Terugblik: mijn 18 reisfavorieten van 2018

Procida

Op de valreep nog een soort van jaaroverzicht van 2018. Op deze laatste dag van het jaar blik ik graag nog even terug op mijn reisjaar aan de hand van mijn 18 favorieten: van mooiste strand tot leukste activiteit en het lekkerste eten.

Het mooiste strand

Meteen een makkelijke keuze. Met afstand het mooiste strand van het afgelopen jaar is het strand op het Griekse eilandje Kounoupa. Een smalle strook met aan beide kanten de azuurblauwe zee. Het enige wat je hoeft te doen, is kiezen aan welke kant je in het water plonst om vervolgens te genieten van een lekker drankje bij de beach bar. Wat een paradijsje!

Lees ook: 6 onbekende eilandjes in Zuid-Europa

Kounoupa

De leukste boottocht

Ik ben gek op varen. De leukste boottocht van afgelopen jaar maakte ik op Texel. Vanuit de haven van Oudeschild stapten we aan boord van een echte Texelse viskotter om te gaan vissen op garnalen. Het is nog een hele klus om ze te pellen, maar daarna is het wel extra genieten van de spartelverse garnaaltjes.

Texel

De mooiste fietstocht

Hoewel ik tijdens mijn weekendje Texel volop genoot van prachtige fietstochten, maakte ik de mooiste fietstocht in de Kop van Noord-Holland. Om precies te zijn door bollenstreek Bloeiende Zijpe. Ondanks het grauwe weer genoot ik onderweg van een waar kleurenspektakel in het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld. Je leest er alles over in dit verslag.

Bloeiende Zijpe

De gaafste streetart

Op het gebied van streetart, was Málaga de grootste verrassing van het jaar. In de Zuid-Spaanse stad barst het van de kleurrijke muurschilderingen. Vooral in de wijk Lagunillas vind je op elke hoek van de straat wel een bijzondere creatie. Sowieso is Málaga echt een leuke bestemming voor een stedentrip. Lekker eten, fijne sfeer en natuurlijk veel zonuren.

Malaga

De fijnste accommodatie

Afgelopen jaar sliep ik niet echt in heel bijzondere accommodaties. De meeste hotels en appartementen waren vrij basic. Uitschieter was toch wel mijn appartement op Astypalaia. Geen uitgesproken luxe, maar een onbetaalbaar uitzicht vanaf mijn balkon.

Lees ook: 7 redenen waarom jij naar het Griekse eiland Astypalaia wilt

Astypalaia

De leukste activiteit

De leukste activiteit van het afgelopen jaar? Suppen in Broek in Waterland! Eerlijk gezegd vond ik het vooraf best spannend, omdat ik absoluut geen nat pak wilde halen. Ik stond dan ook te trillen op mijn benen toen ik op het SUP-board moest gaan staan. Uiteindelijk kreeg ik toch de smaak te pakken en kon ik onderweg zelfs stiekem genieten van de mooie omgeving.

Broek in Waterland

Het mooiste eiland

Lastige keuze, want afgelopen jaar bezocht ik meerdere pareltjes van eilanden. Toch kies ik voor Vis, omdat dit Kroatische eiland me echt verrast heeft met haar azuurblauwe baaitjes en schilderachtige haventjes. Geen plek om weken vakantie te vieren, want heel veel is er niet te doen. Maar misschien was dat juist wel zo fijn aan het eiland. Er heerst een relaxte sfeer en je komt er echt tot rust. Of zoals onze gids het zo mooi verwoordde: ‘Vis is luxury for your soul.’

Vis

Het lekkerste eten

Daar hoef ik nog geen seconde over na te denken. Het lekkerste eten at ik Napels. De Italiaanse keuken is veruit mijn favoriet en Napels was voor mij echt de culinaire hemel. Ik at er mijn buik vol met overheerlijke pizza’s, verrukkelijke pasta’s en andere Italiaanse lekkernijen. Hoogtepunt was de pasta ragù Napoletana.

Napels

De leukste stedentrip

De leukste stad die ik in 2018 bezocht was Kopenhagen. Wat een fijne stad! Het is er niet (te) druk, maar wel gezellig. Bovendien zijn er leuke bezienswaardigheden, winkels en restaurantjes in overvloed. Wij waren er in de kerstperiode, dus dan is de stad extra sfeervol versierd en verlicht. Vooral attractiepark Tivoli Gardens was magisch.

Lees ook: tips voor een stedentrip Kopenhagen in kerstsfeer

Kopenhagen

Het fijnste terras

Het terras waar ik afgelopen jaar het langst bleef hangen, was het terras van Brasserie Bridge aan het Sint-Baafsplein in Gent. ’s Middags leerden we daar leuke mensen kennen waarmee we gezellig hebben zitten borrelen. ’s Avonds bestelden we er een pan met de lekkerste mosselen van Gent. Proost en bon appétit!

