Review: Onverwacht Nederland

uitstapjes nederland

Vandaag is de Boekenweek begonnen. Een prima dag voor een review van een reisboek: de Capitool reisgids Onverwacht Nederland. Een leuke gids voor als je eropuit wilt trekken in eigen land. Geen overbodige luxe tijdens dit eerste lenteweekend van het jaar. Spring is in the air! 

Het is al even geleden, maar vorig jaar bestond Capitool 20 jaar en om dat te vieren brachten zij de jubileumuitgave Onverwacht Nederland op de markt. In deze hardcover uitgave staan meer dan 500 verrassende plekken in ons eigen kleine kikkerlandje. Het boek staat boordevol mooie foto’s en praktische tips.

We reizen wat af en hebben de halve wereld gezien. Maar weet je eigenlijk wel hoe bijzonder je eigen land is? En wat hier voor moois te zien is, soms zelfs om de hoek of in elk geval binnen een half uur van je huis? – Sacha de Boer

Aldus de ex-journaallezeres in het voorwoord van dit prachtige boek. Ik sluit me daar helemaal bij aan. Als ik aan vakantie denk, dan dwalen mijn gedachten automatisch af naar verre tropische oorden. Toch heeft Nederland ook veel moois te bieden en zijn er nog genoeg bijzondere plekjes om te ontdekken. Dit boek helpt je daarbij. En dat is heel prettig, want ik ben zelfs nog nooit van mijn leven op de Waddeneilanden geweest.

Het boek is ingedeeld in negen thema’s: Natuur & Groen, Water, Sport & Activiteiten, Steden & Dorpen, Kust, Festivals & Tradities, Architectuur & Monumenten, Kunst & Cultuur en Historische bezienswaardigheden. Maar als je een keer op een luie zondagmiddag niets te doen hebt en je wilt graag een bijzonder plekje ontdekken bij jou in de buurt, dan kun je dat gemakkelijk vinden in het geografisch register achter in het boek.

Uitstapjes Nederland - onverwacht nederland

Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Het leuke van het boek is dat juist de minder bekende attracties en plaatsen aan bod komen. Er wordt eerst een bekende attractie uitgelicht om vervolgens tal van onbekende alternatieven hiervoor te bieden. De drommen dagjesmensen in de Zaanse Schans of op de Volendamse dijk zijn voor jou voorgoed verleden tijd! Zo worden er als alternatief voor het Rijksmuseum diverse tips gegeven voor kleine(re) musea waaronder Foam. Het Fotgrafiemuseum Amsterdam aan de Keizersgracht is dé plek voor fotografie: van eigentijds tot historisch. Ik ben er ooit een keer geweest en vind het echt een aanrader als je van fotografie houdt.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur en op do en vrij tot 21.00 uur
Entree: €11,50 (volwassene)

Wereldtuinen van Monde Verde

Daarnaast worden de Wereldtuinen van Monde Verde als alternatief geboden voor de Botanische Tuinen in Utrecht. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt leuk. In deze tuinen in Landgraaf komen cultuur, natuur en architectuur uit alle werelddelen samen. Je maakt een bijzondere wereldreis door de Japanse zentuin, langs de nagebouwde Trevifontein en door de Afrikaanse dierentuin richting het Moorse Alhambra of de Toscaanse Villa voor een bakje koffie.

Openingstijden zomer:dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur
Openingstijden winter: ma t/m zat van 11.00 tot 15.00 en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: €16,50 (volwassene)

Bucketlist in Nederland

Kortom, genoeg verborgen pareltjes in het boek Onverwacht Nederland. Welke bezienswaardigheden in Nederland er nog op mijn bucketlist staan? In ieder geval de Waddeneilanden, Beeld en Geluid in Hilversum en de Oostvaardersplassen (sinds ik de film de Nieuwe Wildernis heb gezien).

Tot slot toch ook nog een (letterlijk) klein nadeel aan het boek: in sommige kaders is wel een heel klein lettertype gebruikt. Verder is het een leuk boek voor in je boekenkast om af en toe eens door te bladeren en inspiratie op te doen voor leuke uitstapjes.

Je bestelt Onverwacht Nederland voor slechts 15 euro. Wees er snel bij, want bij je bestelling krijg je nog t/m 15 maart gratis het boekenweekgeschenk. En hiermee kun je zondag de hele dag gratis met de trein reizen door heel Nederland.

[bol_product_links block_id=”bol_54fd85dd5b18e_selected-products” products=”9200000015354726″ name=”Onverwacht Nederland” sub_id=”” link_color=”8B5784″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”3D393D” price_color=”000000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Heb jij nog tips voor leuke verborgen pareltjes in Nederland? 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in