Een weekend vol food festivals

Food Festivals Nederland

Het pinksterweekend stond bij mij in het teken van lekker eten. Door het hele land vonden er diverse foodfestivals plaats en ik besloot vergelijkend warenonderzoek te verrichten op twee van deze culinaire festivals. Op zondag was ik te vinden op het TREK Food Truck Festival in Utrecht  en maandag bezocht ik Eten op Rolletjes in Ede.

TREK Food Truck Festival in Utrecht, Lepeltje Lepeltje in Amersfoort, Eten op rolletjes in Ede, SMKMRKT in Nijmegen….zomaar een greep uit het festivalaanbod van afgelopen weekend. Zo’n openluchtrestaurant met mobiele keukens en gezellige muziek is een regelrechte hit en ik denk dat half Nederland in het pinksterweekend wel een bezoekje aan een van de foodfestivals heeft gebracht. Ik ben een echte Bourgondiër en houd van gezelligheid, dus zo’n festival met allerlei lekkernijen is ook aan mij wel besteed.

TREK Food Truck Festival

Zondag luidde ik het festivalweekend in met een bezoekje aan TREK Food Truck Festival in het Griftpark in Utrecht. Dit mooie park ligt net buiten het centrum van Utrecht en is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij namen vanaf het Centraal Station stadsbus 5 richting Voordorp en stopten na tien minuten rijden voor de ingang van het festival. Om 14.00 uur ging het festivalterrein open en rond die tijd stapten wij net de bus uit. Nadat we hooguit tien minuten in de rij hadden gestaan, werden we bij de ingang vriendelijk begroet door de BurgeRmeester van TREK.

Het eten

Het aanbod op TREK is heel divers. Er zijn veel wereldkeukens vertegenwoordigd: van Koreaanse sushi tot Surinaamse broodjes en van Amerikaanse burgers tot Cubaanse sandwiches. Visliefhebbers kunnen smullen van mosselen, oesters en kreeft en gezonde foodies kunnen terecht bij de Soep&Saladebar en de Sap&Fruitkraam. Ben je toch meer van het type ‘wat de boer niet kent dat vreet hij niet’? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een puntzak met lekkere, vers gemaakte frieten bestellen! Ik ben nog op zoek gegaan naar de Happas Bar, maar die heb ik tot mijn grote spijt niet gevonden.

Food Festivals - TREK Food Truck FestivalFood Festivals - TREK Food Truck FestivalDe prijzen

Wij genoten van een vegetarisch pita broodje gyros (€7,-) en deelden een plank met Italiaanse antipasta (€10,-). Uiteraard moest dit weggespoeld worden met een glaasje witte wijn (€3,50). Voor het festivalglas (van hard plastic) betaal je een eenmalige bijdrage van €2,50. De toegang tot het festival is gratis.

De sfeer

De sfeer was lekker relaxed, het decor kleurrijk en het publiek heel divers: van jong tot oud. Er waren ook veel mensen die hun kinderen hadden meegenomen. Gelukkig was er aan onze kleine medemens gedacht. Zo stonden er voetbaltafels, was er een jeu-de-boulesbaan en … (tromgeroffel) een ouderwetse poffertjes – en suikerspinnenkraam 🙂 Een podium met live optredens en de zon die volop scheen, maakten het feest compleet.

Helaas begon het al snel steeds drukker te worden en schuifelden we op een gegeven moment voetje voor voetje over het festivalterrein. De lol was er toen voor ons wel vanaf, dus besloten we ergens in het centrum een terrasje op te zoeken. Toen we het terrein afliepen, zagen we een immense rij voor de ingang staan. Die mensen moesten minstens een uur wachten voor ze überhaupt naar binnen konden. Tsja…je moet het er maar voor over hebben.

Food Festivals - TREK Food Truck FestivalFood Festivals _ TREK Food Truck FestivalEten op rolletjes

Maandag deed ik het nog eens dunnetjes over, want ondanks de drukte bevielen die lekkere hapjes mij wel. Dit keer bezochten we het foodfestival Eten op rolletjes in het Openluchttheater in Ede.

Het eten

Dit festival was iets kleinschaliger en het aanbod was dus ook minder divers. Vooral hamburgers en nachos voerden de boventoon, maar je kon er ook terecht voor onder andere biefstuk, saté, gehaktballen in jus, carpaccio van zalm, een kippetje van het spit, wraps, hotdogs, pizza, donuts, Italiaanse ijsjes en crêpes.

Ik had me verheugd op een puntzak biologische frieten van de Frietfiets: winnaar van de Friettest 2015 van het Algemeen Dagblad. Helaas werden ze niet non-stop bruin gebakken, want toen ik ging bestellen waren ze tijdelijk (1,5 uur) op. Daar hebben wij dus niet meer op gewacht.. 🙁

Food Festivals - Eten op rolletjesFood Festivals - Eten op rolletjesDe prijzen

Ook de toegang tot Eten op rolletjes is gratis en je betaalt er met muntjes à €1,25. Bij de kassahokjes kun je met cash en pin betalen. Wij aten een bordje met carpaccio (€3,75) en deelden een bakje nachos (€3,75) en een kippetje van het spit (€7,50). Dit keer spoelden we het eten weg met een biertje of twee(€2,50).

De sfeer

Hoewel de zon zich maandag niet liet zien, zat de sfeer er prima in bij Eten op rolletjes. Ook hier genoten jong en oud van lekker eten en drinken. Kinderen vermaakten zich prima bij de Knutselbus; daar had je dus geen kind aan. Het Openluchttheater is een sfeervol decor voor een festival. Het terrein zelf is niet groot, maar op de bankjes van het theater is voldoende zitruimte.

 

Food Festivals - Eten op rolletjesHeb jij al trek gekregen en zin om binnenkort ook een foodfestival te bezoeken? Of ben je er dit jaar al geweest? 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.