Een overzicht van mijn 16 reisfavorieten in 2016

reizen 2016

De kerstdagen zijn weer voorbij en het aftellen naar het nieuwe jaar is nu echt begonnen. Voordat het zover is, wil ik graag nog even stilstaan bij 2016. Vandaag blik ik terug op een fantastisch reisjaar aan de hand van mijn 16 favorieten: van mooiste strand tot de leukste activiteit en het spectaculairste uitzicht.

Maar eerst even de cijfers..

In 2016 genoot ik van maar liefst 11 tripjes: van nachtjes weg in eigen land (Amsterdam, Leiden, Maastricht, Vlieland, Terschelling en Harlingen) en leuke stedentrips in Europa (Alicante, Poznan, Oostende, Tallinn en Londen) tot een rondreis in Thailand en Laos (met een stopover in Dubai).

Ik reisde dus in totaal naar 8 verschillende landen waarvan ik er 4 nooit eerder bezocht: Thailand, Laos, de Verenigde Arabische Emiraten en Estland. Dit jaar sliep ik 54 nachten niet in mijn eigen bed, maar in 16 verschillende hotels, 5 appartementen en 4 bungalows. Daarnaast ‘sliep’ ik 2 nachten in een vliegtuig en 3 nachten op een boot. In totaal stapte ik 14 keer in het vliegtuig en vloog ik met 7 verschillende vliegmaatschappijen.

Het mooiste strand

De mooiste stranden zag ik zonder twijfel op Koh Mak. Op dit relaxte eilandje in de Golf van Thailand vind je nog verlaten stranden met hagelwit zand, weelderige palmbomen en een kraakheldere zee. Mijn favoriet? Turtle Beach! Alleen al omdat ik me eerst (al struikelend over de kokosnoten) een weg moest banen door een jungle van palmbomen om dit afgelegen strand te bereiken. En dan doemt daar ineens het paradijs voor je op…

Lees ook: mijn reisverslag over fietsen op Koh Mak.

reizen in 2016 - koh mak
Het indrukwekkendste gebouw

Het indrukwekkendste gebouw zag ik in Dubai: de Burj Khalifa. Deze bijna 830 meter hoge wolkenkrabber is het hoogste gebouw ter wereld, maar zeker niet het mooiste. Daarom kies ik toch voor de Alexander Nevski kathedraal in Tallinn. Een indrukwekkende Russisch-orthodoxe kahthedraal met vijf uivormige koepels. Niet alleen mooi van buiten, maar ook binnen word je verblind door de (kitscherige) pracht en praal

In dit fotodagboek lees je meer over mijn stedentrip in Tallinn.

Reizen in 2016 - Tallinn
De mooiste accommodatie

Zoals ik hierboven al schreef, sliep ik dit jaar in meer dan 25 verschillende accommodaties. Genoeg keuze dus, maar dat maakt het er niet makkelijker op. Hoewel mijn bungalowtjes op het strand van Koh Mak en aan de Nam Ou rivier in Laos op de mooiste locaties stonden, was het Townhouse Designhotel in Maastricht toch de mooiste accommodatie voor mij. Geen overdreven luxe, maar wel een originele inrichting en een gastvrije ontvangst met een kom verse soep. Binnenkort meer over dit bijzondere hotel. Oja..en nog een vermelding van het uitgebreidste en lekkerste hotelontbijt aller tijden. Dat vind je bij Hotel Wloski in Poznan!

kerstshoppen maastricht hotel
De leukste activiteit

Dit is een twijfelgevalletje. De strijd gaat tussen ziplinen door de Thaise jungle van Chiang Mai of wadlopen en oesters proeven op Terschelling. Hoewel het misschien een stuk minder avontuurlijk is, kies ik toch voor het laatste. Wat heb ik genoten van mijn culinaire ontdekkingstocht over het wad. Het hoogtepunt van mijn verblijf op Terschelling en dé ultieme Waddenbeleving!

Lees ook eens mijn reisverslag: wadlopen en oesters proeven op Terschelling

wadlopen terschelling
Het mooiste plein

Hier hoef ik niet lang over na te denken. Het mooiste plein is ongetwijfeld Stary Rynek (het Oude Marktplein) in Poznan. Een fotogeniek plein met historische vissershuisjes in alle kleuren van de regenboog, rijkelijk gedecoreerde koopmanshuizen, vier fonteinen, een prachtig oud raadhuis en gezellige terrassen. Tijdens mijn bezoek aan de Oude Markt in Poznan waande ik me echt even in het decor van een kleurrijk sprookje!

