tbc-patiënten.

Het complex werd gebouwd op de heide tussen de bossen, zodat de patienten op basis van veel licht en lucht zouden genezen. Architect Jan Duiker gebruikte in zijn ontwerp veel glas en balkons, die ervoor moesten zorgen dat de patienten zo snel mogelijk weer beter zouden worden.

Tegenwoordig kun je op het landgoed heerlijk lunchen bij Brasserie Zonnestraal dat gevestigd is in een van de paviljoens. Geniet voor of na de lunch (tip: de shared lunch) van een wandeling over het landgoed. Er zijn routes verkrijgbaar bij de brasserie en iedere laatste zondag van de maand kun je aansluiten bij een rondleiding over het landgoed.

Bezoek je op vrijdag het landgoed? Wip dan ook even langs bij de nabijgelegen Wijngaard Zonnestraal om een wijntje te proeven of te picknicken tussen de wijnranken.

Tips Hilversum: Landgoed Zonnestraal

7. Wandelen op Landgoed Gooilust

Een ander mooi wandelgebied vlak bij Hilversum zijn de tien statige ’s Gravelandse Buitenplaatsen. Een van die buitenplaatsen is Landgoed Gooilust, waar het in mei een feestje is om door de bloeiende rododendronvallei te lopen. Er is een route van vier kilometer uitgestippeld over het landgoed.

Zin in een langere wandeling? De bomenroute van 14 kilometer voert je over meerdere buitenplaatsen. Lunchtip: Proeflokaal de Serre op biologische-dynamische tuinderij Land en Boschzigt.

Tips Hilversum: Landgoed Gooilust

8. Varen over de Loosdrechtse Plassen

Zin om het water op te gaan? Zet dan koers naar Loosdrecht om te varen of suppen over de Loosdrechtse Plassen en de Vecht.

Genieten van een hapje en drankje aan het water? Zoek dan een plekje op het mooie terras van Restaurant Robberse Eiland of bij de Haven Club aan de Porseleinhaven in Oud-Loosdrecht. In deze kleurrijke haven kun je tijdens het vaarseizoen ook aan boord van de fietsboot stappen die via het eiland Markus Pos naar de Strook in Breukelenveen vaart.

Een andere tip is het fijne terras van Beachclub Ottenhome in Kortenhoef, in de jachthaven kun je ook een boot of sloep huren.

Porseleinhaven Loosdrecht
Ottenhome Loosdrechtse Plassen

9. Uitwaaien op de heide

Hilversum wordt omringd door mooie heidegebieden, zoals de Zuiderheide, Westerheide, Bussummerheide en de Hoorneboegse heide. Vooral in augustus als de heide in bloei staat en prachtig paars kleurt, is het heerlijk wandelen in deze gebieden van het Goois natuurreservaat.

Lekker lunchen en uitwaaien op de heide? Bij Theehuis ’t Bluk starten diverse gemarkeerde wandelroutes (van 4 tot 10 kilometer) over de Zuiderheide in Laren.

Ook mooi: kies voor de Hoorneboegse Heideroute (6km) in combinatie met een lunch bij restaurant Bij de Tuinman op Buitenplaats de Hoorneboeg (alleen geopend in het weekend).

Tips Hilversum: Zuiderheide Laren

10. Het hoogste punt van ’t Gooi beklimmen

Wil je de Tafelberg beklimmen? Dan hoef je echt geen ticket naar Kaapstad te boeken. Het kan ook op de Tafelberg- en Blaricummerheide. Toegegeven, het uitzicht valt misschien een beetje tegen, maar met 39,2 meter boven NAP sta je wel op het hoogste punt van ’t Gooi. Na je klim kun je nog een (gemarkeerd) rondje wandelen over de heide of genieten van een drankje op het fijne terras van Restaurant Eendracht.

Tafelberg Blaricum
Blaricumse heide

11. Een uitstapje naar Naarden-Vesting

Maak vanuit Hilversum een uitstapje naar Naarden. Dit mooie vestingstadje ligt op nog geen tien kilometer afstand. Geniet van een stadswandeling door de sfeervolle straatjes, bezoek het Nederlands Vestingmuseum, maak een rondvaart door de vestinggracht of ga met een fluisterboot het Naardermeer op. Verrukkelijk Italiaanse eten in de vesting? Reserveer een tafeltje bij Restaurant Acquavite.

>> Hoteltip in Naarden: Vesting Hotel & Restaurant

Naarden-vesting
Naarden-Vesting

12. Bezoek het Muiderslot (en forteiland Pampus)

Rijd na je bezoek aan Naarden-Vesting door naar Muiden om het Muiderslot te bezichtigen. Het imposante slot, dat ooit werd bewoond door de beroemde dichter P.C Hooft, is een van de mooiste kastelen van Nederland. Bekijk de website van het Muiderslot voor de actuele openingstijden & tarieven.

