Op stedentrip naar Istanbul? Zo regel je een visum voor Turkije

Een stedentrip naar Istanbul staat al jaren op mijn wensenlijstje. Sterker nog: jaren geleden boekte ik al eens een ticket. Toen de vlucht vroegtijdig gecanceld werd, kozen we een andere vakantiebestemming en verdween de Turkse metropool naar de achtergrond. Nu denk ik er echter over om alsnog een keer op stedentrip naar Istanbul te gaan. Ik heb me in ieder geval alvast verdiept in de aanvraag van een visum voor Turkije. In dit blog zet ik de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Heb je een visum nodig voor Turkije?

Jazeker! Alle mensen die niet de Turkse nationaliteit hebben, moeten voordat ze in het vliegtuig naar Turkije stappen een visum Turkije aanvragen. Je kunt het visum dus niet ter plekke kopen. Het visum is een officiële toestemming van de Turkse overheid om het land te mogen betreden. Zonder visum word je bij aankomst in Turkije dus zonder meer geweigerd door de immigratiedienst.

Istanbul

Hoe vraag ik een visum Turkije aan?

Een visum aanvragen is simpel en kan gewoon thuis vanuit je luie stoel. Het papieren visum is een aantal jaar geleden vervangen door een elektronische variant: het e-visum. Dit visum vraag je online aan en krijg je via de mail toegestuurd. Vervolgens kun je het visum uitprinten. Heb je geen printer? Dan mag je het visum bij de paspoortcontrole ook digitaal laten zien vanaf je telefoon.

Visum Turkije aanvragen: kosten en levertijd

Op VisumBuitenland.nl kun je op elk gewenst tijdstip je e-visum aanvragen door in slechts vijf minuutjes een aanvraagformulier in te vullen. Zorg wel dat je je paspoortnummer bij de hand hebt. Kies vervolgens de gewenste betaalmethode (iDeal, Bankcontact, PayPal of creditcard) om de kosten à €24,95 te voldoen. Het visum wordt meestal binnen drie dagen geleverd. Uiteraard kun je een aanvraag indienen voor jezelf, maar ook voor je reisgenoot of voor een heel reisgezelschap tegelijk. Wel zo handig!

Istanbul

Spoedaanvraag visum Turkije

Vertrek je al binnen drie dagen naar Turkije? Geen nood, want dan kun je een spoedaanvraag indienen. Deze wordt direct verwerkt. Je e-visum belandt dan gemiddeld al binnen een kwartier na betaling in je mailbox.

Visum Turkije: geldigheid en maximale verblijfsduur

De geldigheid van het visum Turkije is 180 dagen vanaf de dag van aankomst in Turkije. Binnen deze periode mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven: aaneengesloten of verdeeld over meerdere reizen.

Istanbul

Visum Turkije: voorwaarden en uitzonderingen

Nog een paar belangrijke punten om rekening mee te houden als je een visum aanvraagt voor je vakantie in Turkije:

  • Je paspoort of identiteitskaart moet nog 6 maanden geldig zijn na aankomst in Turkije.
  • Je reis heeft een toeristisch of zakelijk doel. Tijdens je verblijf mag je niet in dienst treden bij een Turkse werkgever of studeren aan een Turkse onderwijsinstelling.
  • Ben je vrachtwagenchauffeur, documentairemaker of archeoloog? Dan kom je niet in aanmerking voor een e-visum en moet je een stickervisum aanvragen bij het Turkse consulaat.
  • Maak je tijdens een cruise een tussenstop in Turkije? Dan is een e-visum alleen verplicht als je langer dan 72 uur aan wal blijft. Ook voor een overstap op een Turkse luchthaven heb je geen visum nodig, mits je het vliegveld niet verlaat.

Reisadvies Turkije: is Istanbul wel veilig?

Je weet nu hoe je een visum voor Turkije moet regelen, maar vraagt je vast af of het land wel veilig is. Vorig jaar was de onrust in Turkije immers nog volop in het nieuws. Tot 19 juli 2018 gold er zelfs de noodtoestand. Ondanks dat er nog steeds een verhoogd risico voor terroristische aanslagen in Turkije geldt, is het op dit moment relatief veilig om naar Istanbul te reizen. Wees wel voorzichtig en vermijd massabijeenkomsten, demonstraties en samenscholingen. Raadplaag voor vertrek altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ben jij weleens in Istanbul geweest en heb je nog leuke tips voor mij? 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met VisumBuitenland.nl (foto’s via: Pixabay).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.