Lees ook: een verrassende stedentrip in Poznan

reizen in 2016 - poznan
De leukste markt

Ik ben gek op rommelmarkten met zeldzame schatten en lokale marktjes met lekker eten. Eén van mijn favorieten markten is de Braderie de Lille, die in 2016 helaas werd afgelast vanwege de algemene terreurdreiging in Frankrijk. Gelukkig bezocht ik afgelopen jaar nog veel meer andere leuke markten, zoals de Night Market in Luang Prabang (Laos). Een sfeervolle markt met lekker (en goedkoop) eten en een overvloed aan kleurrijke souvenirs: van sjaals en tassen tot lampen en notitieboekjes.

reizen in 2016
Het mooiste plekje in eigen land

In 2016 speelde ik regelmatig toerist in eigen land. Ik verbleef niet alleen weekendjes in Leiden, Maastricht en Amsterdam, maar genoot ook van dagjes uit in Rotterdam, Amersfoort, Arnhem, Breda en Nijmegen. Hoogtepunt was echter mijn Waddentrip in augustus. Met een authentiek zeilschip uit de 19e eeuw hopten we van Terschelling naar Vlieland, waar ik meteen werd gegrepen door de magie van het eiland. Vlieland it is!

Lees ook: een ontdekkingstocht op magisch Vlieland

tips vlieland ontdekken
Het spectaculairste uitzicht

Afgelopen jaar heb ik van heel wat mooie uitzichten mogen genieten, maar het uitzicht vanaf het view point in Nong Khiaw (Laos) was toch wel het spectaculairst. Na een pittige klim van bijna anderhalf uur genoot ik vanaf de bergtop van een adembenemend 360 uitzicht op de kronkelende Nam Ou rivier omringd door grillige bergen zover het oog reikt. Overigens heb ik begin deze maand ook enorm genoten van het uitzicht op Magisch Maastricht tijdens een ritje in het reuzenrad!

reizen in 2016
De mooiste fietstocht

Ik ben gek op fietsen en huur dan ook bijna altijd een fiets om mijn reisbestemming te ontdekken. Zo fietste ik afgelopen jaar door diverse steden, zoals Chiang Mai, Luang Prabang, Tallinn, Amsterdam, Arnhem, Nijmegen en Oostende. Maar het meest genoot ik begin mei van een fietstocht door de Bollenstreek. Wat een kleurexplosie! Je leest er alles over in dit verslag over fietsen in de Bollenstreek.

fietsen in de bollenstreek - kleurexplosie
Het lekkerste eten

De Italiaanse keuken is verreweg mijn favoriet. De teleurstelling was dan ook groot toen ik begin juni een tripje naar mijn geliefde Italië moest annuleren vanwege een buikgriep. De pizza’s en pasta’s moest ik dus aan mijn neus voorbij laten gaan, maar gelukkig heb ik begin dit jaar ook erg genoten van een van mijn andere favoriete keukens: de Thaise! Vooral van de pittige curry’s met garnalen en de Pad Thai!

Lees ook: 11 favorieten van mijn reis door Thailand en Laos

fietsen op koh mak thailand - curry green view resort
De mooiste waterval

De mooiste waterval? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is namelijk de Kuang Si waterval vlak bij Luang Prabang. Wat een juweeltje! Bij de eerste aanblik van het helderblauwe water, kreeg ik meteen de neiging om erin te springen. Misschien niet de mooiste waterval die ik ooit heb gezien, maar wel de mooiste waterval waar ik ooit in heb gezwommen.

Lees ook: een update vanuit wonderschoon Laos

reizen in 2016 - Laos
Het interessantste museum

Afgelopen jaar heb ik weinig musea bezocht, dus de keuze is snel gemaakt. Geen standaard museum, maar een verlaten gevangenis in Tallinn. Het Patarei zeefort is een voormalige KGB-gevangenis waar je door een doolhof van verlaten gangen en cellen kunt dwalen. Een integrerende plek waar de gruwelijke geschiedenis nog bijna tastbaar is. In deze blog tip ik nog meer overdekte bezienswaardigheden om een regenachtige stedentrip in Tallinn te overleven.

