Kunst en natuur combineren? Wandel dan een leuke kunstroute in de buitenlucht. Een route langs mooie kunstwerken geeft toch iets extra’s aan je wandeling in de natuur. Inspiratie nodig? In dit artikel vind je zes mooie kunstroutes in de buitenlucht.
1. De Andreas Schotel route in Brabant
De Rotterdamse kunstenaar Andreas Schotel (1896 – 1984) is wereldberoemd in Esbeek en omstreken. Hij verbleef namelijk vele zomers in de Esbeekse bossen, waar hij etsen maakte van het Brabantse boerenleven en de landarbeiders.
De Andreas Schotel route op Landgoed de Utrecht voert je door natuur en boerenland langs 15 bijzondere taferelen uit zijn oeuvre. Onderweg staan schildersezels met zijn werk en kunstwerken die geïnspieerd zijn op zijn etsen en aquarellen.
Een van de mooiste plekjes langs de route is het ven van de Broekeling, waar drie dames zich baden in het water. Een ander imposant kunstwerk is de Melkfabriek: een gigantische koe van acht meter hoog waar je in kunt klimmen. Ook niet te missen is Ontmoeting met de Meester, een maar liefst 5,5 meter hoog beeld van Andreas Schotel achter een schildersezel.
Startpunt van de route is het kleine museum in het centrum van Esbeek dat volledig aan Schotel is gewijd. Je kunt kiezen uit een rondwandeling van drie of tien kilometer. Ik zou voor de lange wandeling kiezen, anders mis je de mooiste (bovengenoemde) kunstwerken. Op de Andreas Schotel website vind je een plattegrond en routebeschrijving.
>> Lees ook: mooie wandelroutes op Landgoed de Utrecht



2. Een Rondje Kunst in de Rottemeren
Ook in recreatiegebied het Hoge Bergse Bos in de Rottemeren kun je kunst en natuur prima combineren. Dit natuurgebied bestaat uit heuvels die in de jaren zeventig zijn gemaakt van sloop- en bouwafval uit Rotterdam. Tegenwoordig is het een paradijsje voor actieve buitensporters. Zo kun je er kanoën, klimmen, mountainbiken en nog veel meer leuke outdooractiviteiten beoefenen.
Hou je het liever bij een rustige wandeling? Loop dan het rondje kunst, een leuke wandelroute van ruim vijf kilometer die je langs een tiental kunstwerken leidt. Een van die kunstwerken is uitkijkpunt Lührs, een kompas met windrichtingen op veertig meter hoogte. Ook niet te missen is De Spoortunnel van kunstenaar Marcel Kronenburg. Deze enorme modelbouwspoortunnel ligt ondersteboven op een van de heuvels in het Hoge Bergse Bos.
Geen kunst, maar wel mooi is het uitzicht vanaf de 22 meter hoge uitkijktoren op Heuvel B. Vanaf de top word je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de Rottemeren met in de verte de Rotterdamse skyline vol wolkenkrabbers.
>> Lees ook: fietsen door de Rottemeren langs molens en kunst



3. Een Culttour door het Odapark in Venray
Wandelen langs kunst in de buitenlucht? Zet dan koers naar Venray. In dit Noord-Limburgse stadje vind je namelijk heel veel kunst in de openbare ruimte. Er zijn drie verschillende wandelroutes uitgestippeld langs de hoogtepunten op het gebied van kunst en cultuur, zoals de Engelse tuin, het Annapark, de Lourdesgrot en de Grote Kerk.
Een van die wandelroutes voert je ook door het Odapark, waar je een gratis toegankelijke kunstcollectie kunt bewonderen. Dit bijzondere stadspark met gelijknamig kunstcentrum biedt de perfecte combi van (hedendaagse) kunst en natuur. In het beeldenbos staan maar liefst meer dan vijftig beelden van internationale kunstenaars.
De culttouren zijn ongeveer 3,5 kilometer lang en te wandelen aan de hand van een app of wandelgids die verkrijgbaar is bij het startpunt van de routes, VVV Venray in het centrum.



