10 reisbloggers over hun favoriete plekje in Nederland

mooiste plekken Nederland

“Ik hou van Holland, landje aan de Zuiderzee. Een stukje Holland draag ik in m’n hart steeds mee.” Vandaag zet ik ons mooie landje graag in het zonnetje. Ik vroeg tien reisbloggers naar hun favoriete plekje in Nederland en zie hier het resultaat: een lijst met de mooiste plekken in Nederland. 

1. Middelburg – Zeeland

Carolien van Dream the World: “Mijn favoriete plek is Middelburg. Afgezien van een paar jaar Nijmegen en Vlissingen, woon ik hier al mijn hele leven en ik kan me niet voorstellen ooit nog eens ergens anders te wonen. Middelburg is een echte stad, maar wel klein en met een dorps karakter. Je wordt er nog vriendelijk gegroet en als ik door de stad loop zie ik bijna altijd wel een bekende. De stad kent zoveel historie en deze is ook nog erg mooi bewaard gebleven of wederopgebouwd. Je vindt hier alles wat je nodig hebt.

We hebben fijne speciaalwinkeltjes en ook heel veel goede restaurants, waar ik regelmatig te vinden ben; ik ben een echte lekkerbek. Wat ik ook heel erg fijn vind is dat je met de fiets zo op het strand bent. Nu zie je mij niet vaak op het strand ‘bakken’, maar ik kom er graag in het voor- en najaar voor een flinke wandeltocht. Even lekker uitwaaien, je hoofd leegmaken en na afloop een lekkere warme chocolademelk in een van de strandtenten. De zon onder zien gaan in de zee en met een rozig gevoel weer naar huis. In Zeeland heb je eigenlijk altijd een vakantiegevoel.”

Meer lezen? Carolien geeft op haar blog tips voor leuke hotspots in Middelburg.

Tip: voordelig overnachten in Zeeland? Neem dan eens een kijkje op Voordeeluitjes.nl. Op deze website vind je hotelaanbiedingen en voordelige arrangementen in vakantieparken in Zeeland.

Mooiste plekken Nederland: Middelburg

2. Terschelling – Friesland

Suzanne van Vrijemeid.nl: “Sinds ik terug ben van een lange reis door Australië probeer ik meer van Nederland te genieten. Dat lukt goed. Ik zag in de afgelopen twee jaar bijna 30 plekken in eigen land! Om mijn favo plek te vinden bladerde ik dan ook even goed door mijn blog, maar eigenlijk wist ik het al: Terschelling it is! Ik kom al op Terschelling vanaf dat ik een baby ben. Als kind kwam ik er soms meerdere keren per jaar. Mijn twintiger jaren begonnen Terschelling-vrij, maar eind 2015 was ik er weer een week en afgelopen zomer ging ik er zelfs heen op persreis. Behalve Schiermonnikoog ben ik op alle Waddeneilanden geweest, maar Terschelling blijft favoriet. De relaxte eilandsfeer, de combinatie van rust en gezelligheid, prachtige natuur en natuurlijk de Brandaris en het uitzicht vanaf de heuvel bij West-Terschelling. Fantastisch! Als er een plekje in Nederland is waar ik elk jaar een week terug zou ‘moeten’ keren, is dat zeker weten Terschelling.

Inspiratie nodig? Suzanne schreef meerdere blogs over haar grote liefde Terschelling.

Mooiste plekken Nederland: Terschelling

3. Den Haag – Zuid-Holland

Linda van One Day Trip: “Mijn favoriete Nederlandse stad is absoluut Den Haag. Het is zo’n fijne stad! Ik vind het heerlijk om er rond te lopen, en dan niet alleen in het centrum, maar juist ook in de buurten eromheen. Wandel bijvoorbeeld naar de Prins Hendrikstraat, waar je heel veel leuke winkeltjes en meer dan genoeg eettentjes (Curry en Cocos is mijn favo!) vindt. Of loop rond door de Archipelbuurt, waar onder andere veel ambassades te vinden zijn.

Wat je natuurlijk ook niet mag overslaan is het Binnenhof. De kans is groot dat je dan een aantal ministers ziet lopen. Houd je van musea? Sla dan Escher in het Paleis vooral niet over. En een leuke plek om ’s avonds een drankje te doen? Bij The Fiddler, naast de Grote Kerk. Ohh, ik heb nog zoveel meer tips voor Den Haag. Het is zo’n fijne stad! Heb ik je kunnen overtuigen?