verslag stedentrip tallinn - patei gevangenis
Het mooiste park

Het mooiste park bezocht ik eind november in Londen. Hyde Park is normaal gesproken een heerlijke plek om even aan de drukte in Londen te ontsnappen. Vanaf eind november is het echter gedaan met de rust, omdat het park dan wordt omgetoverd tot Winter Wonderland. Het middelpunt van de kerstgekte in Londen. Toch wemelt het er buiten de hekken van Winter Wonderland nog steeds van de eekhoorntjes. Zo leuk! Ik heb nog geen blog geschreven over mijn stedentrip in Londen, maar daar ga ik volgend jaar zeker verandering in brengen.

reizen in 2016
De gaafste streetart

Over Londen gesproken: wat heb ik daar gave streetart gezien. De hippe wijk Shoreditch is net een openluchtmuseum. Ik kies in dit geval dus voor Londen, maar ook in Oostende en Heerlen bewonderde ik afgelopen jaar bijzondere muurschilderingen. Binnenkort verschijnen er meer blogs met streetart, maar voor nu kun je alvast genieten van de creatieve pareltjes in Oostende.

reizen in 2016 - londen
De dierbaarste herinnering

Op reis verzamel je altijd dierbare herinneringen, maar mijn bezoek aan het Elephant Nature Park heeft het afgelopen jaar het meeste indruk op me gemaakt. In dit park vlak bij Chiang Mai worden mishandelde olifanten opgevangen. Bijzonder om van dichtbij mee te maken hoe de getraumatiseerde dieren hier met ontzettend veel liefde verzorgd worden, maar ook het knuffelen met de dikhuiden was onvergetelijk!

Lees ook: een update vanuit Chiang Mai

verslag chiang mai
Het mooiste natuurwonder

Hoewel ik in Laos het meest heb genoten van adembenemend natuurschoon, kies ik toch voor het roze zoutmeer van Torrevieja. Wat een bijzonder natuurfenomeen! Toen ik in april een paar dagen in Alicante verbleef, moest en zou ik een uitstapje maken naar dit roze natuurwonder. En daar heb ik zeker geen spijt van gekregen. De fietstocht naar het meer was schitterend en het pootje baden was fantastisch!

Benieuwd naar het roze meer van Torrevieja? Je leest er alles over in dit reisverslag.

reizen in 2016
En de reisplannen voor 2017?

Het nieuwe jaar begint goed met een stedentrip naar Wenen! Volgende week ga ik samen met een vriendin vijf dagen de Oostenrijkse hoofdstad verkennen. Leuke tips zijn meer dan welkom! En de rest van het jaar? Door omstandigheden heeft het reizen op dit moment even iets minder prioriteit (raar, maar waar). Behalve plannen om met Pinksteren de Friese Elfstedentocht te gaan fietsen, staat er dus nog niets in de agenda. Toch twijfel ik er niet aan dat 2017 weer een paar mooie reizen voor me in petto heeft.

Heb jij al leuke reisplannen gemaakt voor 2017? Ik wens je in ieder geval alvast een fijne jaarwisseling en een reislustig 2017! 

19 REACTIES

 1. Wat is dit een leuk overzicht! Je hebt echt prachtige foto’s gemaakt dit jaar! Met olifanten knuffelen lijkt me trouwens geweldig om te doen 🙂 Hopelijk kan je nog een paar mooie reizen maken in 2017. Ik wens je alvast een leuke jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!

 2. Wat een leuk creatief overzicht en een fantastisch reisjaar voor jou! Tof dat je naar Wenen gaat ook, dat is één van mijn favoriete steden. Helaas ben ik er al in geen jaren meer geweest… Tot nu toe de enige reis die gepland staat in 2017 is naar Nederland voor onze bruiloft, maar er gaat vast nog meer bij komen! 😀 Alvast een heel goed 2017 gewenst!

  • Dank je, jij ook een fijn 2017 gewenst! Het wordt vast een mooi jaar met jullie bruiloft in Nederland. Ik hoor veel positieve verhalen over Wenen, dus ik ben erg benieuwd!

 3. Wat een leuke manier om terug te blikken! Maar wat een lastige keuzes. De night market in Luang Prabang is ook zeker één van mijn favorieten geweest dit jaar. Dat eten! Yum! Jammer van de plannen voor 2017.. Hopelijk niets ernstigs? Iig een hele fijne jaarwisseling gewenst en veel plezier alvast in Wenen!

