Een reeks onvergetelijke reismomenten in Kenia

mooie reismomenten kenia

Met een glimlach op mijn gezicht kijk ik naar het olifantje in mijn boekenkast. In het houten souvenirtje staat mijn naam gekerfd. Een dierbare herinnering aan een bijzondere ontmoeting. Vol heimwee denk ik terug aan mijn reis naar Kenia. Beelden van een lange reeks aan onvergetelijke reismomenten flitsen voorbij…

Op zoek naar de BIG 5

“Dromerig staar ik naar het uitgestrekte savannelandschap dat langzaam aan me voorbij trekt. Abrupt schrik ik wakker uit mijn dagdroom als de chauffeur van ons safaribusje keihard op zijn rem trapt. We staan oog in oog met een rode dikhuid en haar babyolifantje. Onze chauffeur begint te toeteren, maar dat valt duidelijk niet in goede aarde bij de beschermende moederolifant. Op slechts een paar meter afstand gaat ze luid tetterend op haar achterpoten staan. Even ben ik bang dat ze met haar enorme slurf ons busje omver gaat gooien. Het lijkt een eeuwigheid te duren, maar dan gaat de chauffeur er ineens plankgas vandoor. De adrenaline giert door mijn lichaam en ik sidder van angst en ontzag. Minuten later klopt mijn hart nog steeds in mijn keel, maar al snel word ik overmeesterd door een gevoel van opluchting en blijdschap. Kippenvel all over the place!”

Deze indrukwekkende ontmoeting met de rode olifanten in Tsavo National Park is een van hoogtepunten van onze safari. Een onvergetelijke zoektocht naar de Big Five vol bijzondere momenten. Luie leeuwen in het ochtendzonnetje, de eerste aanblik van de besneeuwde top van de imposante Kilimanjaro, een luipaard op jacht naar zijn prooi en mijn springkunsten vertonen bij de Masaï. Glamping in de wildernis en ’s avonds voldaan in slaap vallen met op de achtergrond het getetter van olifanten. Zonder safari is een bezoek aan Kenia natuurlijk niet compleet, maar het zijn zeker niet alleen de dieren die het land zo bijzonder maken. Ook de mensen hebben mijn hart veroverd.

mooie reismomenten kenia

Bijzondere ontmoetingen

“Uren lopen we al te struinen over het paradijselijke strand ten noorden van Mombasa. Tussen het parelwitte zand van Kimkambala Beach liggen de mooiste schelpen verstopt. Af en toe moet ik tot mijn verbazing uitwijken voor een loslopende kameel of word ik opgeschikt door een voorbijganger die me begroet met een vrolijk ‘jambo’! Mijn flesje water is al lang en breed leeg en de brandende zon zorgt ervoor dat ik dorst begin te krijgen. Ineens wordt mijn aandacht getrokken door een hutje aan de rand van het strand. Bij binnenkomst worden we vriendelijk welkom geheten door een goedlachse Keniaan die John blijkt te heten. Als we vragen of er ergens in de buurt drinken te koop is, rent hij (voor we het goed en wel doorhebben) de jungle van palmbomen in. Ons verbaasd achterlatend. Tien minuten later staat John met het zweet op zijn voorhoofd weer voor onze neus. Triomfantelijk met twee koude flesjes cola in zijn hand.”

“Wat volgt is een bijzonder gesprek waarin John vertelt over zijn vrouw en kinderen die in Nairobi wonen. Hij mist ze enorm, want zelf woont hij het grootste deel van het jaar in Mombasa om brood op de plank te brengen met de verkoop van zijn houtsnijwerken. Als we een uur later afscheid nemen, beloven we John plechtig dat we voor ons vertrek naar Nederland nog een keer bij hem langskomen. Het blijft niet bij een keer, want de komende dagen wippen we regelmatig even zijn winkeltje in voor een praatje. Tijdens ons laatste bezoek wacht ons een aangename verrassing. Vol trots haalt John een masker tevoorschijn met achterop onze namen gekerfd: John, Antonio en Anita. Dankbaar en ontroerd neem ik het cadeau in ontvangst.”

mooie reismomenten kenia
Het masker staat inmiddels al jaren in mijn boekenkast te pronken. Een herinnering aan een ontmoeting die voorgoed in mijn geheugen staat gegrift. Op dezelfde plank staat het olifantje met mijn naam erop. Gekregen van Omari, de lieve tuinman van ons hotel, als dank voor een fooitje. De souvenirs doen me niet alleen terugdenken aan John en Omari, maar ze roepen nog veel meer herinneringen op aan mooie momenten en ontmoetingen.