Op Linda’s blog lees je meer over de hotspots en bezienswaardigheden in Den Haag.

Mooiste plekken Nederland: Den Haag

4. De Plateaux – Hageven – Brabant

Ivonne van My Footprints: “Nederland heeft enorm veel mooie plekjes. Ik kies voor een gebied dat niet te ver van ons huis ligt; De Plateaux- het Hageven, een heel gevarieerd gebied met een totaaloppervlakte van 349 hectare. Het ligt op de grens van Nederland en België en wordt beheerd door Natuurmonumenten en het Belgische Natuurpunt. Het gebied ligt tussen de droge zandgronden en het beekdal van de Dommel in. Daardoor is er veel variatie in het landschap ontstaan. Je vindt er laag gelegen vloedweiden waar in het voorjaar talloze orchideeën bloeien. Er is heide, moerasgebied, rietvelden, bossen en waterpoelen. In het gebied vind je, afhankelijk van het jaargetijde, diverse soorten vogels. Daarnaast zijn er wel 40 soorten libelles en vlinders te vinden en kun je ook reetjes tegenkomen. Ik wandel elk jaar diverse keren in het gebied dat zelfs in de kale wintermaanden prachtig is.

Wil je meer informatie over dit heerlijke wandelgebied? Lees dan de uitgebreide post op Ivonne’s blog.

Mooiste plekken Nederland: het Plateaux Hageven

5. Groningen stad en Ommeland

Yvonne van Yvonnereistverder.nl: “De laatste tijd ontdek ik steeds vaker hoe zulke mooie plekken ons eigen Nederland te bieden heeft. Van de natuur op de Veluwe en in de Betuwe, waar we op dit moment precies tussenin wonen, tot mooie Hanzesteden als Deventer en Zutphen en historische plekken zoals de Hollandse Waterlinie. Toch is er een plek die ik sinds we er weg zijn mis en die ik nog steeds als mijn favoriete plek in Nederland beschouw. In de stad Groningen studeerde ik en na 4 jaar intensief op verkenning in zo’n beetje elke uithoek van de stad EN de provincie ging ik er samenwonen. Vanuit Groningen vertrokken we uiteindelijk op wereldreis, niet wetende dat het bij thuiskomst zo lastig zou zijn er weer werk te vinden.

Nog altijd mis ik de mooie, sfeervolle grachten rondom het centrum, het heerlijke koopjes jagen in de Heerestraat en op zoek naar bijzondere hebbedingetjes in de Folkingestraat en de Zwanestraat. De warme zomeravonden, waarbij de zon langzaam in het Hoornse Meer zakte en de avondjes stappen op één van de vele bijzondere locaties. In Groningen is er altijd wel wat te doen, de stad bruist. Hoe gaaf is dan ook het contrast met het omringende platteland, dat op haar eigen manier een bepaalde charme heeft. Die rust en ruimte vind je haast nergens anders. En voor wie het te stil wordt is de stad nooit echt ver weg.

Leuke tips en mooie foto’s vind je in Yvonne’s blog: een fotorondreis door stad en Ommeland

Mooiste plekken Nederland: Groningen

6. De Schoorlse Duinen – Noord-Holland

Mario van Vakantaseren: “Dit jaar ben ik verliefd geworden, verliefd op een natuurgebied. Het was liefde op het eerste gezicht. Het gaat om het Duingebied tussen Schoorl en Bergen. Wat een prachtig natuurgebied is dit. Perfect om wandelend of fietsend te verkennen. Je kunt er ook een van de mooiste MTB-routes van Nederland rijden. En als je dan even wilt uitrusten, ga je ergens onderweg lekker op een bankje zitten of in Schoorl aan Zee op een terrasje. Mijn favoriete plekje in het duingebied is het uitzichtpunt. Als je boven staat, heb je een fantastisch 360 graden panorama. Je ziet onder je de mountainbikers langs een slingerpad omhoog zwoegen, in de verte voorbij de duinen zie je de zee. Dit is Nederland op zijn mooist! Ik ben aangenaam verrast dat je vlak bij de Randstad dit aantreft. Hier wil ik wel wonen. Ik ben verliefd.

Op Mario’s blog lees je zijn enthousiaste verhaal over het prachtige natuurgebied bij Bergen en Schoorl.

Tip: lekker rustig vakantie vieren midden in de natuur? Bekijk op Natuurhuisje.nl het aanbod vrijstaande vakantiewoningen in Noord-Holland.

