8 redenen om op stedentrip naar Sint-Petersburg te gaan

https://weekendtoerist.nl/verslag-stedentrip-sint-petersburg

Twee maanden geleden was ik zes dagen in Sint-Petersburg en mijn trouwe lezer zal vast al opgemerkt hebben dat ik razend enthousiast terugkwam van deze bijzondere stedentrip. Maar waarom heb ik het eigenlijk zo naar mijn zin gehad in deze stad? Ik geef je acht redenen waarom Sint-Petersburg verrassend leuk is.

1. Overal kleurrijke bloemetjes

De liefde voor bloemen is groot in Rusland en daar kun je ook in Sint-Petersburg niet omheen. Of ik dat erg vind? In tegendeel! Overal waar je kijkt zie je kleurrijke bloemetjes: perkjes met rode rozen, bloembakken die aan lantaarnpalen hangen en vrolijke bloemenstalletjes. Maar het allerleukste: bijna alle terrassen zijn rijkelijk versierd met bloembakken. Een welkome extra dimensie aan je toch al aangename terrasbeleving. Het vooroordeel dat Sint-Petersburg een grauwe Russische stad is, kan dus meteen de prullenbak in.

waarom stedentrip Sint-Petersburg

2. Paleizen, paleizen en nog eens paleizen

Dat de Russische tsaren en tsarinnen gek waren op paleizen is geen geheim. In Sint-Petersburg wemelt het ervan. Vergaap je aan het Stroganovpaleis, het Michailovskipaleis, het Marmeren Paleis en natuurlijk het niet te missen Winterpaleis waarin de Hermitage gevestigd is. Ik ken geen stad met zoveel paleizen, zelfs de universiteit is in een paleis gevestigd. Kun je maar geen genoeg krijgen van deze imposante bouwwerken? Ook buiten de stad staan een paar indrukwekkende exemplaren, zoals het Paleizencomplex in Peterhof en het Zomerpaleis van Catharina de Grote.

waarom stedentrip Sint-Petersburg waarom stedentrip Sint-Petersburg

3. Rijkversierde kathedralen met gouden koepels

Het zijn niet alleen paleizen die de klok slaan in Sint-Petersburg, ook de rijkversierde kathedralen zijn goed vertegenwoordigd. Mijn favoriet? Zonder twijfel de Opstandingskerk (de Kerk van de Verlosser op het Bloed). Deze Russisch-Orthodoxe kerk met haar gouden uivormige koepels en gevels met kleurrijke mozaïeken en schilderingen lijkt zo uit een sprookjesboek gevlogen. Vergeet ook de Izaäkkathedraal, Kazankathedraal  en de Petrus- en Pauluskathedraal niet op je lijstje te zetten.

waarom stedentrip Sint-Petersburg

4. Daar aan de Sint-Petersburgse grachten

De grachten in Sint-Petersburg zijn geïnspireerd op onze eigen Amsterdamse grachten. Tsaar Peter de Grote was zo onder de indruk van ons grachtenstelsel dat hij dit als voorbeeld gebruikte voor de aanleg van zijn stad. Ik word altijd heel gelukkig van water, dus ik was in Sint-Peterburg met haar grachten en de Neva rivier helemaal op mijn plek. Een rondvaart mocht dan ook niet ontbreken tijdens mijn stedentrip.

waarom stedentrip Sint-Petersburgwaarom stedentrip Sint-Petersburg

5. Veel straatartiesten voor een dosis gezelligheid

Flaneer je in de zomer over de Nevski Prospekt boulevard, dan heb je grote kans dat je (al dan niet professionele) straatmuzikanten tegenkomt. Aan het eind van de middag duiken ze overal op en zorgen ze voor een fijn sfeertje op en rond de bekendste straat van Sint-Petersburg. Van rappers tot trommelaars en van zingende gitaristen tot accordeonisten: gezelligheid gegarandeerd! Naast de straatmuzikanten, zorgen ook de kunstschilders voor een beetje extra sfeer op straat.

