Fotoserie: Paarse vrijdag

Vandaag is het Paarse Vrijdag. Daarom ben ik voor de gelegenheid mijn fotoarchief ingedoken om paarse reisfoto’s te verzamelen. Het resultaat: een selectie van paarse bloemen, paarse muurschilderingen en paarse gebouwen in binnen- en buitenland.

Voordat je gaat genieten van een vrolijke mix van allerlei tinten paars, zal ik eerst even uitleggen wat Paarse Vrijdag is. Deze bijzondere dag geniet immers nog niet heel veel bekendheid in Nederland. Op Paarse vrijdag kunnen scholieren en studenten door het dragen van paarse kleding hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Sinds 2010 wordt deze dag jaarlijks gehouden op de tweede vrijdag van december. Vandaag dus!

Oké, terug naar de paarse reisfoto’s. Het viel niet mee om een gevarieerde selectie te maken, omdat ik vooral paarse bloemen kon vinden in mijn fotoarchief. Ik werd overspoeld door foto’s van paarse tulpen, maar natuurlijk ook van de bloeiende heide. En ook muurschilderingen met paarse accenten waren ruimschoots vertegenwoordigd. Toch heb ik na een hoop speurwerk nog wel een aantal andere paarse objecten kunnen vinden. Scrol dus snel verder en geniet van een paarse kleurexplosie!

Bekijk ook mijn fotoseries in de kleuren: rood, roze, wit en oranje.

Laten we meteen maar met (een selectie van) de foto’s van de paarse heide beginnen. Bovenstaande foto’s maakte ik afgelopen zomer tijdens een wandeling in Nationaal Park Veluwezoom, in de volksmond ook wel de Posbank genoemd. Zo’n ontzettend mooi stukje Nederland! Vooral eind augustus/begin september als de heide in bloei staat en alles paars kleurt.

In diezelfde periode fietste ik ook over de Edese – en Ginkelse heide. Genieten!

En dan de tulpenpracht! Eind april/begin mei kun je in diverse gebieden in Nederland genieten van schitterende tulpenvelden in alle kleuren van de regenboog. Deze paarse tulpen fotografeerde ik afgelopen voorjaar tijdens het tulpenfestival in de Noordoostpolder. Het jaar daarvoor genoot ik van een fietstocht door de Bollenstreek.

Een lila (of is hij toch blauw?) bloem in onweerstaanbaar Praag. Heb je mijn brief aan Praag al eens gelezen?

Eerlijk gezegd weet ik niet meer waar ik deze foto heb gemaakt, maar ik word er wel vrolijk van!

Paarse bloemen in Sint-Petersburg. Wist je trouwens dat het in de zomer in Sint-Petersburg barst van de vrolijk gekleurde bloemen? Het is een van de redenen waarom ik zo van de stad houd. In dit artikel lees je nog meer redenen om op stedentrip naar Sint-Peterburg te gaan.

Lila bloesem aan de Costa Blanca. Dit dorpje (Polop) passeer je op weg naar het ‘hangende kasteel’ van Guadalest. Nog meer leuke tips lees je in het artikel: 10 x zien en doen aan de Costa Blanca.

Oké, oké.. de vlinder is oranje en die trekt natuurlijk meteen de aandacht. Maar omdat ik de foto zo mooi vind, wilde ik de paarse bloem ook graag in deze serie opnemen. Hij is trouwens geschoten in de vlindertuin van de Passiflorahoeve in Harskamp. Daar ga ik zeker nog eens een aparte fotoblog aan wijden.

Een zonsondergang met een oranje en paarse gloed. Een magisch momentje aan de Adriatische kust vlak bij Zadar. Lees ook eens mijn artikel over Zadar en de Plitvice meren.

Een paarse gevel in Alkmaar. Wat een leuke stad is dat. Ik schreef afgelopen voorjaar een artikel over de beroemde Kaasmarkt in Alkmaar. Say cheese!

Nog een paarse gevel. Dit keer in de kleurrijke wijk Temple Bar, die ik al eens in beeld bracht in een fotoblog.

Een lila huisje in het kleurrijkste en gezelligste straatje van Münster. Onlangs schreef ik nog een artikel met 10 fijne tips in Münster.