Bijvoorbeeld aan die bijzondere ochtend in het plaatselijke kerkje. Het enige stenen gebouw in de omgeving, dat overigens niet veel meer voorstelt dan een schuur. Bij aanvang van de kerkdienst worden we gastvrij welkom geheten door de dominee. Even later dansen schattige meisjes in een swingende polonaise door de kerk. Uitgedost in hun mooiste jurkjes. Ik zie een vrouw luidkeels zingen, terwijl ze ondertussen borstvoeding geeft. Een plek vol armoede, maar ook een plek vol liefde, warmte en blijdschap. Precies dat wat ik voel als ik terugdenk aan mijn reis naar Kenia. Hakuna Matata!

mooie reismomenten kenia
Inspiratie voor het schrijven van deze blog kreeg ik door een leuke bloggersactie van reisorganisatie Riksja Travel. Zij zijn op zoek naar een blogger die graag als reporter naar Peru wil. Om kans te maken op deze geweldige reis roepen zij bloggers op om hun favoriete reismoment(en) te delen. 

Wat is jouw mooiste reismoment? 

12 REACTIES

 1. Wat mooi geschreven Anita! En schitterende foto’s! Ik hoop dat je als reporter naar Peru mag. Fantastisch land en dan kijk ik nu al uit naar alweer zo’n mooi bericht erover.

  • Bedankt voor je compliment, Lizette! Ik hoop uiteraard ook dat ik naar Peru mag. Lijkt me fantastisch, maar de concurrentie is groot. Nu maar heel hard duimen 🙂

 2. Hallo anita, wat een leuk verhaal! Ben zelf ook in kenia geweest en na het lezen van je verslag in gedachten weer even helemaal terug. Groet, Wim

 3. Wat een prachtige verhalen! Wat levert reizen toch een boel mooie herinneringen op he? De foto’s van de safari in Kenia zien er echt heel tof uit. Prachtig die dieren!
  Mijn mooiste reismoment? Ik denk toch wel de dag dat mijn vriend en ik in de Taman Negara in Maleisië waren. Dit heeft ZO veel indruk gemaakt. De prachtige natuur, de rust en vrede. Een gevoel van dankbaarheid overstroomde mij, echt iets wat ik nooit meer vergeet!

  • Reizen levert zeker mooie herinneringen op. Soms word je gewoon stil van de schoonheid van een plek, maar ook de bijzondere ontmoetingen en onverwachte momenten zijn vaak dierbare herinneringen. Ik ben nog nooit in Maleisië geweest, maar klinkt goed.

 4. Mooi om te lezen. Dat zijn de dingen die het reizen bijzonder maken. Ik was in Tanzania en daar liep een olifantenbul vlakbij onze truck, lekker onspannen te smikkelen. Even dacht ik, oei als ie nu ineens toch boos wordt dan zijn we mooi de … Gelukkig bleef hij relaxed en hadden we daar meer last van de tsee tsee vliegen , wow wat kunnen die steken zeg. Een paar van mijn mooiste reismomenten beschreef ik op mijn blog. (Leuke wedstrijd hè )

  • Ja, ik heb je reismoment met Mary en de walvishaai gelezen. Ook een mooi verhaal! Dat maakt het reizen inderdaad bijzonder. Enne..zeker een leuke wedstrijd.

 5. Mooi verhaal en ook prachtige foto’s. Ik ben een tijd geleden in Kenia geweest en als ik dit zie zou ik graag weer een keer terug willen. Wat een prachtig en bijzonder land is het toch!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.