Ook leuk: combineer je bezoek aan het Muiderslot met een overtocht vanuit Muiden naar het onbewoonde forteiland Pampus. De Pampusveer vaart in twintig minuten naar dit eiland vol geschiedenis. Neem een kijkje op de website voor de activiteiten en actuele openingstijden en prijzen.

Tip: geniet na je bezoek aan het Muiderslot en/of Pampus van een drankje op het terras aan de Groote Zeesluis bij Café Ome Ko.

Muiderslot
Muiden

13. Bezoek Museum Singer in Laren

Kunstliefhebber? Bezoek dan Singer Laren. Dit particulier cultureel erfgoed in het hart van kunstenaarsdorp Laren bestaat uit een museum, theater en beeldentuin. De Singertuin die ingericht is met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars is gratis toegankelijk.

De collectie van Museum Singer bevat schilderijen van onder andere Anton Mauve en Kees van Dongen, maar ook prachtige beelden. Zo kun je er Nederlands grootste verzameling beelden (zeven stuks) van Auguste Rodin bewonderen, waaronder de wereldberoemde De Denker. Het museum toont ook wisselende tentoonstellingen. Bekijk de website voor een actueel overzicht en de openingstijden & tarieven.

Tip: proef na je bezoek aan Singer Laren de lekkerste poffertjes van het Gooi op de Larense Brink. Hier staat (van april tot september) de Oud-Hollandse poffertjeskraam van Cornelis de Haan. Al meer dan 100 jaar een begrip in Laren en omstreken.

Foto: Maarten van Haaff

14. Vaar vanuit Huizen mee op de fietsboot

Huizen telt maar liefst vier jachthavens en wordt daarom ook wel de haven van ’t Gooi genoemd. Tot de aanleg van de Afsluitdijk lag dit voormalige vissersdorp aan de Zuiderzee, tegenwoordig het Gooimeer.

Op zondagmiddag (van april tot oktober) vertrekt er vanuit Huizen een fietsboot, die via Baarn en Soest naar Amersfoort vaart. Een prachtige vaarttocht over het Gooimeer en de Eem. Je fiets mag uiteraard mee aan boord, zodat je ook weer terug kunt fietsen als je wilt. Bekijk de Eemlijn website voor meer informatie.

Tips in Huizen: wandel langs de kleurrijke huisjes en de historische botterwerf in het Nautisch Kwartier en ga lekker lunchen of dineren in de voormalige krachtcentrale uit 1938. Met een restaurant, ateliers en een galerie is dit dé creatieve hotspot van Huizen. Blijven slapen in de haven van Huizen? Dat kan bij Fletcher Hotel Nautisch Kwartier.

Huizen

15. Loop het klompenpad door de polder van Eemnes

Lekker wandelen over boerenland en door de polder? Loop dan het Nesserpad! Dit mooie klompenpad van 11 kilometer voert je door het open polderlandschap van Eemnes en over de dijken langs de Eem. Vergeet je verrekijker niet, want de Eempolder is een paradijs voor weidevogels zoals de grutto en de tureluur.

De route start bij restaurant het Oude Raadhuis, waar je na je wandeling lekker kunt lunchen. Onderweg lunchen kan ook bij By Ingo of rijd na je wandeling naar Theetuin Eemnes | Brave Hendrik een paar kilometer verderop.

Polder van Eemnes

Waar overnachten in Hilversum?

Op zoek naar een hotel in Hilversum? Overnachten in het centrum kan bij Gooiland Hotel of net buiten het centrum bij het prachtige Hotel Villa Trompenberg. Andere mooie hotels in ’t Gooi zijn: Boutique Hotel Eemland in Eemnes en Boutique Hotel Bellevue in Blaricum. Slaap je liever in een vakantiehuisje? Bekijk dan eens deze vrijstaande natuurhuisjes in de omgeving van Hilversum.

Booking.com

Nog meer leuke tips in de omgeving van Hilversum

Naast bovenstaande leuke tips in het Gooi, valt er nog veel meer te zien en te doen in de omgeving van Hilversum. Het Gooi grenst namelijk in het westen aan de Vechtstreek en in het oosten aan het Eemland. In beide streken valt veel moois te zien.

Bezichtig bijvoorbeeld Paleis Soestdijk, maak een uitstapje naar Spakenburg of ga wandelen bij de Tienhovense Plassen, bij Kasteel Groeneveld in Baarn of bij Lage Vuursche op de Utrechtse Heuvelrug.

Ook leuk: stap in Nieuwersluis aan boord van de fietsboot, die over de Vecht via Breukelen naar Maarssen vaart. Of maak een uitstapje naar het vestingstadje Weesp en vaar mee met het varende huisje De Vuurlinie over de Vecht naar Fort Uitermeer.

Spakenburg

Meer lezen over leuke tips in de omgeving van Hilversum?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.