Mooiste plekken Nederland: de Schoorlse duinen

7. NP Lauwersmeer – Friesland

Marcella van Marcellamolenaar.nl: “De mooiste natuur vind je in het hoge noorden. Nationaal Park Lauwersmeer bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland, op de grens van Friesland en Groningen. Kenmerkend is het open en uitgestrekte landschap, een aantrekkelijk leefgebied voor honderdduizenden vogels en andere dieren. Lauwersmeer heeft ontzettend mooie natuur en schattige dorpjes. Het gebied geeft me de rust om mezelf weer helemaal op te laden.

Maar je kunt er ook veel leuke activiteiten ondernemen: van fietsen en wandelen tot lekker eten en het volgen van inspirerende workshops. Maar het állerleukste vind ik het varen op de Wierumer Aek. Verwacht geen woeste zeiltocht, maar een fijne relaxte middag. Luister naar verhalen over de vroegere zeevisserij en proef de sfeer van het werken op een zeilend vissersschip. Geniet van de oneindige hoeveelheid water om je heen, de prachtige vogels, mooie natuur en een geweldige zonsondergang. Fijner kan je dag niet worden!

Mooiste plekken Nederland: Lauwersmeer

8. De Oosterschelde – Zeeland

Jenny van Ikreis.net: “Ik woon in Utrecht en geniet met volle teugen van het wonen in de stad. Alle faciliteiten liggen op fietsafstand en van achter mijn bureau kijk ik uit over het water. Mijn favoriete plek in Nederland om te ontspannen is de Oosterschelde. Ik houd van de Zeeuwse rust en het prachtige onderwaterleven. Duiken in Nederland klinkt saai. Mensen vragen zich af of het niet koud is. En of je wel wat ziet. Ja dus! (Vaak beide) Gewapend met camera ga ik op zoek naar krabbetjes, kreeften en kleine slakjes. Ik kom helemaal tot rust bij het geluid van mijn eigen luchtbellen. Zeeland maakt me blij.”

Benieuwd naar Jenny’s duikavonturen? Op haar blog lees je alles over duiken in Zeeland.

Mooiste plekken Nederland: de Oosterschelde

9. Kijkduin – Zuid-Holland

Elisa van Lies rond de wereld: “Mijn favoriete plek in Nederland is toch wel de Hollandse kust en dan vooral Kijkduin. Ik ben echt een strandliefhebber en ben vooral in de zomer regelmatig op de Zuid-Hollandse stranden te vinden. De badplaats Kijkduin ligt vlak bij Scheveningen, maar is veel kleinschaliger. Het heeft echt nog een charmante uitstraling. Langs de boulevard zijn veel restaurants te vinden met gezellige terrassen. Ook niet geheel onbelangrijk, het strand is hier niet helemaal volgebouwd met huisjes en er staan slechts enkele beachclubs. Heerlijk in de zomer!

Voor een fijne wandeling ben je hier ook aan het goede adres. Kijkduin staat namelijk ook bekend om het prachtige duingebied, waar je uren kunt rondwandelen. In de winter zijn de beachclubs weg en heb je prachtige uitzichten op Hoek van Holland en Scheveningen. Het is voor mij vooral een ideale plek om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en even heerlijk tot rust te komen en te genieten.

Mooiste plekken Nederland: Kijkduin

10. De Waddeneilanden

Daphne van Travelshot: “Mijn favoriete plekje in ons kleine, platte, maar toch o zo mooie landje zijn de Waddeneilanden. Inmiddels heb ik al flink wat van onze tv-tas eilanden bezocht en staat nu alleen nog Schiermonnikoog op de bucketlist. Waar mijn  liefde voor deze eilanden vandaan komt? Dat heeft voornamelijk te maken met de onwijs gezellige familieweekenden die ik van jongs af aan al op deze eilanden beleefden, de weidse stranden waar je heerlijk kunt uitwaaien, de gezellige dorpjes en de gemoedelijke sfeer. 

Daarnaast kan je er heerlijk fietsen en tussendoor neerploffen  op een van de vele gezellige terrasjes. Bij regen kan je een bezoek brengen aan de juttersmusea, die je op elk eiland van de wadden wel kunt vinden. Echte aanraders zijn ook het doen van een robbentocht die bijvoorbeeld vanaf Ameland vertrekt of het maken van een tripje met de Vliehors Expres, die je meer over het eiland Vlieland leert.

