10 mooie plekken die ik dit jaar in Nederland bezocht

mooiste plekken Nederland 2017

Trouwe lezers zal het vast niet ontgaan zijn dat ik in 2017 minder gereisd heb dan voorgaande jaren. In mijn terugblik op de lente kun je lezen waarom ik minder vaak de grens overstak. Des te vaker trok ik eropuit in eigen land om nieuwe plekken te ontdekken. Daarom dit jaar geen terugblik op al mijn reizen, maar een overzicht van de mooiste plekken die ik afgelopen jaar in Nederland bezocht. Een fijne mix van leuke steden en mooie natuurgebieden.

De Noord-Hollandse kust

Noord-Holland heeft een kustlijn van maar liefst 260 kilometer. In mei fietste ik tijdens een weekendje in Bergen aan Zee langs een deel van deze prachtige kustlijn. Zo ontdekte ik de Schoorlse duinen en het duingebied bij Egmond aan Zee, waar ik regelmatig oog in oog stond met Schotse Hooglanders. Wat een prachtige beesten! Overigens maakte ik ook een uitstapje naar het sfeervolle Alkmaar, waar ik op de kaasmarkt een kijkje achter de schermen kreeg.

En ook deze maand was ik nog aan de Noord-Hollandse kust te vinden. Tijdens een weekendje in Zandvoort spotte ik herten en vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en bezocht ik de kerstmarkt in de prachtige stad Haarlem. Kortom, aan de Noord-Hollandse kust valt genoeg moois te zien en leuks te beleven!

Noord-Hollandse kust: Egmond, Schoorl, Zandvoort, Haarlem en Alkmaar
Nationaal Park de Alde Feanen

Tijdens het pinksterweekend verbleef ik in Friesland. In Leeuwarden om precies te zijn. Ik ontdekte niet alleen de leukste plekjes in deze gezellige stad, maar fietste ook naar Nationaal Park de Alde Feanen. Een watterijk natuurgebied, waar ik helemaal tot rust kwam tijdens een fijne boottocht en een heerlijke lunch aan het water. Ik zal je er volgend jaar meer over vertellen.

Nationaal Park de Alde Feanen
Sfeervol Gouda

In juli logeerde ik samen met mijn zus een nachtje in zomers Gouda. Een sfeervolle stad met als blikvanger misschien wel Nederlands mooiste stadhuis. We snuffelden op de antiekmarkt Gouds Montmartre, genoten van lekker eten op zonnige terrasjes, maakten een grachtentocht, bezochten de kaasmarkt en aten natuurlijk stroopwafels. Genoeg te zien, doen & proeven in het mooie Gouda!

Gouda
Mooie maasdorpjes in Limburg

Begin augustus verbleef ik een midweek in onze zuidelijkste provincie, waar ik maar liefst 175 kilometer fietste. Langs de Maas, door het bos, over de heide en door mooie Maasdorpjes. Uiteraard met regelmatig een bourgondische tussenstop op een gezellig terras in bijvoorbeeld Arcen, Roermond en Thorn. De mooiste plekjes langs de Maas in Noord- en Midden-Limburg zette ik in dit artikel voor je op een rij. Wat een prachtig stukje Nederland!

Maasdorpjes Limburg
Nationaal Park de Veluwezoom

Eind augustus genoot ik van een heerlijke wandeling in Nationaal Park Veluwezoom, in de volksmond ook wel de Posbank genoemd. Dit natuurgebied op de Veluwe is in elk jaargetijde schitterend, maar in deze periode nog net iets mooier. Eind augustus/begin september staat de heide namelijk volop in bloei en kleurt het glooiende landschap prachtig paars. Bijna on-Nederlands mooi!

Nationaal Park Veluwezoom - de Posbank in bloei
Voormalige Vliegbasis Twenthe

Tijdens een weekendje Enschede in september huurde ik een fiets voor een tocht naar de voormalige Vliegbasis Twenthe. Een bijzonder natuurgebied met militaire geschiedenis. Hoogtepunt is het drie kilometer lange Belevingspad met oude militaire objecten, die herinneren aan de bewogen geschiedenis van de vliegbasis. In dit verslag lees je meer over dit interessante gebied.

