Sint-Petersburg: voorpret en visumperikelen

visum rusland sint petersburg

Ik  heb mijn koffer weer van zolder gehaald, want vrijdag vertrek ik voor 6 dagen naar Sint-Petersburg. Een bestemming die al een tijdje hoog op mijn bucketlist staat, dus de voorpret is groot. Nou, ja…voorpret. Er komt nog heel wat bij kijken voordat je voet op Russische bodem mag zetten. Spontaan een lastminute stedentrip naar Sint-Petersburg boeken zit er niet in. Er moet namelijk eerst een visum geregeld worden en dat doe je niet zomaar even in een dagje. Benieuwd hoe je een visum regelt en wat ik ga doen in Sint-Petersburg? Lees dan snel verder.

Een Russisch visum regel je zo!

Voor een bezoek aan Rusland heb je dus een visum nodig. In mijn geval een single-entry toeristenvisum dat maximaal 30 dagen geldig is. Wat je allemaal nodig hebt voor een toeristenvisum?

1. Een paspoort

Je paspoort dient na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig te zijn en tenminste twee lege pagina’s naast elkaar te hebben. Ik heb nog maar drie stempels in mijn paspoort, dus plek zat!

2. Een recente pasfoto

Voor deze pasfoto gelden dezelfde eisen als voor een paspoort. Aangezien je dus niet mag lachen, lijk ik net als op mijn paspoortfoto op een gezochte crimineel. Waar ze de pasfoto voor gebruiken is me overigens een raadsel, want hij zit niet op mijn visum.

3. Een toeristisch voucher

Dit is een officiële uitnodiging van een toeristisch bedrijf met een stempel en een handtekening. Niet elke hotelbevestiging is geschikt als ondersteunend document voor de visumaanvraag. Zo voldoet een standaard reserveringsbevestiging van Booking.com niet aan de eisen. Hoe regel je dan zo’n toeristische uitnodiging? Wij hebben een verzoek naar ons hotel gemaild. Binnen een paar uur ontvingen wij het officiële document en waren we 35 euro armer.

4. Een Ruslandverklaring van je zorgverzekeraar

In deze Engelstalige verklaring moet expliciet vermeld worden dat je verzekering geldig is in Rusland of een wereldwijde dekking heeft.

5. Een visum aanvraagformulier

Dit formulier kun je online invullen en vervolgens uitprinten. Het invullen is nog een hele klus, want formulier is nogal een understatement. Zeg maar gerust formulieren. Die Russen willen echt alles van je weten: van je standaard NAW-gegevens tot het adres en telefoonnummer van je werkgever. Let op! Er wordt aan het eind gevraagd naar de ‘destination’ van je visumaanvraag. Kies hier voor Visa Application Center The Hague.

6. Geld, tijd en geduld

Een toeristenvisum kost je 65 euro (2015) en vraag je aan bij de Visumbalie Rusland tegenover het Russisch consulaat in Den Haag. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voordat je paspoort is voorzien van een visum, dus houd er rekening mee dat je je paspoort ongeveer twee weken kwijt bent. (Visumbalie Rusland/ Visa Application Center, Zeestraat 100 Den Haag. Kijk voor actuele openingstijden en/of het maken van een afspraak op: www.vhs-nederland.com)

Of: Schakel een visumdienst in

Heb je hulp nodig of geen zin om het zelf allemaal te regelen? Schakel dan een visumdienst in. Zij kunnen tegen een vergoeding zowel een toeristen – als een zakenvisum voor je verzorgen. Dan hoef je dus niet zelf naar de ambassade. Scheelt je een hoop tijd en rompslomp.

>> Ben je nog op zoek naar een betaalbaar hotel? Dan raad ik het Roses Hotel aan. Een basic hotel in een zijstraat van de Nevsky Prospect en op loopafstand van een metrostation.

rusland visum sint petersburg

Lees ook: 10 leuke tips voor gratis bezienswaardigheden in Sint-Petersburg en Handige tips voor je eerste bezoek aan Sint-Petersburg.

Wat ik wil zien en doen in Sint-Petersburg?

