Mijn grootste pechgevallen en blunders op reis

Hoewel reizen fantastisch is, is het natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Soms gaan er dingen gruwelijk mis, ook dat hoort erbij. In mijn geval kan er tijdens een vakantie van alles mis gaan.  Ik ben namelijk nogal een pechvogel of noem me maar gewoon een enorme kluns. Daarom deel ik vandaag mijn pechverhalen (of blunders) op reis.

Vliegtuig gemist vanuit Kreta

In 1999 ging ik voor het eerst met het vliegtuig op vakantie. Bestemming: Kreta. De heenreis verliep geheel naar wens en ook de vakantie zelf was een aaneenschakeling van heerlijke momenten. We hebben ultiem genoten van de zon, de zee en het lekkere eten. Helaas was het na een weekje weer tijd om huiswaarts te keren. Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Ons vliegtuig vertrok om vijf uur ‘s ochtends en om half drie zouden we opgehaald worden voor een transfer naar het vliegveld. We hadden besloten om tot die tijd wakker te blijven. Toch vond ik mijn bed op een gegeven moment aantrekkelijk genoeg om er even op te gaan liggen en blijkbaar had mijn reisgenoot hetzelfde idee. Op het moment dat ik weer wakker schoot, zag ik de wekker op half vijf staan. Lichtelijk in paniek en nog half slaapdronken liep ik naar de receptie van ons appartement, waar de eigenaar meteen de telefoon pakte om naar het vliegveld te bellen. Uiteraard tegen beter weten in, want de passagiers waren al aan het boarden. Ik heb toen maar meteen mijn moeder gebeld om te zeggen dat een welkomstcomité op Schiphol niet nodig was.

Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk vlogen we een dag later terug (voor 150 gulden) en mochten we een dagje gratis in het appartement verblijven. De lieve eigenaar van het appartement heeft ons zelfs in zijn oude pickup truck naar het vliegveld gebracht. Eind goed, al goed.

Vliegtuig

Ziek in Thailand en Spanje

Net als thuis kun je helaas ook op vakantie ziek worden. Het gebeurde mij meerdere keren. Vooral op exotische bestemmingen heeft bijna iedereen het weleens meegemaakt: een iets te innige relatie met de w.c.-pot. Ook ik heb daar helaas ervaring mee, maar gelukkig duurt zo’n buikgriepje doorgaans niet al te lang.

Tijdens een soloreis door Thailand en Laos werd ik echter geveld door een flinke griep die helaas wat langer aanhield. Het begon met een verkoudheid, waarna ik een paar dagen moederziel alleen, vol zelfmedelijden, rillend van de kou in bed lag. Ik vermoed dat ik een voorhoofds- of bijholteontsteking had, want de bonkende hoofdpijn was bijna ondraaglijk. Uiteindelijk heb ik mijn vege lijf naar de apotheek weten te slepen om pillen tegen de pijn te scoren. Gelukkig ging het toen snel iets beter en was ik weer in staat mijn hutje in Pai achter me te laten om verder te reizen naar Laos. Uiteindelijk heb ik me nog wel een week of drie niet 100 procent fit gevoeld. Zonde natuurlijk van die mooie reis.

Net als die keer dat ik in Spanje een acute keelontsteking kreeg. Terwijl mijn vriendin de bloemetjes buiten zette, lag ik te balen in bed. Omdat ik mijn welverdiende vakantie niet wilde laten verpesten, besloot ik naar de dokter te gaan. De beste man schreef medicijnen voor, waardoor ik redelijk snel weer op de been was om te genieten van de Spaanse zon en sangria. Mijn doktersbezoek werd uiteraard vergoed door de verzekering.

Gelukkig waren dit slechts onschuldige griepjes, maar er kunnen natuurlijk veel ergere dingen gebeuren waardoor de medische kosten hoog op kunnen lopen. Of je nu gaat wintersporten, een verre reis maakt of ‘lekker veilig’ een paar dagen op stedentrip gaat: een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom raad ik je aan om altijd goed verzekerd naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld met de aanvullende module ‘zorg in het buitenland’ van de FBTO Zorgverzekering.

Medicijnen

(Bijna) al mijn waardevolle spullen gestolen in Bulgarije

In mijn tienerjaren ging ik met een vriendengroep op feestvakantie naar de Bulgaarse kust. Helaas viel het feest al snel in duigen. De eerste ochtend werd ik letterlijk en figuurlijk wakker met een enorme kater toen bleek dat al mijn waardevolle spullen gestolen waren. Natuurlijk heel vervelend, maar ook best eng. De spullen waren namelijk uit mijn hotelkamer gestolen, terwijl ik daar gewoon lag te slapen.

Telefoon weg, camera weg, discman weg, cd’s weg, make-up weg, gastendoekjes weg. Alles was weg, behalve mijn pinpas en mijn paspoort. Deze had ik tot mijn grote opluchting goed verstopt. Gelukkig werd alles vergoed door mijn verzekering, maar het was toch een domper op de feestvreugde. En ik kan je vertellen dat een lange middag wachten op een groezelig politiebureau geen pretje is als je ook lekker met een cocktail aan het strand had kunnen liggen.

