6 mooie heidegebieden in Nederland + tips voor wandelroutes

mooie heidegebieden nederland

Volgende maand staat de heide weer in bloei. De uitgelezen kans om te wandelen door dit paarse natuurspektakel! Op zoek naar mooie heidegebieden in Nederland? Doe dan in dit artikel alvast inspiratie op voor mooie gemarkeerde heidewandelingen!

1. Heidegebieden op de Veluwe

De plek om van de bloeiende heide te genieten? De Veluwe natuurlijk! Het barst er namelijk van de uitgestrekte heidegebieden. Verreweg het populairste gebied is Nationaal Park de Veluwezoom met de beroemde Posbank als stralend middelpunt. Lees hier meer over wandelen over de bloeiende Posbank.

Er zijn echter nog veel meer (minder bekende) heidegebieden op de Veluwe te vinden. Mijn favorieten? De Leesterheide bij Apeldoorn, de Hoog Buurlose heide bij Radio Kootwijk en de Edese en Ginkelse heide. Wil je meer lezen over de gemarkeerde wandelroutes in deze natuurgebieden? Dat kan hier: 5 mooie heidewandelingen op de Veluwe.

Mooie heidegebieden Nederland: de Posbank

2. Heide op de Utrechtse Heuvelrug

Op de Utrechtse Heuvelrug vind je lang niet zoveel heide als op de Veluwe, maar dat betekent niet dat je er helemaal niet kunt genieten van de paarse pracht. Tussen de uitgestrekte bossen liggen namelijk wel degelijk een paar mooie heidevelden verscholen. Lees ook: hier vind je de mooiste heidevelden op de Utrechtse Heuvelrug.

Een van die mooie heidevelden vind je op de Elsterkop. Met 63 meter boven NAP is dit een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug. Je kijkt uit over een golvend heideveld dat omgeven wordt door bossen zover je kunt kijken. Tijdens het Boswachterspad Amerongse Bos, een bos- en heidewandeling van acht kilometer, wandel je langs dit mooie plekje!

Mooie heidegebieden Nederland: de Utrechts Heuvelrug

3. Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Ook op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel kun je in augustus volop genieten van de bloeiende heide. Bijvoorbeeld in het heuvelachtige natuurgebied de Holterberg. Tijdens de gele paaltjeswandeling van bijna tien kilometer loop je niet alleen over mooie bospaden, maar ook over de prachtige Holterheide. Hoogtepunt van de wandeling is het uitzichtpunt Holterberg. Je kijkt er uit over glooiende heide en boomtoppen. Deze heidewandeling start bij Dagrecreatie Holterberg, lunchen kan bij Buitengewoon Holten.

Mooie heidegebieden Nederland: de Holterberg

4. Het Goois natuurreservaaat

Op zoek naar mooie heidegebieden in Nederland? Zet dan koers naar het Gooi! Hilversum wordt namelijk omgeven door mooie heidevelden, zoals de Zuiderheide, Westerheide, Bussummerheide, Hoornboegse heide en de Tafelberg- en Blaricummerheide. Het is heerlijk wandelen in deze gebieden van het Goois natuurreservaaat. Lekker lunchen en uitwaaien op de heide? Bij Theehuis ’t Bluk starten diverse gemarkeerde wandelroutes (van 4 tot 10 kilometer) over de Zuiderheide in Laren.

Mooie heidegebieden Nederland: de Zuiderheide in Laren

5. De Mookerheide in Limburg

De Mookerheide ligt in Limburg op nog geen kwartiertje rijden ten zuiden van Nijmegen. Dit prachtige natuurgebied leent zich uitstekend voor een mooie heidewandeling. Natuurmonumenten heeft een mooie route uitgezet van vijf kilometer door oude bossen en glooiende heidevelden met grazende Schotse Hooglanders. Tijdens de wandeling word je regelmatig getrakteerd op mooie vergezichten met als hoogtepunt het uitzicht vanaf uitkijktoren de Mookerschans. Lees hier mijn verslag over wandelen over de bloeiende Mookerheide.

Mooie heidegebieden Nederland: de mookerheide

6. De Hatertse en Overasseltse Vennen

Ook de Hatertse en Overasseltse Vennen liggen vlak bij Nijmegen, slechts een paar kilometer ten zuidoosten van de stad. Dit mooie vennengebied is echt schitterend als de heide in bloei staat. Er zijn twee korte wandelroutes uitgestippeld door dit wandelparadijsje: van 3,5 (rood) en van 6,5 kilometer (geel).

Terwijl je over zanderige rivierduinen struint word je betoverd door prachtige uitzichten op vennetjes, omgeven door heide. Wauw! In augustus zal je er zeker niet de enige zijn die hier van het paarse natuurspektakel geniet, dus ga bij voorkeur vroeg in de ochtend wandelen om de drukte te vermijden. Lees ook: 7 mooie wandelroutes in Nijmegen en omgeving.

Mooie heidegebieden in Nederland: de Hatertse en Overasseltse Vennen

Vragen over mooie heidegebieden in Nederland

Wanneer bloeit de heide?

Doorgaans bloeit de heide van half augustus tot begin september. De bloeiperiode duurt gemiddeld zo’n vier tot vijf weken. Het is lastig te voorspellen wanneer de bloeiende heide op zijn mooist is: dat verschilt per jaar en is afhankelijk van het weer.

Waar is de heide het mooist?

De meeste uitgestrekte heidegebieden in Nederland vind je op de Veluwe, maar ook op de Sallandse Heuvelrug en in ’t Gooi. Op deze pagina vind je een overzicht met mooie heidegebieden in Nederland inclusief tips voor gemarkeerde wandelroutes.

Meer lezen over wandelen in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.