waarom stedentrip sint-petersburg

6. Russen met een oprechte glimlach

Russen met een oprechte glimlach? Ik hoor je al vol ongeloof denken: ‘Maar Russen zijn toch altijd heel nors?’ Zo staan ze inderdaad wel bekend. Zelfs onze Russische gids tijdens de Free Walking Tour kon dit alleen maar beamen. Het is volgens haar echter wel gemeend als een Rus zijn tanden bloot lacht. Ik heb in Sint-Petersburg genoeg oprecht lachende Russen gespot en vooral op Russian Navy Day waren ze in een uitgelaten stemming. Door de taalbarrière (Engelssprekende Russen zijn er zeldzaam) lijken ze af en toe wat schuw, maar uiteindelijk blijken ze heel vriendelijk en behulpzaam. Natuurlijk ben ik ook wel wat norse mensen tegengekomen, maar die zijn er (helaas) toch ook in Nederland?

waarom stedentrip Sint-Petersburg

7. Metrostations vol pracht en praal

In Sint-Petersburg is een ritje met de metro geen straf. Sommige metrostations zijn namelijk omgetoverd tot kleine musea. Tijdens een overstap kun je er mooie standbeelden, kroonluchters, ornamenten en muurschilderingen bewonderen. Een ritje met de metro is spotgoedkoop, dus daar hoef je het niet voor te laten.

waarom stedentrip sint-petersburg

8. Lekker en betaalbaar eten uit alle windstreken

Last, but not least: het eten in Sint-Petersburg. Vooraf wist ik niet goed wat ik kon verwachten op culinair gebied en maakte ik me zelfs een beetje zorgen. Dit bleek gelukkig geheel onterecht. In Sint-Petersburg heb je de keuze uit allerlei wereldkeukens: van Tsjechisch tot Italiaans en van Spaans tot Mexicaans. Blijkbaar zijn de Russen nogal gek op de Aziatische keuken, want het straatbeeld wordt vooral gedomineerd door Aziatische (sushi)restaurants. Uiteraard kun je ook gewoon de Russische keuken proberen. In het centrum barst het van de zelfbedieningsrestaurant met Russische specialiteiten, zoals beef stragonoff, kaviaar en borsjtsj (bietensoep). En de kosten? Die vallen reuze mee. Voor gemiddeld 20 euro per persoon heb je een voor- hoofd- en nagerecht met een drankje of twee erbij.

waarom stedentrip Sint-PetersburgBen jij weleens in Sint-Petersburg geweest en heb je misschien nog een aanvullende reden om naar de stad af te reizen? 

17 REACTIES

  • Visum inderdaad. Zou graag nog een keer naar St. Petersburg willen. Maar door visum toch wat minder snel geschikt voor een stedentrip denk ik, terwijl het er wel erg tof uitziet op de foto’s!

   • Ja, Sint-Petersburg is inderdaad niet echt een stad voor een spontane stedentrip. Impulsief/ lastminute boeken zit er niet in, maar toch zou ik je aanraden er ooit eens heen te gaan. Het is er echt heel mooi! Misschien in combinatie met een andere Russische bestemming of een rondreis..

 1. Wauw, ik had er geen idee van dat Sint-Petersburg zo mooi was! Zou ik zeker eens willen bezoeken, maar met het visum is het inderdaad niet zo’n budget reistripje ^^

  • Nee, budget is het niet. Het visum zorgt inderdaad voor extra kosten en ook het ticket is vergeleken met Europese bestemmingen niet echt budgetvriendelijk. Daarentegen zijn hotels redelijk betaalbaar en is ook het leven (eten, drinken, openbaar vervoer) niet duur. Budget of niet: bijzonder is de stad wel 🙂

 2. Wowie! Deze mooie foto’s bevestigen alleen nog maar meer dat ik erheen wil! Alleen wel dus goed van tevoren plannen zo te lezen (visum en alles)… Stel het nog even uit, maar gaat er wel een keer van komen.

 3. Al zo veel gehoord over de metrostations! Mooie foto’s trouwens. Ik vind het er gek genoeg vooral een beetje Frans uitzien. Had het veel ‘communistischer’ en ‘Oostblokkeriger’ verwacht maar dat zijn natuurlijk allemaal stomme vooroordelen 🙂

  • Dat ‘Oostblokkerige’ viel inderdaad mee (had ik ook verwacht, hoor) Het was een leuke/mooie mix van oost en west. Veel bouwwerken met een West-Europese bouwstijl en veel werk van Italiaanse architecten.

  • Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar ik las op de website van St.Petersburg dat het mogelijk is voor max. 72 uur en alleen als je de overtocht maakt met St. Peter Line ferries. Misschien daar even informeren? Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.