Voorpret Riga: leuke tips gezocht!

stedentrip riga tips

Vorige week schreef ik over hoe ik tien jaar geleden alleen naar Nieuw-Zeeland vloog. Sindsdien ben ik nooit meer alleen het vliegtuig ingestapt, maar daar gaat zeer binnenkort verandering inkomen. Ik vlieg namelijk dinsdag in m’n uppie naar Riga voor een 4-daagse stedentrip.

Waarom ik alleen naar Riga ga?

Omdat ik graag weer eens wil ervaren hoe het ook alweer is om alleen te reizen. Ik twijfel er geen moment aan dat mijn camera en ik ons prima zullen gaan vermaken, maar er zitten natuurlijk ook wat nadelen aan alleen reizen. Zo vind ik het niet leuk dat ik alleen moet eten en dat ik mijn herinneringen na afloop met niemand kan delen (hoewel ik daar natuurlijk tegenwoordig mijn blog voor heb). Daar staat wel weer tegenover dat ik me niet opgelaten hoef te voelen als ik mijn reisgenoot weer veel te lang laat wachten, omdat ik dat ene mooie bouwwerk vanuit vijftig verschillende perspectieven sta te fotograferen 😉

Waarom ik voor Riga heb gekozen?

Afgezien van het feit dat Riga mij een heel mooie stad lijkt, spelen de kosten ook een rol in mijn keuze. Mijn vliegticket en appartement waren namelijk spotgoedkoop en ook het eten en drinken in Riga zelf is goed betaalbaar. Voor mijn retourticket met Ryanair vanaf Düsseldorf Weeze betaalde ik slechts €39,98 en 4 nachten in dit appartementje vlak bij het historische centrum kostte mij slechts €104,-.

Wat ik ga doen in Riga?

In Sint-Petersburg maakte ik voor het eerst kennis met een Free Walking Tour. Dit is zo goed bevallen, dat ik ook op mijn eerste dag in Riga deel wil nemen aan zo’n tour. Het is een ideale eerste kennismaking met de stad. Je krijgt handige tips en kunt met al je prangende vragen terecht bij de gids. Bovendien is het als je alleen reist, misschien wel een goede gelegenheid om mensen te leren kennen.

Verder ga ik natuurlijk een kijkje nemen in de Centrale Markt, wandelen langs de houten huisjes in de Joodse wijk Maskavas, ronddwalen door de oude binnenstad en genieten van het uitzicht vanaf de Sint-Peterskathedraal. Ik lees overal dat Riga een compacte stad is die je gemakkelijk te voet kunt verkennen. Ik ben er vier volle dagen, dus ik denk dat ik tijd genoeg heb om ook nog een leuk uitstapje buiten Riga te gaan maken. Als het mooi weer is, ga ik misschien wel met de trein naar de badplaats Jūrmala.

Update: lees hier alles over mijn avonturen in Riga en over mijn fietstocht in Jūrmala.

stedentrip riga tipsIk heb me zoals je merkt dus al wel een beetje ingelezen, maar meer tips zijn altijd welkom! Wat zijn volgens jou de must see & do’s in Riga? Heb je nog tips voor fijne restaurantjes, gezellige marktjes en leuke uitstapjes vanuit Riga? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik ben erg benieuwd!

20 REACTIES

 1. Een dagje naar het strand is super relaxed. Wij zijn ook naar die badplaats geweest gewoon om te genieten. Voor de rest waren de stad door struinen, en genieten met een biertje in de zon.. mijn voornaamste activiteiten. Het is ook al heel lang geleden dat ik er geweest ben, en helaas heb ik niet alles opgeschreven destijds…

  • De weersvoorspellingen zijn redelijk goed, dus denk dat een dagje relaxen op het strand er wel in zit. En genieten met een biertje in de zon klinkt ook niet verkeerd 🙂

 2. Helaas nog niet geweest dus geen tips voor je. Dapper dat je weer een keer alleen op pad gaat. Ik herken het helemaal, de partner die na een tijd staat te trappelen om weer verder te gaan als jij nog lekker foto’s wilt maken. Bij ons in het altijd schipperen. Alleen eten vind ik een drama, maar met een leuke groep wandelen weer geweldig. Komt helemaal goed met jou in die mooie omgeving!

