Waarom een vakantie in Macedonië een goed idee is

Vakantie Macedonie - Meer van Ohrid - Reisvlinder.nl

Een paar jaar geleden wilde ik lekker een weekje naar de zon. Even helemaal tot rust komen en genieten van strand, mooie natuur en een vleugje cultuur. Lekker eten & drinken niet te vergeten.. en dat alles uiteraard het liefst zo goedkoop mogelijk. Na wat speurwerk viel de keuze op het voor mij nog onbekende Macedonië.

Toegegeven: toen we bij onze gate op Schiphol voornamelijk vitale plussers in het vliegtuig zagen stappen, sloeg bij ons wel even de twijfel toe. Toch bleek Macedonië een uitstekende keuze voor een veelzijdige en goedkope vakantie. Waarom? Ik geef je 5 redenen:

Budgetproof Macedonië

Voor onze vakantie naar Macedonië hoefden we niet heel diep in de buidel te tasten. Via Corendon boekten we een 8-daagse vliegreis inclusief hotel en ontbijt voor slechts €249,-. En voor dat luttele bedrag werden we elke ochtend wakker met een onbetaalbaar uitzicht over het meer van Ohrid.

We verbleven in het Metropol Lake Resort dat direct aan het meer ligt op een paar kilometer afstand van het centrum van Ohrid. Officieel is het een viersterrenhotel, maar in Nederland is het misschien maar drie sterren waard. Neemt niet weg dat het een prima hotel is op een schitterende locatie. Voor alleen al dat uitzicht geef je zo een ster extra. Bovendien kun je in het Metropol Hotel ook heerlijk eten voor een vriendelijk prijsje.

Vakantie Macedonie

Lekker eten en drinken

Laat ik beginnen te zeggen dat ik tijdens onze vakantie in Macedonië wel een paar pondjes ben aangekomen. De week bestond uit een weldaad aan eten en drinken voor belachelijk lage prijzen (vooral voor Europese begrippen). Voor ongeveer €7,50 per persoon stond de hele tafel vol met heerlijk eten en dronk je er ook nog een paar verrassend lekkere wijntjes bij. Om je een idee te geven, had ik hieronder graag een foto geplaatst met een tafel vol lekkernijen. Helaas kon ik deze niet vinden. Ik heb me suf gezocht, maar het mocht niet baten. Wel kan ik me herinneren dat ik vooral fan was van een ovenschotel met spinazie. Smullen!

Voor 20 euro kon je in ieder geval makkelijk de dag doorkomen en daar hoefde je zeker niets voor te laten. In totaal heb ik ongeveer 170 euro uitgegeven aan heel veel eten en drinken, een aantal leuke uitstapjes, fooien, souvenirs en taxiritjes. Wij waren er in 2011, dus misschien zijn de prijzen inmiddels wel iets gestegen aangezien het toerisme er nogal in opkomst is.

Update augustus 2015: Uit onderzoek van RTL Nieuws komt Macedonië als goedkoopste Europese bestemming uit de bus. In Macedonië is je euro namelijk meer dan twee keer zoveel waard!

Vakantie Macedonie - Meer van Ohrid - Reisvlinder.nl

Warme zomers

Macedonië heeft een gematigd landklimaat met warme, droge zomers en koele winters. Wij waren er in juni en dat is met een gemiddelde temperatuur van 27 graden een uitstekende maand om naar Macedonië af te reizen. Afgezien van een middagje regen, hebben we heerlijk weer gehad. En dat middagje zijn we prima doorgekomen met een paar potjes Yahtzee op ons overdekte balkon met magnifieke uitzicht. Uiteraard onder het genot van een lekker wijntje!

Vakantie Macedonie - meer van Ohrid - Reisvlinder.nl

Schitterend natuurschoon

Het meer van Ohrid lijkt zo van een ansichtkaart te komen. De schilderachtige baaitjes en de bergen rondom het meer leveren prachtige plaatjes op. Het is dan ook heerlijk toeven op je ligbedje aan het helderblauwe meer. Maar natuurlijk waren wij niet naar Macedonië gevlogen om alleen maar op het strand te liggen. Geen probleem, want in de omgeving van Ohrid valt genoeg te beleven.

