Een terugblik op de helse nieuwjaarsduik van 2010 in Scheveningen

nieuwjaarsduik 2010 Scheveningen

Scheveningen, 1 januari 2010. In de volksmond ook wel de ‘hel van 2010’ genoemd. Bijna tienduizend mensen trotseren de ijskoude Noordzee en duiken vol frisse moed het nieuwe jaar in. Met een gevoelstemperatuur van – 4 graden Celsius ben ik best een beetje trots dat ik ook tot deze helden behoor.

Waarschijnlijk werd het idee voor deelname aan de nieuwjaarsduik geboren op kerstavond. Tijdens een gezellige borrel in de kroeg, met een paar wijntjes achter de kiezen, lijkt zoiets natuurlijk een fantastisch plan. Als op 1 januari ’s ochtends vroeg de wekker gaat, voelt dat plan toch een stuk minder puik. Ik ben verkouden, heb last van een klein katertje en ik heb bijna geen stem meer. Niet de ideale omstandigheden om de zee in te duiken, terwijl het buiten vriest. Maar goed…de afspraak is gemaakt en ik wil geen spelbreker zijn. ’s Avonds een vent, ’s ochtends absent gaat in dit geval niet op.

In Scheveningen stap ik de auto uit met een dikke winterjas aan, een sjaal om en een muts op. Rillend van de kou. Zelfs nu ik dik ingepakt ben, snijdt de koude wind dwars door me heen. Het liefst stap ik weer in de auto om rechtsomkeer te maken. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik straks (alleen al) mijn jas uit durf te doen. Toch laat ik me niet kennen en sta ik even later in mijn badjas vrolijk te springen op het strand. Zodra ik mijn schoenen uitdoe, voelt het meteen alsof mijn voeten eraf vriezen. Wat een hel! Stoïcijns ga ik verder met de warming up, maar echt warm krijg ik het er niet van.

En dan is het zover! 3,2,1.. met duizenden mensen tegelijk rennen we richting de ijskoude zee. Non-stop gillend ga ik (bijna) kopje onder. Als ik de zee weer uit ren, heb ik geen gevoel meer in mijn voeten en weet ik niet hoe snel ik mijn kleren weer aan moet trekken. Eenmaal afgedroogd en aangekleed, warm ik me op met een bakje erwtensoep. Voordat we naar huis gaan, drinken we nog warme chocomel in een gezellig café aan de boulevard.

Een uurtje later krijg ik voor het eerst weer gevoel terug in mijn voeten en kan ik mijn tenen eindelijk weer bewegen. Hoe ik me verder voel? FANTASTISCH! De adrenaline giert nog door mijn lichaam en mijn kater is als sneeuw voor de zon verdwenen. Wat een goed begin van het nieuwe jaar!

Inmiddels ben ik nog twee keer op 1 januari de Noordzee ingedoken. Elke keer krijg ik er weer een kick van, maar toch ontbreekt de grote euforie die in 2010 overheerste. Maar, ja…met een buitentemperatuur van boven het vriespunt is zo’n nieuwjaarsduik na de ‘hel van 2010’ natuurlijk een peulenschilletje.

nieuwjaarsduik 2010

Heb jij weleens meegedaan aan de nieuwjaarsduik? Ik zeg: gewoon doen! Ik kan het je van harte aanbevelen. Nieuwjaarsduik of niet, ik wens je in ieder geval een fijne jaarwisseling en een gelukkig 2016!

4 REACTIES

  1. Wauw! Ik ben zo’n koukleum, dit is echt niets voor mij. Maar wat gaaf dat je bij die die-hards van 2010 hoort! Ben je dit jaar ook nog geweest of was het te ‘warm’? 😉

    • Ik vond het dit jaar echt te warm 😉 Nee, ik had geen medestander(s) die met me mee wilde en alleen naar Scheveningen gaan, vind ik toch een stuk minder gezellig. Misschien volgend jaar weer.

  2. Gaaf dat je dit gedaan hebt Anita, een echte bikkel! Dit staat al lang op mijn bucketlist en ik ga het zeker een keer doen. Gewoon, om het gedaan te hebben.. Zo liep ik ook een keer de Vierdaagse van Nijmegen, voor de sfeer en de prestatie, zo gaaf! Moet je je (lang) van te voren opgeven of kun je last minute beslissen?

    • Ja, ik wilde het ook gewoon een keer doen. Maar pas op…het werkt verslavend 😉 Wat gaaf dat je de Vierdaagse hebt gelopen. Dat zou ik ook graag eens doen, maar zo’n bikkel ben ik dan weer niet. De duik is om 12.00 uur en je kunt je ’s ochtends gewoon inschrijven op de pier, maar op=op. Wij waren er de vorige keer rond 11.00 uur en toen waren we net te laat voor een inschrijvingsbewijs. Toen zijn we naast het terrein en zonder Unox-muts de zee in gedoken, maar dat was toch net iets minder ‘gezellig’. Ik zou dus wel lekker op tijd aanwezig zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.