 3. Wat gaaf! Ik ben twee keer in Letland geweest, waarvan een keer voor het opnemen van een documentaire is. Ben helaas niet thuis, want daar heb ik een hele map vol met tips liggen.. maar the museum of occupation is een must als je wat meer wilt weten over de tijden dat letland bezet was (door duitsland en de sovjet-unie). Er is een skybar vanwaar je super mooi uitzicht hebt, al moet je dan wel (alleen) een cocktail van 8 euro of zo bestellen :”) Ander alternatief is een van de kerken beklimmen. Het centrum is inderdaad erg compact, je kunt overal naartoe lopen en alles is binnen handbereik! Kijk wel goed uit met stappen (als je dat nog gaat doen). Ik ben redelijk alert en bij mij had de barman ghb in mijn drinken gedaan. Ik was gelukkig met een groep, maar anders.. er bestaat een lijst met clubs en tentjes die op een soort blacklist staan. Geen idee meer waar je die kunt vinden, maar als je het waarschijnlijk bij je verblijfplek of aan locals vraagt komt dat wel goed 😉 oh en Terra Nova is een super fijne en betaalbare winkel, zit alleen in bepaalde landen in oost europa 😉 Veeeel plezier alvast gewenst! 🙂

  • Wauw, wat een uitgebreid antwoord. Bedankt voor de tips, daar kan ik wel wat mee. Haha, laat mijn moeder het maar niet lezen over die ghb. Is dus uiteindelijk wel goed afgelopen? Ik weet niet of ik ga stappen, maar anders zal ik er zeker rekening mee houden.

 4. Wij zagen laatst een heel goeie aanbieding voor Riga, maar we gaan ook nog naar Oslo én we hebben gave plannen voor volgend jaar. Toch maar niet gedaan, maar ik wil de stad erggg graag ontdekken. Ik ben erg benieuwd naar ja avonturen dus!

  • Oslo lijkt me ook echt heel gaaf! Sowieso staan de Scandinavisch steden nog hoog op m’n lijstje, maar ik kies altijd weer voor een goedkopere of zuidelijkere stad. Ben dus ook benieuwd naar jouw avonturen (en je gave plannen)

  • Dank je! Een roadtrip Normandië is wel even iets anders, maar ook helemaal niet verkeerd. Gelukkig is Riga niet al te duur, dus kun je misschien alsnog een keer gaan.

 5. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen! Ik zoek nog een leuke bestemming voor nieuwjaar, misschien is Riga wel wat. In ieder geval heel veel plezier! En spannend om weer eens alleen te gaan, maar jij en je camera gaan je vast goed vermaken!

  • Ik ben weer terug en mijn camera en ik hebben ons zeker vermaakt! Riga is heel fotogeniek en sfeervol. De stad is niet zo groot, dus je hebt geen dagen nodig om alles te ontdekken. Ik heb ook wat uitstapjes met de trein gemaakt. Al met al ben ik erg positief over Riga en zou de stad zeker aanraden. Zal wel heel koud zijn in de winter, maar dat heeft denk ik ook zo z’n charme. Genoeg kroegjes en restaurantjes om je op te warmen.

   • Hoeveel dagen zou je Riga kunnen doen? Misschien in 3? Het zal er inderdaad wel koud zijn, maar daar kun je op kleden denk ik altijd. Als het maar droog is 🙂 Ben benieuwd naar je blogs over Riga!

    • Ja, 3 dagen is prima. De oude binnenstad is prachtig, maar heb je in 2 dagen wel gezien. Het is ook leuk om een dagje een fiets te huren om de rest van Riga te ontdekken en het strand ligt op ongeveer een half uur met de trein…is misschien ook wel lekker om in de winter uit te waaien! Blogs en tips volgen uiteraard!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in