Voormalige vliegbasis Twenthe
Het Hanzestadje Elburg

In november bezocht ik het fotogenieke stadje Elburg. Het bleek een aangename verrassing. Tijdens een dwaaltocht door de vesting keek ik mijn ogen uit en was het net alsof ik door een middeleeuws schilderij liep. Hoewel ik bewust mijn camera had thuisgelaten, kon ik het echt niet laten om foto’s te schieten met mijn telefoon. Al die sfeervolle plaatjes kun je bewonderen in mijn fotoblog over Elburg.

Haven Elburg
Kleurrijk en creatief Arnhem

In Arnhem kom ik wel vaker. Ik vind het een fijne, kleurrijke stad en met de trein ben ik er in slechts een kwartier. Zo nu en dan reis ik naar Arnhem voor een wandeling door Sonsbeekpark of om gave streetart te fotograferen. Dit jaar bezocht ik ook voor het eerst het Nederlands Wijnmuseum voor een rondleiding en proeverij. Na afloop tapten we onze eigen wijntjes in ’t Taphuys aan het Jansplein. Ik zal volgend jaar eens mijn leukste tips in Arnhem voor je op een rij zetten.

Sonsbeekpark Arnhem
De Utrechtse Heuvelrug

Ook op de Utrechtse Heuvelrug kom ik wel vaker, aangezien ik aan de rand van dit nationale park woon. Vooral in de herfst is het een geliefde plek om te fietsen of wandelen. Afgelopen jaar bezocht ik ook voor het eerst Kasteel Amerongen. Na een interessante rondleiding genoot ik van een lekkere lunch in het voormalige koetshuis. In mijn fotoserie ‘Herfst op de Utrechtse Heuvelrug’ kun je meegenieten van de mooiste plekjes in dit nationale park. Onderstaande foto is overigens genomen in recreatiegebied Kwintelooyen vlak bij Veenendaal.

Kwintelooyen - Utrechtse Heuvelrug
Het Zeeuwse schiereiland Walcheren

De prachtige provincie Zeeland mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Ik was er al een paar jaar niet geweest, maar vorige week was het tijd voor een korte reünie. Samen met mijn vader bezocht ik Middelburg Winterstad en het mooie vestingstadje Veere. Daarnaast bewonderden we de vuurtoren in Westkapelle en ook een strandwandeling bij Domburg mocht natuurlijk niet ontbreken. Zeeland was die dagen gehuld in een dikke deken van mist, dus helaas hebben we de zee niet in volle glorie kunnen aanschouwen. Een aparte gewaarwording om tijdens een strandwandeling de zee alleen te horen zonder hem te kunnen zien…

Zeeland Walcheren

14 REACTIES

  1. Wat een mooie plekjes heb je bezocht in Nederland dit jaar! Ik ben helemaal fan van Elburg, ik kom er meerdere keren per jaar. Het is daar zo gezellig en sfeervol. Ik bezocht dit jaar meerdere plekjes langs de kust en ging voor het eerst naar Naarden.

  2. Wat heb je veel mooie plekken in eigen land bezocht joh! Dat is mij helaas weer niet gelukt. Wel waren we een dagje op Schiermonnikoog en dat is wat mij betreft voor dit jaar in ieder geval het mooiste stukje Nederland wat ik bezocht.

    • Ik ben nog nooit op Schiermonnikoog geweest, maar ik geloof meteen dat dit een mooi stukje Nederland is. Ik vind de Waddeneilanden sowieso geweldig. Dit jaar helaas niet geweest, maar voor volgend jaar staat Texel op de planning.

  3. Dankzij jou krijg ik altijd zin om wat meer van eigen land te ontdekken. Zitteen hoop mooie plekjes en foto’s tussen. 🙂 Misschien leuk om de komende tijd samen een leuke stad uit te zoeken en op foto-/ontdekkingstocht te gaan? 🙂 En sowieso koffiedaten!

    • Jaa!! Lijkt me leuk, er zijn nog genoeg Nederlandse steden die ik wil ontdekken/fotograferen. En inderdaad sowieso koffiedaten (uiteraard wel met een muffin o.i.d ;))

    • Dat is zeker een goed voornemen. Het is mij afgelopen jaar goed bevallen om er vaker in eigen land op uit te trekken. Ga ik dit jaar zeker weer doen 🙂

  4. Wat is ons eigen land toch heerlijk. Ik ontdekte ook veel mooie plekjes dit jaar. Terwijl iedereen dacht dat wij heel veel op pad waren was het eigenlijk voornamelijk in eigen land. Grappig dat jij zo dicht bij Arnhem woont, heerlijke stad hé! Ik was er dit jaar weer voor het eerst sinds ik er werkte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.