Lees ook: 11 zomerse tips voor een stedentrip in Gent

Gent

Het mooiste plekje in eigen land

Afgelopen jaar heb ik heel wat mooie plekjes in Nederland ontdekt. Lastig dus om te kiezen, maar ik ga toch voor Laag Holland. Op deze regio net boven Amsterdam ben ik echt een beetje verliefd geworden. Op het schilderachtige polderlandschap met molens en bruggetjes dat afgewisseld wordt met charmante dorpjes. In april beleefde ik er een weekend vol gave activiteiten, zoals RIB varen, suppen en een toertocht met een lelijk eendje door de Beemster. Lees ook:

Laag Holland

Het interessantste museum

Het leukste museum dat ik in 2018 bezocht was Museum Broekerveiling. Dit beleefmuseum in het Noord-Hollandse Broek op Langedijk is de oudste groenteveiling ter wereld. In het veilinghuis op water kun je plaats nemen in de veilingbanken om zelf mee te bieden op groente en fruit. Ook kun je er een rondvaart maken door het Rijk der Duizend eilanden. Echt een leuk uitje voor jong en oud.

Broekerveiling

De kleurrijkste bestemming

De kleurrijkste bestemming van 2018 was ongetwijfeld Procida. Dit eilandje in de baai van Napels is echt een kleurenspektakel. Vooral van onderstaande uitzicht op het schilderachtige haventje kon ik maar geen genoeg krijgen. Echt een plek die op mijn netvlies staat gebrand. Ik word altijd zo vrolijk van al die kleurtjes.

Lees ook: Procida, het kleurrijkste eiland in de baai van Napels

Procida

De leukste markt

Ik heb een zwak voor rommelmarkten. Lekker snuffelen tussen oude troepjes, op zoek naar zeldzame schatten. Een van mijn favoriete markten is de Braderie de Lille en ook de brocantemarkt in Temploux is een aanrader. Afgelopen jaar bleef het echter bij een bezoek aan de Amsterdamse IJ-hallen. Naar eigen zeggen de grootste vlooienmarkt van Europa. Of dat echt zo is betwijfel ik, maar ik vond de markt in ieder geval zeker de moeite waard. Het is sowieso leuk om achter Amsterdam CS op het pontje te stappen naar Noord voor de gave streetart, leuke restaurantjes, het (gratis) EYE filmmuseum of de A’dam toren.

Amsterdam

De mooiste route

Geen roadtrip voor mij afgelopen jaar. De mooiste route legde ik af met de bus en de ferry. In Napels stapte ik op de bus naar Amalfi. Een droomrit vol haarspeldbochten en volgens velen een van de mooiste kustroutes van Europa. Vanuit Amalfi reisde ik verder met de veerboot naar Positano om de Amalfikust vanaf het water te bewonderen. Wat een schoonheid!

Lees ook: Bezoek de beeldschone Amalfikust vanuit Napels

Positano

Het meest bijzondere bouwwerk

Hier moest ik wel even over nadenken, want afgelopen jaar bezocht ik geen indrukwekkende paleizen of kastelen. Wel was ik deze maand bij de voormalige steenkolenmijn Zeche Zollverein in Essen. Ooit was dit industriële complex een van de grootste mijnen ter wereld. Tegenwoordig staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is het een gratis toegankelijke plek voor kunst, cultuur en creativiteit. Bijzonder dat deze oude industriële bouwwerken een nieuwe bestemming hebben gekregen en echt een gave setting voor een schaatsbaan.

Essen

De lekkerste wijn

Dat ik van wijn houd is geen geheim. De lekkerste wijn dronk ik afgelopen jaar bij een wijngaard aan de voet van de Vesuvius vulkaan. De Lacryma Christiwijn (tranen van Christus) in combinatie met de Italiaanse lunch smaakte goddelijk! Binnenkort vertel ik je op mijn blog meer over dit uitje vanuit Napels.

Vesuvius

De mooiste zonsondergang

Ik sluit af met de mooiste zonsondergang van het jaar. Eerlijk gezegd heb ik dit jaar maar weinig mooie zonsondergangen mogen aanschouwen, maar die in Procida is er toch wel een voor in het boekje. Niet zozeer vanwege de zonsondergang zelf, maar vanwege het betoverende uitzicht.

Procida

Heb jij een mooi reisjaar gehad? Ik wens je in ieder geval alvast een fijne jaarwisseling en een gelukkig 2019! 

5 REACTIES

  1. Wat een prachtige foto’s Anita! Echt heerlijk om zo te kunnen nagenieten van je mooie reisjaar! En ja, markten in het buitenland… ik ben er dol op en kan me daar dan ook vaak uren vermaken. Volgend jaar staat Laag-Holland absoluut op de planning dankzij je super leuke blogs over deze regio! Ook voor jou alvast een hele fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2019!

    • Super leuk dat ik je enthousiast heb weten te maken over Laag Holland. Er komt binnenkort nog een blog met leuke tips om te zien, doen en proeven in Laag Holland, dus stay tuned 😉 Jij ook nog de beste wensen voor 2019!

  2. Heerlijk toch, van die overzichtjes maken? Dan besef je ook wel even goed op hoeveel mooie plekken je bent geweest. Leuk om ook meteen tips mee te krijgen voor bestemmingen in eigen land. Zo had ik nog nooit gehoord van Laag Holland. Die ga ik onthouden!

    Ik wens je alvast een heel gelukkig (en uiteraard reislustig) 2019!

    • Jij ook nog de beste wensen voor 2019! Inderdaad leuk om terug te blikken en al die mooie plekjes weer even voorbij te zien komen. Laag Holland is echt een aanrader 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.