Fotodagboek: een weekendje Zandvoort en Haarlem

Afgelopen weekend verbleef ik samen met een vriendin een nachtje in Zandvoort. Een weekend dat gevuld werd met een flinke wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen, een bezoek aan de kerstmarkt in Haarlem en een aanzienlijk aantal culinaire tussenstops. In dit fotodagboek neem ik je graag mee naar een winters weekend aan zee. 

Zaterdag: Zandvoort en de Amsterdamse Waterleidingduinen

Als je in Zandvoort bent, dan ga je natuurlijk eerst even bij de zee kijken. Na het droppen van mijn spullen in onze hotelkamer, wandel ik dus linea recta naar de kust. Gelukkig is in Zandvoort het strand altijd dichtbij!

Een weekend aan zee is natuurlijk altijd een goed idee. Voor mij is het helaas veel te lang geleden dat ik de zee van dichtbij zag. Het is dus extra genieten als ik weer naar de woeste golven en eindeloze horizon kan turen.

Ik wip even binnen bij het gratis toegankelijke Juttersmu-ZEE-um aan de boulevard. Erg leuk om te zien welke schatten van de zee er zoal aanspoelen in Zandvoort: van grappige flessenpost en vliegtuigresten tot poppen en brillen. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Als ik weer buiten sta, begint het opeens heel hard te hagelen. En wat doe je dan? Precies! Dan ga je natuurlijk schuilen… met koffie en een lekker monchoutaartje.

Inmiddels is mijn vriendin ook in Zandvoort gearriveerd. Gelukkig klaart het al snel weer op en kunnen we die middag, zonder een nat pak, genieten van een flinke wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Bij de ingang spotten we al meteen een prachtig hert.

Al snel blijkt dat je in dit duingebied struikelt over de herten. We tellen er tijdens onze wandeling maar liefst 71!

Super mooi al die herten, maar eigenlijk hopen we ook nog een vos te zien. Ik heb gelezen dat de kans groot is dat je die aan de Duizendmeterweg zult spotten. En inderdaad: zodra we deze weg oplopen, staan we ineens oog in oog met een schitterende vos. Gewillig poseert hij voor mijn lens. Wat een beauty!

Na een paar foto’s rent de vos weg en wandelen wij rustig verder. Even verderop is het weer raak en zien we nog een vos staan. Net als ik een foto van het oranje beestje wil nemen, komt er een soortgenoot uit de struiken geslopen. En voor ik er erg in heb, zijn de beesten verwikkeld in een wild gevecht. Wat kunnen vossen krijsen, zeg! Heel bijzonder om te zien, maar minder gecharmeerd ben ik van de fotografen die op hun buik voor de beesten liggen. Ze lokken de vossen met honden- of kattenbrokjes alsof het huisdieren zijn. Wild zwaaiend gebaren ze dat wij aan de kant moeten omdat we de achtergrond van hun foto verpesten.

Hoewel ik heel blij ben met mijn foto’s, houd ik er ook een beetje een dubbel gevoel aan over. Ik had deze tamme vossen waarschijnlijk nooit kunnen fotograferen als ze niet gevoerd zouden worden door mensen. Ondanks dat er duidelijk staat aangegeven dat dit ten strengste verboden is. De vossen worden hierdoor te afhankelijk van mensen en dat verstoort de natuurlijke verhoudingen. Bovendien is het voedsel vaak ongezond voor de dieren. Niet voeren dus!

Tijdens de wandeling daalt de gevoelstemperatuur naar het vriespunt. De ijskoude wind snijdt dwars door ons heen en de behoefte aan warme chocolademelk met slagroom is enorm. Uit bittere noodzaak drinken we die avond ook nog een paar borrels om op te warmen..


Zondag: kerstmarkt in Haarlem

Vandaag staat er een bezoek aan de kerstmarkt in Haarlem op het programma. Eenmaal op de Grote Markt, worden we helaas zeiknat van de natte sneeuw.

Dus schuilen we in de Grote of Sint-Bavokerk en het stadhuis, waar kerstliedjes worden gezongen.

Er blijft natte sneeuw uit de hemel vallen, dus schuilen we ook bij Anne&Max. Ik ben fan van Anne&Max en vooral van de lunchplateau voor twee personen. Van deze foto begin ik spontaan weer te watertanden..

Na de lunch blijft de sneeuw dan toch liggen en is de kerstmarkt op de Grote Markt eindelijk gehuld in een dun wit dekentje. Tijd om in de trein naar huis te stappen, voordat deze niet meer rijdt…

Heb jij weleens vossen gespot in de Amsterdamse Waterleidingduinen? En ben je dit jaar al op een kerstmarkt geweest? 

8 REACTIES

 1. Wat leuk dat je in Zandvoort was! Je hebt prachtige foto’s gemaakt in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik ben er best jaloers op want ik ben nog nooit een vos tegengekomen. Zelf kom ik regelmatig in de AWD omdat ik er tegenover woon. Het is inderdaad schandalig dat er mensen zijn die de vossen voeren, een discussie die veelvuldig oplaait in het dorp. Haarlem vind ik een heerlijke stad waar ik graag en vaak kom.

  • Wat lijkt me het heerlijk om in Zandvoort te wonen! Daar ben ik dan weer best jaloers op 😉 Jammer dat je nog nooit vossen hebt gezien in de AWD. Ik had dus echt wel geluk. Haarlem is inderdaad een heerlijke stad waar ik ook graag (maar niet zo vaak) kom.

 2. Ik kende dat gebied niet eens joh maar lijkt me zeker mooi om eens naar toe te gaan. En ja, dat met die vossen is inderdaad heel dubbel, ik begrijp je gevoel daarover helemaal. Super om te fotograferen natuurlijk maar mensen moeten ook inzien dat hoe goed bedoelt, het gewoon verkeerd is om ze te voeden. Haarlem ben ik trouwens ook nog nooit geweest, best wel schandalig eigenlijk…

  • Inderdaad schandalig 😉 Haarlem is echt een leuke stad. Zo’n combi tussen stad, strand en natuur is echt een aanrader voor een weekendje weg. Misschien een idee voor 2018?

 3. Een aantal jaar geleden spotte ik (denk ik) dezelfde vossen in de AWLD. Ik heb er ook een dubbel gevoel over, want ze worden al jaren gevoerd. Maar goed, het is wel heel mooi om ze van zo dichtbij te kunnen bewonderen. Laatst zag ik 2 aparte vosjes in Kijkduin, heel blij mee! De waterleidingduinen zijn super mooi, ook zonder vosjes en Haarlem vonden wij een gezellige stad. Wij fietsten er naartoe vanuit Zandvoort, een mooie rit.
  Kerstmarkten trekken mij niet echt. We bezochten er een paar in Duitsland en ik wil nog weleens naar die in Valkenburg ofzo, maar het staat niet hoog op mijn verlanglijst.

  • Gaaf dat je ook vossen hebt gezien in Kijkduin! Ik vind kerstmarkten altijd wel erg gezellig, hoewel ik gek genoeg niet van kerstversiering in mijn huis houd 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.