Een stedentrip Münster in 10 leuke tips

Twee jaar geleden bezocht ik in december de Duitse stad Münster. Ik struinde niet alleen over de sfeervolle kerstmarkten, maar ging ook op ontdekkingstocht door de rest van de stad. Vandaag deel ik 10 leuke tips in Münster: van mooie bezienswaardigheden en lekkere adresjes tot leuke dingen om te doen in Münster.

Wat te doen in Münster?

Tijdens mijn stedentrip bleek Münster een gezellige stad vol prachtige kathedralen, interessante musea, mooie winkels en leuke restaurants. In deze gezellige Hanzestad kun je je dus prima een paar dagen vermaken. En dat allemaal op slechts 60 kilometer van de Nederlandse grens. Wil jij ook op stedentrip naar Münster? Lees dan hieronder mijn leukste tips:

Met de trein naar Münster? Vanaf Utrecht reis je in circa drie uur naar hartje stad. Een treinkaartje koop je online al vanaf €19,- per enkele reis.

1. Kunstmuseum Pablo Picasso

In hartje Münster aan de Picassoplatz staat (hoe kan het ook anders) het Picasso museum. Naast een unieke en uitgebreide collectie van de Spaanse kunstschilder heeft dit museum regelmatig wisselende tentoonstellingen over zijn tijdgenoten of kunstenaarsvrienden. Gluur op de bovenverdieping ook even door het raam om het portret van Picasso in de straatstenen te bekijken.

Leuke tips Munster: kunstmuseum pablo picasso

2. Lunchen bij Caputo’s

Heb je na je museumbezoek trek gekregen? Tegenover Kunstmuseum Pablo Picasso bevindt zich Caputo’s. De club sandwich in dit leuke Italiaanse restaurantje smaakt voortreffelijk!

Leuke tips Münster: lunchen bij caputo's

3. Bijzondere kerken bezichtigen

Volgens onze gids telt Münster maar liefst tachtig kerken. Eén van de blikvangers is de St.Paulusdom. De toeristische attractie in deze 13e-eeuwse kerk is de astronomische klok uit de middeleeuwen. Elke dag om 12.00 uur bewegen hier de Heilige Drie Koningen op een carrousel, onder begeleiding van een klokkenspel. Een stuk kleiner dan de dom is de barokke St.Clemenskerk. Aan de binnenzijde van de ronde koepel kun je een prachtige plafondschildering bewonderen.

Daarnaast kun je in het centrum van Münster niet om de St.Lambertikerk heen. Zes avonden per week klimt torenwachter Martje Salje naar boven om daar de wacht te houden over de stad. Ieder half uur blaast ze op haar koperen hoorn. Aan de toren hangen drie ijzeren kooien die herinneren aan een lugubere geschiedenis. Ooit hingen hierin de lijken van de leiders van de wederdopers, waaronder die van Jan van Leiden (van het spreekwoord ‘zich er met een jantje-van-leiden van afmaken’). De Nederlander had zichzelf in de 16e eeuw benoemd tot koning van Münster.

kerken in munster

4. Duik in de Nederlandse geschiedenis

Het is niet de enige link met Nederland die je in Münster vindt. In het Rathaus werd op 15 mei 1648 namelijk het verdrag getekend dat een einde maakte aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en Nederland. De Vredeszaal is opengesteld voor publiek.

Naast de Vrede van Münster zijn er nog meer dingen die Nederland verbindt met de Duitse stad. Zo is het Haus der Niederlande ondergebracht in een van de oudste gildehuizen van de stad. In het Krameramtshaus is onder andere een bibliotheek gevestigd met Duitslands grootste verzameling Nederlandse literatuur. Wandel ook eens door de Salzstraße. In de oudste winkelstraat van Münster is de band met Nederlandse Hanzesteden zichtbaar in de zogenaamde ‘Hansesteine‘ in de stoep. Zo spotte ik tegels met Deventer en Zwolle erop.

hanzestenen munster

5. Bezoek het gratis Stadtmuseum

In diezelfde straat vind je ook het Stadtmuseum dat gehuisvest is in een voormalig warenhuis. Het stedelijk museum laat de bewogen geschiedenis van de stad zien. Interessant om even naar binnen te lopen. De toegang is toch gratis.

Stadtmuseum Münster

6. Bewonder kasteel Munster en de botanische tuin

Deze bezienswaardigheid heb ik zelf gemist toen ik in Münster was, maar ik denk dat Schloss Münster wel in dit rijtje thuis hoort. Het barokke kasteel doet tegenwoordig dienst als hoofdgebouw van de universiteit. De bijbehorende kasteeltuin met een meer dan 200 jaar oude botanische tuin schijnt ook de moeite waard te zijn.

