Zorgeloos op pad met de caravan? 5 tips!

vakantie caravan tips

Voor het eerst op vakantie met de caravan? In dit artikel lees je waar je op moet letten als je voor het eerst op pad gaat met de sleurhut. Met deze vijf tips voor een zorgeloze caravanvakantie ga je goed voorbereid op weg.

1. Maak je caravan vakantieklaar

Waarschijnlijk heeft de caravan in de winter een tijdje stilgestaan. Daarom is het belangrijk om de staat van de caravan goed te controleren. Loop dus ruim voor vertrek de caravan na op eventuele defecten. Wat je allemaal moet controleren? Onder andere de bandenspanning en – slijtage, het reservewiel, de breekkabel, verlichting, gasslang en de drukregelaar.

Is je caravan vakantieklaar? Rijd dan alvast een proefrondje om vertrouwd te raken met je caravan. Het besturen van een caravan is namelijk niet hetzelfde als het besturen van je auto. Misschien kan je alvast oefenen met parkeren of het rijden door smalle straatjes.

2. Sluit een goede verzekering af

Zorgeloos op pad met de caravan? Dan is het afsluiten van een goede verzekering essentieel. Er kan tijdens je vakantie immers van alles met je caravan gebeuren, zoals brand-, storm- of inbraakschade. Om niet zelf op te hoeven draaien voor schade aan of diefstal van je caravan, biedt een caravanverzekering vergelijken uitkomst. Zo vind je binnen vijf minuten de caravanverzekering die het best bij jou past tegen de laagste premie.

3. Verdiep je in de verkeersregels in het buitenland

Ga je met de caravan de grens over? In Nederland mag je op de snelweg met een caravan niet harder dan 90 kilometer per uur rijden, maar deze snelheidslimiet is in elk land weer anders. Houd er dus rekening mee dat er in het buitenland andere verkeersregels en snelheidslimieten kunnen gelden voor een auto met een caravan. Het is daarom handig om vooraf een route te stippelen en je te verdiepen in de regels en verplichte benodigdheden in de landen waar je doorheen rijdt.

4. Verdeel het gewicht in de caravan

De belangrijkste tip bij het inladen van je auto en caravan is het goed verdelen van het gewicht. Zorg er bij het inpakken van de caravan voor dat het gewicht zoveel mogelijk in het midden en zo laag mogelijk ligt. Het zwaartepunt van het gewicht moet rondom de as van de caravan liggen, anders wordt de caravan instabiel en gaat deze gemakkelijk slingeren.

Zware spullen? Die kun je beter in de auto leggen. Houd er sowieso rekening mee dat de auto tijdens het rijden zwaarder moet zijn dan de caravan. Een te lichte auto kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Daarom adviseert de ANWB de 75% regel: het gewicht van de beladen caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de beladen auto zijn.

5. Een laatste check voor vertrek

Inpakken en wegwezen? Doe eerst nog een laatste check voor vertrek. Controleer onder andere of alle kastdeurtjes goed dicht zitten, zodat er tijdens het rijden niks uit kan vallen. Check of de koppeling van de caravan goed bevestigd is aan de trekhaak, of de handrem van de caravan ontgrendeld is en of de autospiegels goed staan. Ready? Go!

Dit artikel is in samenwerking geschreven en bevat gesponsorde onderdelen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.