Fotodagboek: indrukwekkend Sint-Petersburg

Verslag stedentrip Sint-Petersburg

Ik ben alweer een aantal dagen terug uit Sint-Petersburg. Mijn hoofd zit vol enthousiaste verhalen, mijn notitieboekje puilt uit van de leuke tips en het geheugenkaartje van mijn camera zit propvol mooie foto’s die ik graag met je wil delen. Zoveel indrukken dat ik niet goed weet waar ik moet beginnen, maar ik wil wel alvast één ding kwijt: Sint-Petersburg is FANTASTISCH! En dat laat ik je graag zien in dit fotodagboek van drie hoogtepuntjes per dag. Kijk je mee?

Stedentrip Sint-Petersburg: vrijdag

Zo fijn die (reis)kriebels in mijn buik als ik het vliegtuig zie staan bij de gate. Klaar voor vertrek naar een voor mij nog onbekende bestemming. Op naar het avontuur!

Verslag stedentrip Sint-Petersburg

Na wat kleine tegenslagen (een taxichauffeur die niet op kwam dagen en een grote klodder kauwgom op mijn nieuwe spijkerbroek 🙁 ), checken we aan het begin van de avond eindelijk in bij Hotel Roses. En wat een aangename verrassing: we hebben een kamer met twee twijfelaars! Ik heb deze stedentrip dan ook als een roos geslapen. Behalve dan die nacht dat er een straatmuzikant onder ons raam zijn zeer beperkte repertoire als een valse kraai ten gehore bracht.

Verslag stedentrip Sint-Petersburg
Ons hotel staat in een zijstraatje van de Nevski Prospekt, dus ’s avonds struinen we deze beroemde boulevard af op zoek naar een leuk restaurantje. De keuze valt uiteindelijk op een sfeervol Tsjechisch restaurant waar we heerlijk eten. Hoogtepuntje: het nagerecht! Een soort monchoutaartje met rode bessen.

Verslag stedentrip Sint-Petersburg

Stedentrip Sint-Petersburg: zaterdag

Onze eerste volle dag in Sint-Petersburg starten we met een Free Walking Tour. Een leuke eerste kennismaking met de stad. We verzamelen voor het Winterpaleis dat de Hermitage huisvest. Ik word even stil van de eerste aanblik van dit imposante bouwwerk.

verslag stedentrip Sint-Petersburg

De Engelstalige gids Anastacia vertelt handige weetjes en grappige feitjes over Sint-Petersburg en laat ons een aantal trekpleisters zien. Een van de bezienswaardigheden waar we langs lopen, is de Izaäkkathedraal. Een gouden koepel, strakblauwe lucht en rode rozen blijkt een gouden combinatie. Deze foto heeft op Instagram – as we speak- maar liefst 95 likes! Voor mij als #instaloser een baanbrekend record (ik zag pas bij Editie NL dat je een instaloser bent als je minder dan 1000 volgers hebt; ik heb er slechts een schamele 200. Volg jij mij trouwens al op Instagram?). Maar goed… deze prachtige foto had ik natuurlijk niet kunnen maken als het in Sint-Petersburg niet zulk stralend weer was geweest op de dag dat Nederland gebukt ging onder een zware zomerstorm.

Verslag stedentrip Sint-Petersburg

Wat mij betreft een van de mooiste gebouwen van Sint-Petersburg: de fotogenieke Kerk van de Verlosser op het Bloed (ook wel de Opstandingskerk genoemd). Ik kon mijn ogen niet van deze rijkversierde kathedraal afhouden. En ja…weer die fijne strakblauwe lucht.

verslag stedentrip Sint-Petersburg

Stedentrip Sint-Petersburg: zondag

Tijdens de Free Walking Tour hoorden we dat het vandaag Russian Navy Day is. Wat een fijne verrassing! Altijd leuk om een nationale feestdag in het buitenland mee te maken. Er liggen tientallen marineschepen en zelfs een onderzeeër aangemeerd langs de kade van de Neva.

verslag stedentrip Sint-Petersburg

In de stad wemelt het van de als matroos uitgedoste mensen en uiteraard vloeit de vodka rijkelijk tijdens deze bijzonder feestelijke dag.

verslag stedentrip Sint-Petersburg

Navy Day wordt spectaculair afgesloten met een knallend vuurwerk boven de Petrus-en Paulusvesting. Onder luid gejuich en applaus van duizenden uitgelaten Russen genieten we van dit onvergetelijke moment.