4. Het Melissenpad in het Gelderse de Glind
Met de kinderen op stap? Wandel dan het Melissenpad in De Glind. Dit kleurrijke kunstpad is slechts een kilometer lang, maar er is onderweg genoeg te zien. De route (die stiekem ook heel leuk is voor volwassenen) staat namelijk boordevol grappige kunstwerken waar je echt heel vrolijk van wordt!
Ze zijn allemaal door de creatieve boer Ap Melissen gemaakt van afvalmateriaal en oude landbouwattributen, zoals melkbussen, hoefijzers en allerlei gereedschappen. Veel kunstwerken komen in beweging door erop te gaan fietsen of door ergens aan te draaien of op te drukken.
Hoge nood tijdens je wandeling? Dan kun je gebruik maken van een toilet als kunstobject in een oude silo (de WC-eend). Daarnaast kun je onderweg even uitrusten op een bankje gemaakt van een bierbrouwerijketel of een boek lenen bij de mini-bieb in een oude melktank.
Vind je een kilometer iets te kort? Deze kunstroute is onderdeel van het Glindhorsterpad, een klompenpad van tien kilometer door het buitengebied van De Glind.



5. Van Gogh wandeling in Nuenen
In Nuenen treed je in de voetsporen van Vincent van Gogh. De beroemde schilder woonde van 1883 tot 1885 in dit Brabantse dorpje en vond er zijn inspiratie. Hij maakte er meer dan driehonderd schilderijen, waaronder zijn eerste meesterwerk de Aardappeleters.
Het dorp vlak bij Eindhoven herbergt maar liefst veertien locaties die door Van Gogh zijn vereeuwigd in schetsen en schilderijen, waaronder de watermolen van Opwetten, molen de Roosdonck en het beroemde Van Goghkerkje.
Nuenen wordt dus niet voor niets Van Gogh Village genoemd, het dorp is net een openluchtmuseum! Een ANWB-wandelroute van vijf kilometer voert je langs verschillende plekken die de schilder heeft vastgelegd, maar er is ook een langere Van Gogh route van tien kilometer uitgestippeld aan de hand wandelknooppunten.
Meer weten over de Brabantse periode van Van Gogh? Sluit dan je wandeling af met een bezoek aan Museum Vincentre waar je het Nuenen beleeft van 1883, toen de schilder er kwam wonen. (Let op: het museum is momenteel tijdelijk gesloten. Na een verbouwing zal het vernieuwde museum medio april 2023 haar deuren weer openen).



6. De beeldentuin van het Kröller-Müller Museum
In de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum komen kunst en natuur perfect samen! Hoewel dit geen route is met knooppunten of andere bewegwijzering, ben je in de gigantische beeldentuin wel even zoet met een wandeling langs alle kunstwerken.
Met zijn 25 hectare is het zelfs een van de grootste beeldentuinen van Europa. De buitenzaal telt meer dan 150 kunstwerken: van mooie sculpturen tot bijzondere installaties. Een unieke plek waar je uren rond kan dwalen, vooral in het najaar als de tuin extra mooi gehuld is in herfstkleuren.
Niet te missen mooie kunstwerken zijn het Aldo van Eyck-paviljoen, De Needle Tower en Jardin d’émail. Letterlijk hoogtepunt is het kunstwerk Kijk Uit Attention: een trap met maar liefst 270 treden. Vanaf de top op 52 meter hoogte word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Let op: sommige kunstwerken worden in de winter afgedekt, tijdelijk verwijderd of zijn niet toegankelijk van 1 november tot 1 april. Kijk Uit Attention wordt alleen incidenteel opgesteld voor publiek. Meer informatie vind je op de website van het Kröller-Müller Museum.
>> Lees ook: kunst en natuur combineren in het Kröller-Müller museum.



Nog meer mooie kunstroutes in de buitenlucht
Ik ben gek op wandelingen langs kunst in de natuur, dus er zijn nog wel een paar mooie kunstroutes in de buitenlucht die ik graag een keer wil lopen. Welke er nog op mijn lijstje staan? Het Boswachterspad door Museumbos Almere, een wandeling door landschapspark Land Art Delft en de kunstroute door het centrum van Groningen. Heb jij nog leuke ideeën voor een mooie kunstroute? Tips zijn welkom!
Ook leuk: wandelen langs street art in een leuke stad. In deze Nederlandse steden zijn routes uitgezet langs de mooiste muurschilderingen.