Autopech tijdens een roadtrip naar Slovenië

Een paar jaar geleden besloten mijn vriend en ik om met de auto op vakantie te gaan. Bestemming: Slovenië. Tot voorbij München verliep de reis vlekkeloos. Muziekje aan een gaan met die banaan. Maar ineens sloeg het noodlot toe: de auto stopte ermee. Mijn vriend kon zijn bolide nog net naar de kant van de weg sturen om op een soort van vluchtstrookje te parkeren. Voor aanvullend dramatisch effect stortte de regen met bakken uit de hemel.

We belden de wegenwacht en na ongeveer een half uur (dat overigens uren leek te duren) werden we met de sleepwagen opgehaald. Bij de garage ergens in een Beiers dorpje in the middle of nowhere werd vastgesteld dat de distributieriem gebroken was en we onze reis niet met de auto voort konden zetten. Ik zag onze vakantie al helemaal in duigen vallen, maar gelukkig werd er voor een week vervangend vervoer geregeld. We moesten onze vakantie wel iets inkorten, maar een korte vakantie is altijd nog beter dan helemaal geen vakantie! De kapotte auto werd overigens kosteloos naar Nederland vervoerd. Waar een goede pechhulp-verzekering niet goed voor is.

autopech

Pinpassen pech op Ibiza

Een aantal jaar geleden tijdens een vakantie op Ibiza verliep het op zijn zachts gezegd niet helemaal soepel met onze pinpassen. Normaal gesproken nemen mijn vriend en ik voor de zekerheid natuurlijk voldoende pinpassen mee op reis. Alleen dit keer verliep het even iets anders. Doordat we nogal gehaast vertrokken, vergaten we een van onze pinpassen mee te nemen. Dit zou geen probleem moeten zijn, ware het niet dat we een andere pinpas kwijtraakte op het vliegveld. Nog steeds niets aan de hand zou je zeggen. Totdat ik halverwege de vakantie onze enige overgebleven pinpas in een pinautomaat stopte…

…en er niets gebeurde. In blinde paniek begon ik wat op de toetsen te rammen, maar het mocht niet baten. Mijn pinpas was foetsie! De bank was al dicht, dus er zat niets anders op dan te wachten tot de volgende ochtend. Toch zat het me die avond helemaal niet lekker, want aan onze creditcard hadden we de rest van de vakantie ook niks. Mijn limiet was inmiddels bereikt door de torenhoge borg van de huurauto die op mijn creditcard werd geblokkeerd.

De volgende ochtend gingen we uiteraard meteen naar de bewuste bank. Nadat we ons verhaal hadden gedaan, liep de bankmedewerker doodleuk naar de kast achter de pinautomaat en haalde een sleutel uit zijn zak om vervolgens mijn pinpas te pakken. De verklaring: af en toe hapert de pinautomaat gewoon even. Lekker dan! Dit grapje heeft me toch wel een nachtje uit mijn slaap gehouden. Maar ook nu geldt weer: eind goed, al goed! (Overigens is mijn pinpas tijdens de vakantie erna op Java definitief ingeslikt).

pinautomaat

Letterlijk in het water gevallen

Tijdens dezelfde vakantie op Ibiza werd ik nogmaals geteisterd door het noodlot. Dit keer was het echter geen typisch gevalletje pech. Nee, deze gebeurtenis kan je absoluut scharen onder de categorie ‘lompe blunder’. Het ging ongeveer zo:

We liepen langs de kust toen ik ineens een schattig bootje zag, waarop mijn vriend zei: “Ga er anders even inzitten, dat is leuk voor de foto.” Dat bleek helaas niet zo eenvoudig. In al mijn enthousiasme ontstond er een soort van kortsluiting in mijn hoofd, waardoor het mij een goed idee leek om op de rand van het bootje te gaan staan. Helaas werkte de zwaartekracht niet helemaal mee en voordat ik het goed en wel doorhad, ging ik kopje onder. Toen ik weer boven kwam, rolden er drie ooggetuigen bijna over de grond van het lachen. Volgens hen was het een bijzonder hilarische val. Ikzelf kon de humor er ook wel van in zien, maar dat was waarschijnlijk niet het geval geweest als mijn telefoon en camera in mijn tas hadden gezeten. Gelukkig had mijn vriend het fototoestel al van me overgenomen (dus is er ook nog beeldmateriaal van na de plons in het water).

In het water gevallen

Heb jij weleens pech gehad op vakantie? Of een enorme blunder begaan?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een externe partij.

4 REACTIES

  1. Dat maakt het reizen ook wel wat spannender, toch? Dat niét alles even soepeltjes verloopt 😉

    Ik kan er ook wel een heel lijstje mee vullen, maar wat meteen in mij opkomt is dat toen wij eind 2017 voor een maand in Colombia waren, we beiden een week buikgriep hebben gehad. We hoefden gelukkig niet constant in bed te liggen, maar bleven wel in de buurt van het hostel en konden een week enkel nipjes water drinken (anders sloeg onze maag helemaal op hol). Was niet leuk.

  2. Dat zijn nogal wat pechgevallen tijdens je reizen zeg! Ik zit even te denken, maar verder dan last van mijn verstandskies waar ik een Tsjechisch zalfje voor kreeg wat acuut de pijn verlichtte, schiet mij verder niks te binnen.

    • Oh, dan heb je inderdaad weinig pech op reis gehad. Fijn! Ik had in Nieuw-Zeeland ook erg last van mijn tandzenuw, maar ben thuis pas naar de tandarts gegaan (voor een wortelkanaalbehandeling 🙁

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.