Verslag stedentrip Sint-Petersburg

Stedentrip Sint-Petersburg: maandag

Vandaag staat er een bezoek aan Peterhof op het programma. We kiezen de boot als vervoersmiddel naar dit tuinen- en paleizencomplex dat ongeveer 40 kilometer buiten de stad ligt. Bij aankomst zien we donkere wolken dreigend boven de pier hangen.

verslag stedentrip Sint-Petersburg

Gelukkig maken die wolken al snel plaats voor wat blauwe lucht en zonnestralen. Zo komt al het blinkende goud van de beelden nog meer tot zijn recht. De tuinen van Peterhof zijn echt een overdaad aan (al dan niet kitscherige) pracht en praal. Als fonteinenliefhebster kijk ik er mijn ogen uit!

verslag stedentrip Sint-Petersburg

Weer terug in Sint-Petersburg is het tijd voor een wijntje (of twee, drie, ..) bij de Vino Vino bar. Wat word ik vrolijk van dit kleurrijke terras! Je moet wel even goed zoeken naar dit verscholen binnenplaatsje, maar dan heb je ook wat.

verslag stedentrip Sint-Petersburg

Stedentrip Sint-Petersburg: dinsdag

De eerste dagen hebben we flink wat kilometers lopend afgelegd, dus vandaag gunnen we onze voeten wat rust. We laten ons door de hop-on-hop-off boot door de grachten van Sint-Petersburg varen en blijven zelfs een extra rondje zitten, omdat we zo genieten van het uitzicht vanaf de zacht deinende boot.

verslag stedentrip Sint-Petersburg

Tijdens een tussenstop op het strandje bij de Petrus- en Paulusvesting kan ik het niet laten om even pootje te baden in de Neva rivier. Een meevaller: het water is lang niet zo koud als ik had verwacht!

verslag stedentrip Sint-Petersburg

Aan het begin van de avond bezoeken we het Russian Vodka Museum voor een rondleiding en proeverij. Helaas zijn de Engelstalige audioguides niet beschikbaar, dus zijn we snel uitgekeken in het klein uitgevallen museum. Gelukkig staan de vodka en hapjes al voor ons klaar. Nastrovja!

Verslag stedentrip Sint-Petersburg

Stedentrip Sint-Petersburg: woensdag

We hebben de afgelopen dagen de weersvoorspellingen goed in de gaten gehouden, dus de regen op de laatste dag van onze stedentrip komt niet geheel onverwachts uit de lucht vallen. We hebben niet voor niets vandaag een bezoek aan de Hermitage gepland.

Verslag stedentrip Sint-Petersburg

Op deze regenachtige ochtend vergapen we ons aan alle kunst en andere pracht en praal in de grootste trekpleister van Sint-Petersburg. Helemaal niet erg zo’n regenbui!

Verslag stedentrip Sint-Petersburg

Als we weer buiten komen, begint er voorzichtig een waterig zonnetje te schijnen. We sluiten onze onvergetelijke stedentrip dan ook af op het terras met een heerlijke lunch. Bedankt Sint-Petersburg, het was geweldig! De bureaucratische rompslomp van het regelen van een visum ben ik allang weer vergeten. Het was het dubbel en dwars waard.

Verslag stedentrip Sint-Petersburg

Meer lezen over Sint-Petersburg

15 REACTIES

  1. Dat ziet er goed uit zeg, het eten verrast me ook in positieve zin. Zo’n gratis wandeling hebben wij ook al een paar keer gedaan, heel leuk om te doen. Alweer een bestemming voor op mijn to see list!

    • Ik wist niet goed wat ik van het eten en de restaurants in Sint-Petersburg kon verwachten, maar het heeft mij ook positief verrast. Heel veel keuze uit verschillende internationale keukens. Lekker en niet duur.

  2. Sint-Petersburg is zo’n mooie stad, ik mis het! Heb je nog iets gemerkt van de witte nachten? Die zijn meestal al eind juni, al kan de zon in juli ook heel laat of niet ondergaan. Ik ben helaas nog nooit ’s zomers in Sint-Petersburg geweest en het lijkt me zo bijzonder om mee te maken!

    • De witte nachten hebben wij helaas gemist. Had graag in juni willen gaan, maar dat paste niet in de agenda. Eind juli wordt het toch al wel rond half 11 donker.. (ook niet verkeerd hoor)

  3. Wauww, wat een onwijs mooie stad zeg! De Opstandingskerk is echt een plaatje. Maar eigenlijk alle foto’s. Ik heb ook nog even op Instagram gekeken, stuk voor stuk prachtig!

  4. […] Als ik de foto’s zie, moet ik een beetje aan een sprookje denken door al die mooie en speciale gebouwen. Dat gevoel is natuurlijk fijn om te hebben, wanneer je even buiten Nederland bent. Ook kun je in Sint Petersburg een bezoek brengen aan de Hermitage. Dit is één van de grootste kunstmusea ter wereld. Hoewel ik mezelf ken en ik het daar waarschijnlijk niet een hele dag uithoud, lijkt het me toch leuk om daar rond te gaan kijken. Reisvlinder schreef eerder al een artikel over haar ervaringen met Sint Petersburg, je leest ‘m hier. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.