Vakantie Macedonie - meer van Ohrid

Leuke culturele uitstapjes

Ohrid zelf is een prachtig stadje waar je heerlijk rond kunt dwalen langs mooie historische monumenten en lekker uit kunt puffen op gezellige terrasjes aan het water. Ook heb je een ruime keuze aan leuke excursies in de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld met de boot naar het klooster van Sveti Naum of een dagje naar Albanië dat aan de andere kant van het meer ligt. Eén ding is zeker: je hoeft je in ieder geval niet te vervelen in dit prachtige land!

Lees ook: 5 x doen rond het meer van Ohrid

Vakantie Macedonie - Klooster van St.Naum - Reisvlinder.nlTwijfel je over een vakantie naar Macedonië? Ik zeg: gewoon gaan! Zeker als je een beetje krap bij kas zit en toch lekker vakantie wilt vieren in het buitenland. Het land is spotgoedkoop, heeft gastvrije inwoners, prachtige natuur en een interessante cultuur. Wat mij betreft het totaalpakket voor een geslaagde vakantie!

Ben jij weleens in Macedonië geweest? En wat vond je ervan?

27 REACTIES

 1. Ik moet een beetje lachen om je opmerking over het weer: ik heb vorig jaar in mei zoveel regen gehad in Macedonië en Kosovo.

  Maar gelukkig heb ik in Ohrid ook zon gezien. Even maar. Maar het was genieten!

 2. Ook wij hebben afgelopen mei veel regen gehad in Macedonië inderdaad. Eigenlijk iedere dag wel geloof ik, maar gelukkig ook heel veel lekkere momenten met veel zon en fijne temperaturen. Ik vond Macedonië geweldig en ik zou graag nog eens teruggaan om meer van het land te ontdekken. Voor mijn gevoel heb ik veel te weinig gezien..

  • Dan hebben wij dus nog geluk gehad met slechts een middagje regen. Ik wil ook graag eens terug om meer van het land te zien. Wat ik al heb gezien was in ieder geval prachtig en de mensen waren ook zo vriendelijk. Echt een fijn land.

 3. Macedonië is niet meteen een land waar ik meteen zou aan denken om naar op reis te gaan, maar het ziet er wel meer dan de moeite uit! Zet ik op mijn lijstje! Ideaal om er eens even uit te zijn voor een weekje 😀

 4. Leuk om te lezen…ik vertrek morgen voor n vakantie daar. Verblijf in n hotel in Struga ook aan het meer van Ohrid.
  Meestal maak ik verdere reizen, o.a. Azie Afrika
  Kheb er veel zin in.

  • Wat een heerlijk vooruitzicht! In Struga ben ik ook geweest en mijn ouders hebben daar overnacht in Hotel Drim. Ik weet zeker dat je je zult gaan vermaken. (aanraders: een bezoek aan Sveti Naum en een dagexcursie naar Albanië – met Lale Tours-) Heel fijne vakantie gewenst!

 5. Leuke positieve berichten…ondanks de regen…
  Wij gaan ook voor het eerst naar Macedonië…
  Na terugkomst zullen ook wij een bericht posten

  • Super leuk dat jullie ook naar Macedonië gaan. Je zult het vast heerlijk vinden. Mijn toenmalige reisgenote gaat over een paar weken weer, omdat het zo goed beviel. Alvast een heel fijne vakantie gewenst!

 6. Hoi Anita,

  Vraagje ik kan de excursies hier in Nederland al bijboeken (Holland International) de meeste zitten rond €39 of is het verstandiger de excursies ter plekke bij Lale tours te boeken. Ik ga van 22 t/m 29 juli is Pestini ver van het meer van Ohrid vandaan. Anita bedankt voor al je mooie reisverhalen, kleurrijke foto’s en praktische tips.

  Alvast bedankt,

  Groetjes Cora

 7. Hoi Anita, gisteren een tijdje zeg maar liever tijd achter de computer gezeten om mij in Macedonië te verdiepen tevens de gemiste afleveringen van 3 Op Reis gezien. Wat een mooi land ik weet inmiddels ook dat Ohrid niet zo ver van Pestini vandaan is 🙂

  • Het is inderdaad maar een kort ritje. Leuk dat je 3 op reis terug hebt gekeken, nu zal je vast nog meer zin hebben in je vakantie. Veel plezier met de voorpret en fijne reis alvast!

