Een brief aan onweerstaanbaar Praag

Liefste Praag, wat ben je mooi! Met je schilderachtige straatjes en kleurige huisjes. Met je vele bruggen en torens en je pittoreske pleinen. Eindeloos kan ik dwalen over de authentieke kinderkopjes in je smalle  slenterstraatjes. Me laten verrassen door prachtige doorkijkjes en me verwonderen over rijkelijk versierde gevels en spectaculaire uitzichten. Je charme is allesoverheersend.

Hoewel je een en al historie ademt, ben je absoluut niet ouderwets. Je weet verleden en heden moeiteloos te combineren. Historische gebouwen worden afgewisseld met leuke hotspots. Iconische bezienswaardigheden met verborgen pareltjes. De gezellige terrassen en vrolijke straatartiesten op het Oude Stadsplein bieden vertier voor jong en oud. Het uitzicht vanaf je imposante Burcht en de machtige Sint-Vituskathedraal blaast iedereen omver. Je sierlijke theaters weten te betoveren met hun grandeur en het uitzicht vanaf de beroemde Karelsbrug op de glinsterende Moldau nodigt uit voor een heerlijke boottocht.

Ook houd je van tradities en van het goede leven. In je gezellige kroegen vloeit het bier rijkelijk en worden goed gevulde borden met stevige maaltijden geserveerd. Vrijgevig als je bent, mogen ook de mensen met een minder goed gevulde portemonnee van al dat lekkers genieten. Je bourgondische levenslust werkt aanstekelijk.

En ondanks je bijna perfecte schoonheid ben je zeker niet saai. Sterker nog, je bent zelfs een beetje ondeugend en houdt wel van een grapje of controverse. Zo kan ik het wel waarderen dat je de rebelse kunstenaar David Černý een podium hebt gegeven met zijn provocerende kunstwerken. De ridder die een ondersteboven hangend paard berijdt in de Lucerna passage, tien kruipende ‘evil’ baby’s tegen de televisietoren en plassende mannen voor het Kafka Museum toveren een glimlach op mijn gezicht.

Heb je dan helemaal geen slechte eigenschappen? Eerlijk is eerlijk: niemand is perfect. Ook jij niet, Praag. Ook jij stelt weleens teleur. Jouw grootste nadeel is dat je een allemansvriend bent. Tot mijn verdriet moet ik je met ontzettend veel toeristen delen. Nooit heb ik je even helemaal voor mij alleen. Ik weet dat jij er niets aan kunt doen. Het komt door je schoonheid en ongekende aantrekkingskracht. Daarom knijp ik een oogje dicht en zal ik altijd een zwak voor je blijven houden. Toch geef ik voorlopig andere steden de kans om zich te bewijzen, maar ik weet het zeker…ooit kom ik terug naar je wonderschone heksenketel.

Veel liefs,

Anita

Meer lezen over Tsjechië?  Lees alles over de industriële charme van Ostrava of over de mooiste dorpjes in Moravië

het mooiste van praag (1) het mooiste van praag (2) het mooiste van praag (3) het mooiste van praag (4) het mooiste van praag (5) het mooiste van praag (6) het mooiste van praag (8)het mooiste van praag (7)het mooiste van praag (9)het mooiste van praag (12)het mooiste van praag (10)

Kan jij je vinden in deze brief of heb jij nog een aanvullende boodschap voor Praag? 😉 

Geen blogpost meer missen? Volg me dan op Facebook.

4 REACTIES

    • Dank je! Praag is absoluut de moeite waard (ondanks de drukte). Bovendien lekker dichtbij en niet te duur, dus prima bestemming voor een lang weekend weg.

  1. Wat fijn dat je het zo leuk hebt gehad in Praag 🙂 Ik vond het ook echt een hele leuke stad! Ben je ook naar de black light theaters geweest? Vond dat best bijzonder en ben het nog niet in andere Europese steden tegengekomen. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.