Mooiste plekken Nederland: de waddeneilanden

Dit zijn volgens mij de mooiste plekken in Nederland

Nu ben je vast ook benieuwd naar mijn favoriete plekje? Misschien een beetje flauw, maar omdat ik niet kan kiezen geef ik je mijn mooiste plekken in Nederland per jaargetijde. In de lente ga ik voor de kleurrijke Bollenstreek, in de zomer voor magisch Vlieland, in de herfst voor de Utrechtse Heuvelrug en in de winter ontvlucht ik Nederland het liefst!

Meer lezen over de mooiste plekken in Nederland?

Bron hoofdfoto: Shutterstock

32 REACTIES

 1. Super om te lezen. Wat een mooie plekjes omschrijft iedereen hier toch weer. Hoewel ik graag ver reis ben ik ook geregeld in ons eigen land op pad. Genoeg te zien en te beleven

  • Ik vind het ook super leuk in eigen land op pad te gaan. Merk ook dat ik sinds ik blog met een ander oog naar Nederland ben gaan kijken. Doordat ik nu (nog) meer ben gaan fotograferen, heb ik ook meer oog voor de schoonheid. Er valt inderdaad nog genoeg te ontdekken.

 2. Leuk! Ik vind zelf het gebied rond de Posbank bij Arnhem erg mooi! Ook omdat dit een ontzettend gaaf gebied is om met de racefiets te ontdekken: veel klimmen en dalen en dat vind ik het leukst!

  Verder heb ik vorig jaar het gebied ten westen van het drielandenpunt bij Vaals ontdekt, waar het ook echt prachtig is!

  • Ik vind de Posbank ook prachtig (al ben ik er al jaren niet meer geweest). Wil er graag in augustus weer een keer heen als de heide in bloei staat. Het gebied ten westen van het Drielandenpunt ken ik nog niet, goede tip.

  • Haha, wordt tijd dat je de rest van de Waddeneilanden gaat ontdekken! Ik ben zelf pas afgelopen zomer voor het eerst op Terschelling en Vlieland geweest en had meteen spijt dat ik de eilanden niet eerder bezocht had 😉

 3. Wat leuk om te zien dat iedereen zulke verschillende plekken heeft genoemd. En wat heb ik nog veel te ontdekken in ons eigen land, haha… fijn, deze inspiratie. Maar eerst de winter… en dan ontvlucht ik Nederland ook het liefste. 🙂

  • Haha, ik ben dus niet de enige die wil vluchten! Hoewel het me wel heel leuk lijkt om in de winter een keer over de Amsterdamse grachten te schaatsen (maar dat is een redelijk zeldzaam fenomeen)

 4. Oké, ik kan slechts vier plekken van deze lijst afstrepen.. ik ben echt slecht in het ontdekken van ons eigen landje haha. Hele leuke lijst is het trouwens. Veel natuur doet het altijd goed bij mij. De Waddeneilanden wil ik volgend jaar gaan bezoeken!

 5. Leuk om alle favoriete plekken af te strepen. Als kind ging ik eigenlijk altijd in Nederland op vakantie, dus ik heb al veel gezien. Aangezien ik in Groningen woon, kom ik natuurlijk het minste in Zeeland..Zo zie je maar dat er in Nederland nog genoeg te ontdekken valt.

  • Ja, dan ligt Zeeland niet echt naast de deur. Jammer,want het is zo’n mooie provincie. Maar dan zul jij vast vaker naar de Waddeneilanden gaan? Die liggen voor de meeste mensen dan weer niet zo dichtbij.

  • Hoewel ik graag in het vliegtuig stap, vind ik toerist in eigen land spelen ook geweldig. Heb al een aardige lijst met plekken die ik volgend jaar wil bezoeken.

  • Echt hè? Ik was ook zo benieuwd naar alle plekjes. Het is een leuke afwisselende lijst geworden (met toch wel heel veel plekken aan of vlak bij de kust)

 6. Wow, wat zijn er toch een hoop mooie plekjes in Nederland! Zelf zou ik echt voor De Waddeneilanden gaan, de rust, de natuur, de stranden, gewoon het perfecte plaatje! Je waant je zo ver van huis maar het is voor ons noorderlingen relatief dicht bij.

 7. Ik sluit me helemaal aan bij Suzanne. Terschelling is zo’n fijne plek. Helaas redelijk ver voor mij, als Brabander. Maar ga er toch zeker 2 keer per jaar naartoe. Alleen of met mijn gezin. De rest is uiteraard ook prachtig. Nederland is eenmaal een mooi land 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.