Twee poezen voor een paarse deur in het oude centrum van Riga. Ook leuk om te lezen: fietsen in Riga.

Deze vrouw met een paars shirtje fotografeerde ik in Laos, vlak bij het dorpje Nong Khiaw. In deze fotoserie kun je meer portretten in Laos bewonderen.

Een (onscherpe) toren van mensen in Figueres. In dit Catalaanse stadje staat overigens ook het Salvador Dalí Museum. Aanrader!

Een paarse fiets op het voormalige Stadhuisplein van Jakarta. Lees meer over deze plek in het artikel met mijn route en hoogtepunten op Java.

Een winters tafereel op de paars verlichte schaatsbaan voor het stadhuis in Wenen. In dit fotodagboek lees je alles over mijn bezoek aan Wenen in winterse sferen.

En dan zijn we nu bij de streetart aanbeland. Bovenstaande twee foto’s maakte ik in de Berenkuil in Eindhoven. Hebben deze muurschilderingen je interesse gewekt? Houd dan mijn blog goed in de gaten, want binnenkort verschijnt er een blog over de gave streetart in Eindhoven.

Net als in Eindhoven spotte ik ook in de Londense wijk Shoreditch muurschilderingen van Mr.Cenz. In zijn kleurrijke portretten gebruikt hij vaak veel tinten paars.

Purple rain, purple rain! In Shoreditch zag ik ook een portret van Prince in een paars pak. Ik liep in Londen overigens mee met een gratis streetart tour, waar ik al eens een verslag over schreef.

Nog meer paarse straatkunst. Dit keer in de Creative City in Tallinn. In deze blog geef ik je nog meer tips voor gratis bezienswaardigheden in Tallinn.

Een paarse muurschildering op een transformatorhuisje in Enschede. In deze Overijsselse stad zijn diverse elektriciteitskastjes omgetoverd in een kunstwerk. Je leest er meer over in mijn artikel: een weekendje Enschede in 10 tips.

En de laatste: een muurschildering in Rotterdam. Ruim een jaar geleden liep ik met de Rewriters app een route langs de mooiste muurschilderingen in Rotterdam, waaronder dit pareltje in een zijstraat van de Witte de Withstraat. Ik heb nooit geschreven over deze wandeling (komt vast nog wel een keer), maar ik schreef wel over een stadswandeling langs hotspots en bezienswaardigheden in Rotterdam.

Houd jij van de kleur paars? En welke van bovenstaande foto’s is jouw favoriet?

10 REACTIES

  1. Wat slecht zeg, ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord – of in ieder geval niet bewust bij stilgestaan welke dag dat was… ;p Mijn favorieten zijn de bloemen, al vind ik die foto van Wenen ook erg tof! 🙂

    • Niet gek dat je er nog nooit van gehoord had, hoor. Het is in Nederland nog vrij onbekend (is uit de VS over komen waaien). Toevallig was er dit jaar wel iets meer aandacht voor in de media.

  2. Toevallig heb ik er vorige week iets over gehoord maar daarvoor kende ik het begrip Paarse Vrijdag totaal niet. Wel leuk om het op deze manier op je blog te verwerken! Mijn favoriete foto? Pff, lastig kiezen, ik vind sowieso de paarse tulpen erg mooi maar ook de zonsondergang met paarse gloed maar ook de verschillende streetartfoto’s vind ik erg mooi. Ik ben dan ook benieuwd naar je serie over Eindhoven!

    • Dit jaar is er inderdaad voor het eerst iets meer aandacht voor in de media. Die (paarse) tulpen kan ik zelf ook maar geen genoeg van krijgen. De foto’s voor de blog over Eindhoven zijn al uitgezocht, nu de tekst nog..

  3. Ik vind deze serie zo leuk!! Misschien moet ik het ook maar eens proberen! 😉 Ik vind de foto’s van de bloemen heel erg mooi, maar ook de streetart foto’s van zijn echt heel gaaf!

    • Het is heel leuk om zo’n serie te maken. Ik kan het je van harte aanbevelen 😉 Van die bloemen (en vooral de tulpen) word ik zelf ook altijd weer vrolijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.