7. Shop till you drop

Genoeg cultuur gesnoven? In Münster kun je ook uitstekend winkelen. In een groot deel van het autovrije centrum is de voetganger gelukkig de baas. Niet te missen is de historische Prinzipalmarkt in het hart van de stad. In de 48 koopmanshuizen met middeleeuwse arcaden zijn voornamelijk exclusieve winkels gevestigd. Vlak bij de Prinzipalmarkt vind je het moderne winkelcentrum Münster Arkaden (Ludgerisstraße). Ook leuk: inkopen doen op de weekmarkt. Op woensdag en zaterdag staan er zo’n 150 marktkramen in de schaduw van de Dom van Münster.

Prinzipalmarkt Münster

8. Proef de Westfaalse keuken

Van al dat shoppen krijg je natuurlijk trek (en dorst). Wil je een traditionele Westfaalse maaltijd proeven? Dan kun je goed terecht bij Altes Gasthaus Leve of Drübbelken. Bij Brauerei Pinkus Müller kun je niet alleen genieten van Westfaalse specialiteiten, maar ook van het gelijknamige lokaal gebrouwen bier. De brouwerij staat in de uitgaanswijk Kuhviertel. Wil je na afloop van je diner nog even de kroeg induiken? Ga dan naar het gezelligste en kleurrijkste straatje van Münster: de Kreuzestraße.

Let op! Ga je tijdens de kerstmarkten naar Münster? Reserveer dan ruim van tevoren een tafeltje, want in die periode zitten (vooral in het weekend) de restaurants in Münster tjokvol.

Kuhviertel Münster

9. Wandelen of fietsen in en rond de stad

Ben je uitgekeken in het compacte centrum van Münster? Wandel dan eens om de Altstadt heen. Op de plek van de oude stadsmuren is de vijf kilometer lange Promenade aangelegd. Ook rond het meer de Aasee zijn diverse fiets- en wandelpaden aanwezig. Ook leuk: huur een fiets. Münster is een echte fietsstad en ook de mooie omgeving (het Münsterland) leent zich uitstekend om op de de fiets te ontdekken.

10. Kerstshoppen in Münster

Münster is in elk jaargetijde een bezoek waard, maar in december is het er extra sfeervol. Dan wandel je zo een kerstsprookje in. De geur van gepofte kastanjes en dennennaalden, vrolijke kerstdeuntjes, imposant verlichte kerken, rijkelijk versierde chalets, kraampjes met glühwein en Westfaalse lekkernijen. Kortom, kerstwinkelen in Münster is een feest voor al je zintuigen! De (maar liefst 5) kerstmarkten zijn geopend vanaf eind november. Je leest er alles over in mijn blog over Kerststad Münster. Viel Spaß!

Leuke tips in Münster: kerstwinkelen

Plan je trip naar Münster

Zo kom je er
Münster is gemakkelijk bereikbaar met zowel de auto als de trein. De stad ligt ongeveer 65 kilometer over de grens bij Enschede en ongeveer 200 kilometer vanaf Utrecht. Er is voldoende betaalbare parkeergelegenheid op loopafstand van het centrum, bijvoorbeeld bij Parkhaus Alter Steinweg. Vergeet de Duitse milieusticker niet aan te schaffen, in Münster is het verplicht om deze sticker op je auto te hebben. Je kunt deze sticker snel en gemakkelijk online bestellen bij de ANWB.

Met het openbaar vervoer naar Münster? Met de trein reis je vanaf Utrecht in circa drie uur naar hartje Münster. Een treinticket koop je online al vanaf €19,- per enkele reis.

Accommodaties
Overnachten in het centrum van Münster? Aanraders zijn Hotel Flowers of H4 Hotel Münster in hartje stad. Of bekijk ook eens de hotelaanbiedingen in Münster op Voordeeluitjes.nl!

Booking.com

Meer lezen over Duitsland

Ben jij weleens in Münster geweest? En heb je nog aanvullende tips in Münster? Of heb je misschien meer tips voor leuke stedentrips net over de grens? 

4 REACTIES

    • Was zeker heel gezellig met de kerstmarkten, maar verder is het ook een heel leuk stadje. In de zomer lijkt het me ook wel fijn op de terrasjes en lekker om in de omgeving te fietsen

  1. Ik ken Munster alleen van de kerstmarkten en dan is het absoluut een aanrader maar ik wil er zeker nog eens een weekendje heen om de overige bezienswaardigheden te zien. Alvast bedankt voor je tips die komen goed van pas!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.