  • Dank je, jullie ook een fijne jaarwisseling in Australië (al is die bij jullie inmiddels al achter de rug) Gelukkig niets ernstigs, maar zit door omstandigheden niet zo lekker in m’n vel. Heb op dit moment (te) weinig energie om rond te reizen en er optimaal van te kunnen genieten. Komt wel weer goed en dan ga ik het dubbel en dwars inhalen 🙂

 4. Super leuk overzicht! Die waterval ziet er zooo mooi uit! En zo gaaf dat je binnenkort naar Wenen gaat. Ik heb door omstandigheden ook nog niet al teveel reisplannen voor 2017, maar ik hoop wel dat daar snel verandering in komt 🙂 Voor jou ook alvast een fijne jaarwisseling!

 5. Wat een heel leuk overzicht, zeg 🙂 En als echte street art fan wist ik niet dat er zoveel in London te ontdekken was. Ik hoop dat 2017 ook zo fantastisch gaat worden!

  • Shoreditch in Londen is echt een paradijsje voor streetart fans. Ik heb nog nooit zoveel gave muurschilderingen in één wijk gezien. Echt een aanrader! Jij ook een fantastische reisjaar gewenst!

 6. Veel moois gezien Anita. Het Elephant Nature Park vond ik ook zo geweldig, fijn dat dit soort initiatieven bestaan. Shorditch heb ik helemaal gemist toen wij in Londen waren en dat als fan van Street Art ( next time…..) . Ik heb veel plannen op papier maar de uitvoering is lastig omdat Frank net een nieuwe klus heeft die onzeker is qua looptijd. Ik ben er voorzichtig aan over aan het denken om solo op pad te gaan in februari. Het zou mijn eerste keer zijn dat ik solo ga voor langere tijd. Ik vond het zo goed van jou dat jij dit jaar die knoop ook gewoon doorhakte. Ik heb heel lang gewacht of er bij Frank meer duielijkheid kwam, maar die komt nog niet. Na inmiddels al 2 keer ziek snak ik er naar om die winter even te onstsnappen. He je nog tips? ( Thailand en Laos zijn al wat bekender voor me)

  • De volgende keer als je in Londen bent, mag je Shoreditch zeker niet overslaan. Zo gaaf! Zal er binnenkort een blog aan wijden. Leuk dat je plannen hebt om solo op reis te gaan..ik snap helemaal dat je de winter wilt ontsnappen 🙂 Misschien is Sri Lanka wat? Ik ben er nog nooit geweest, maar staat hoog op mijn lijstje. Azië is sowieso fijn voor je eerste soloreis, maar zijn daar überhaupt landen waar jij nog niet geweest bent? 🙂

   • Yep. Ik was nog nooit in Maleisië. Ik was al serieus aan het kijkennaar een reis die kant uit, tot ik een nieuwe klus kreeg aangeboden. Zo gaat dat altijd bij ons, heel last minute. Weg 3 weken Maleisië…. Gelukkig werk ik drie lange dagen en heb daardoor een heel lang weekend. Niks te klagen met die nieuwe klus wat dat betreft. Ga me nu oriënteren op kortere weekendjes weg en wat langer in het voorjaar.

 7. Wat een leuke manier om je reizen samen te vatten en ons tegelijkertijd van een hoop inspiratie te voorzien! Londen staat zeker nog op mijn lijstje, ben er vaak genoeg geweest maar altijd vanwege werk van mijn vriend waardoor het slechts van korte duur was dus ik wil zeker nog eens terug. Ook wil ik dit jaar meer in eigen land op ontdekking, dat roep ik trouwens al jaren maar het moet er nu toch maar eens echt van gaan komen.

  • Ik ben afgelopen jaar wel vaker in eigen land op ontdekking gegaan en dat is prima bevallen. Ik heb nu een speciale NL-bucketlist 😉 Ik vond mijn 3 dagen in Londen ook veel te kort…er is daar zoveel leuks te zien en doen.

 8. Wat een leuk overzicht. Dat uitzicht in Laos zet Laos weer wat hoger op mijn bucketlist, wat is dat prachtig zeg. Mooie reizen heb je gemaakt en hopelijk wordt 2017 ook zo’n mooi jaar! Leuk ook dat je naar Poznan bent geweest, ik ging naar Gdansk en dat was een verrassend leuke stad, poznan lijkt me dan ook erg leuk.

  Voor volgend jaar staan bij ons 3,5 week china op de planning, verder staat alles nog open! Oja, we gaan een nachtje naar Amsterdam

  • Poznan is echt een aanrader. Polen is sowieso verrassend leuk (gastvrij en goedkoop) Ook Laos is een bijzonder mooi land en verdient zeker een plekje op je bucketlist, maar China is ook niet verkeerd. Lijkt me heel gaaf! Veel plezier alvast

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.