 8. Mooi reisverslag, nu heb ik nog meer zin in mijn vakantie. Kunt u mij vertellen wat de prijzen van de excursie van lale tours zijn? En wat normale prijzen voor een taxi zijn? Alvast bedankt!

 9. hoi anita,bedankt voor t meegenieten van je reisverslagen van macedonie. wij gaan 6 september naar struga hotel beograd. heb al veel info. betreft lale tours komen die je ook ophalen bij je hotel,of moet je naar een afgesproken punt.en een vraagje over vevcani ben je daar op eigen gelegenheid heen gegaan, lijkt me leuk om daar een dag heen te gaan. heb je nog tips voor ons . vriendelijke groet jan en nel kruit

  • Hallo Anita,
   Interessant om je reisverslag te lezen, krijg er veel zin in om eind volgende 11 dagen naar Ohrid te gaan.
   Is het ook mogelijk om te fietsen langs het meer?
   Zijn er eventueel fietsen te huur?
   Bij welke lokale ondernemingen kun je het beste zijn voor de excursies?
   Bij voorbaat dank, Peter.

   • Hoi Peter, bedankt voor je reactie. Wat een heerlijk vooruitzicht! Ik adviseer Lale Tours voor de excursies. Goed geregeld, kleinschalig, persoonlijk en Nederlandstalige gidsen. Zij kunnen je ook wel vertellen waar je het beste fietsen kunt huren (of dit zelfs voor je regelen). Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf geen ervaring heb met fietsen langs het meer, dus kan je geen tips geven. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me altijd mailen. Alvast heel veel plezier gewenst!

   • Lale Tours organiseert een excursie, waarbij je ook naar Vevcani gaat. Wij zijn echter zelf met de taxi gegaan en hebben de chauffeur gevraagd of hij ons ook weer op kon komen halen. Het is inmiddels al wat jaartjes geleden, dus ik kan me helaas niet herinneren hoe duur de rit was. Maar zoals alles in Macedonië zal het niet duur geweest zijn.

 10. Een geweldige bestemming Macedonië…heerlijk genieten langs het meer en de vele mooie plaatsen in de omgeving. Vele mooie excursies gedaan met Alex Excursies, goed en compleet verzorgd. Alex…de man met het petje. We zijn er inmiddels 3 keer geweest, maar gaan zeker komend jaar weer terug.

 11. Ga morgen naar Ohrid, verblijf in hotel Veron en kijk er erg naar uit. lijkt mij een prachtig land, ben zelf bekend in voormalig Joegoslavië, Bosnië, en denk dat ik mij daar erg ga vermaken, oude cultuur, lekker eten en het slavische volk.
  Mijn moeder komt uit Bosnië en ik spreek enigzins de taal, denk dat dat een voordeel is.
  Hoop op mooi weer.

  • Hoi Peter, bedankt voor je reactie! Leuk dat je naar Ohrid gaat. Ik denk dat je je er inderdaad prima zult vermaken. Heel veel plezier en zon toegewenst!

 12. Wij zijn vorig jaar geweest. Vroeger gingen we altijd met de vouwwagen op camping. Deze keer eens een vliegreis. De bedoeling was om geen vakantie te hebben om een hele week aan het strand te liggen en te niksen. Wij willen altijd wat plaatselijke cultuur gezien hebben. Dat was prima gelukt. Prachtige excursies!!! We hadden een 3sterren arrangement geboekt. Goed, het zag er wat verouderd uit allemaal, maar je had alles wat je nodig had: zeer goed ontbijt met vele lokale produkten. Geen honing uit de Aldi, maar van een plaatselijke imker. Wat me nog meer opviel als tourist: In deze landen moet je altijd fooi geven voor de bediening, het personeel is hiervoor niet opdringerig, je bent hier vrij in. Iets wat je in Praag niet kan zeggen!!! Dit jaar gaan we terug.

  • Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat Macedonië in de smaak is gevallen. Ik snap helemaal dat jullie dit jaar weer terug gaan. Veel plezier alvast!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.