Mijn visum is dus in de pocket, de voorpret kan beginnen! Ik ben zo ontzettend benieuwd naar Sint-Petersburg. Behalve veel water en paleizen, weet ik niet goed wat ik van de stad kan verwachten. Gelukkig hoor ik alleen maar positieve verhalen, dus ik twijfel er geen moment aan dat ik me prima zal gaan vermaken. Wat er zoal op de planning staat? Natuurlijk een bezoekje aan de Hermitage. Niet dat ik een kunstliefhebster bij uitstek ben, maar de Hermitage mag je wat mij betreft niet overslaan als je in Sint-Petersburg bent.

Daarnaast ga ik me vergapen aan nog meer pracht en praal en staan er dus diverse paleizen en kathedralen op mijn lijstje, waaronder het Catharinapaleis, de Sint Izaäk Kathedraal en de Kerk van de Verlosser op het Bloed. En niet te vergeten: een bezoek aan het paleizen – en tuinencomplex Peterhof, ook wel het Versailles van Rusland genoemd. Tot slot mag een boottocht over de grachten natuurlijk niet ontbreken. Sint-Petersburg bestaat namelijk uit vele waterwegen en is gebouwd op maar liefst 42 eilandjes. De stad heeft dan ook de niet erg originele bijnaam het ‘Venetië van het noorden’. Of misschien kun je beter zeggen: het ‘Amsterdam van het oosten’. Tsaar Peter de Grote liet zich bij de aanleg van Sint-Petersburg namelijk inspireren door de grachtengordel van Amsterdam.

Foto’s: Pixabay
Dit artikel bevat een gesponsorde link.

18 REACTIES

 1. Ik had verwacht dat het lastiger zou zijn om een Russisch visum aan te vragen, maar het blijkt wel mee te vallen! Ik ben benieuwd naar je reis, veel plezier alvast!

 2. Wat een geregel… Maar, net zoals jou ook alleen nog maar positieve dingen gehoord over Sint- Petersburg. Volgens mij zal het dus meer dan waard geweest zijn! Heel benieuwd naar jouw ervaringen & foto’s!

  • Hi leonie, bedankt voor de tips buiten gebaande paden. Wij zijn er maar 2 dagen dus waarschjjnlijk lukt niet alles5 maar we gaan ons best doen. Weet jij hoe het werkt als je met een cruiseschip daar aankomt? Kan je dan ook ” gewoon” de kant op en zelfstandig st petersburg in? De maatschappij doet voorkomen of je zonder groepsreis vanaf de boot georganiseerd niet het land inkomt.

 3. Ja, al dat papierwerk is ook niet altijd mijn hobby, maar als dat mooie visum dan binnenkomt dan is dat al lang weer vergeten toch? Inmiddels volg ik je al een tijd op instagram, ziet er goed uit daar! Nog veel plezier.

  • Het papierwerk is inderdaad al lang weer vergeten. Het was mijn tijd, geld en geduld dubbel en dwars waard. Ik ben helaas weer thuis, maar wat hebben we genoten! Wat een bijzonder mooie stad. Foto’s en verhalen volgen 🙂

 4. Super handige artikelen over Sint-Petersburg, thanks!

  Nog een vraagje over het visum: krijg je automatisch 30 dagen, of is de duur van het visum afhankelijk van hoe lang je opgeeft in Rusland te zijn? Ik wil nu een uitnodiging aanvragen via het hostel, maar vraag me af of ik bij “Exit from Russia” niet beter 1 dag later kan invullen. Voor het geval de vlucht geannuleerd/verplaatst/whatever wordt, of ik gewoon mijn vlucht mis. Ik heb het tijdens al mijn reizen nog nooit meegemaakt, maar iets met better safe than sorry enzo 😉

  Als het visum sowieso op 30 dagen staat, hoef ik daar natuurlijk geen rekening mee te houden.

  • Hoi Jelle, de duur van je visum is inderdaad afhankelijk van de periode die je opgeeft en staat dus niet automatisch op 30 dagen. Ik heb zelf geen dag extra gedaan, maar niks mis met ‘better safe than sorry’ 😉 Alvast heel veel plezier gewenst in Sint-Petersburg, maar dat zal vast wel lukken!

 5. Tegenwoordig kun je ook digitaal het Russische visum aanvragen. Met dit visum kunt u 3, 6 of zelfs 12 maanden verblijven voor vakantie of zaken in Rusland. Verder heb ik zelf ook de dag van vertrekt later aangegeven dan verwacht, dan heb je altijd speling (daarnaast is het ook slim om 1 dag eerder bij de dag van aankomst te rekenen, zo kun je altijd eerder naar Rusland komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.