Alleen naar de andere kant van de wereld

Alleen op reis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In juni 2005 vloog ik voor het eerst (en tevens voor het laatst) alleen naar de andere kant van de wereld. Naar Nieuw-Zeeland om precies te zijn. In dit artikel lees je wat daaraan vooraf ging en hoe ik deze reis ervaren heb.

Ruim tien jaar geleden stopte ik met mijn opleiding en verliet ik mijn studentenkamertje in Tilburg om met de staart tussen de benen weer tijdelijk bij mijn ouders in te trekken. Ik had geen idee wat ik wilde met mijn toekomst en tot overmaat van ramp kampte ik ook nog met een gebroken hart. Helaas kon ik voor morele steun (lees: samen mijn verdriet verdrinken) niet terecht bij mijn beste vriendin, want zij vertrok voor een stage een half jaar naar Nieuw-Zeeland. Ik bleef in zak in as achter.

Klinkt als het begin van een deprimerende periode. Wat ik toen nog niet wist, is dat er een geweldige tijd voor de deur stond. Mijn vriendin stelde namelijk voor om haar op te komen zoeken in Nieuw-Zeeland. In eerste instantie dacht ik dat ze een grapje maakte en wuifde ik haar voorstel weg, maar hoe langer ik erover nadacht hoe enthousiaster ik werd. Met mijn bijbaantje als enige verplichting, had ik immers zeeën van tijd. En met een nieuwe studie kon ik toch pas in september beginnen. Ook niet onbelangrijk: ik had nog een aardig zakcentje op mijn spaarrekening staan. Dus waarom ook eigenlijk niet?

Op naar het avontuur

Het plan begon in mijn hoofd steeds meer vorm te krijgen, maar toch zag ik ook nog heel wat beren op de weg. Ik zat zoals gezegd niet bepaald lekker in mijn vel en liep ook niet echt over van zelfvertrouwen. Ik twijfelde of het wel iets voor mij was om helemaal alleen naar de andere kant van de wereld te vliegen. Voordat ik definitief de knoop doorhakte, besloot ik eerst als soort van test alleen naar Ierland te vliegen om een vriendin die daar studeerde te bezoeken. Tijdens die week in Cork ontmoette ik veel nieuwe mensen en beleefde ik een geweldige tijd. Eenmaal thuis belde ik meteen mijn vriendin om te overleggen wanneer ik naar Nieuw-Zeeland kon komen. Het ticket werd geboekt, dus er was geen weg meer terug.

Ik zou zeven weken in Nieuw-Zeeland blijven, waarvan ik de laatste drie weken met mijn vriendin een roadtrip ging maken over het Zuidereiland. Voor de eerste vier weken op het Noordereiland had ik nog geen plan. Mijn vriendin was nog bezig met haar stage in Mount Maunganui, dus ik moest mezelf zien te vermaken. Eerst maar eens de reis ernaartoe overleven, want dat ik het super spannend (oftewel eng) vond om alleen te gaan dat moge duidelijk zijn. En hoewel ik bibberend als een zenuwachtig rietje bij de douane van Schiphol stond, viel in het vliegtuig gelijk alle spanning van me af. Tijdens mijn stopover in Singapore, werd het me helemaal duidelijk dat ik me prima alleen zou gaan vermaken. Ik had meteen contact met andere reizigers en trok de hele dag op met een Zweeds meisje. Ik ging dus vol vertrouwen de rest van mijn reis tegemoet. Op naar het grote avontuur bij de Kiwi’s!

Alleen op reis

Ultieme vrijheid

De eerste dagen heb ik overdag eindeloos gewandeld op het fijne zandstrand van Mount Maunganui en ’s avonds eindeloos met mijn vriendin bijgekletst. Er werd een mooie route uitgestippeld over het Noordereiland en na een paar dagen stapte ik op de Magic Bus (een backpackersbus met een hop-on-hop-off systeem waarmee je op je eigen tempo door Nieuw-Zeeland kunt reizen). De start van een onvergetelijk avontuur. Ik verdwaalde als enige toerist in het uitgestorven Whitianga, werd dronken met mijn nieuwe vrienden en zat op een boot in de Bay of Islands waar ik ongeveer de enige was die niet zeeziek werd. Wat voelde ik mezelf stoer toen ik abseilde in een aardedonkere grot, in mijn eentje het Wilhelmus zong in een bomvolle bus en een vrije val maakte vanaf een paal van 15 meter hoog. Ik heb mezelf doen verbazen en heb intens genoten van mijn vrijheid. Het was zo fijn om met niemand rekening te hoeven houden en helemaal zelf te bepalen hoe ik mijn dag in ging delen.

Maar ook de weken met mijn vriendin op het Zuidereiland waren een aaneenschakeling van hoogtepunten. Kajakken tussen de zeehonden, hiken op een gletsjer, walvissen spotten en genieten van de schoonheid van Milford Sound…het was allemaal even geweldig! Helaas komt aan alles een eind, dus ook aan deze pret. Mijn vriendin stapte in het vliegtuig naar Fiji (ik weet eigenlijk niet goed meer waarom ik niet met haar meeging, wel dat ik daar nu nog spijt van heb) en ik vloog weer alleen terug naar Nederland. Toen het vliegtuig opsteeg, rolden de tranen over mijn wangen. Wat had ik graag langer in mijn zo geliefde Nieuw-Zeeland willen blijven. Het was de beste beslissing ooit om mijn dromen achterna te gaan. Vol energie en zelfvertrouwen kwam ik terug in Nederland met een koffer vol geweldige herinneringen, waar ik zelfs tien jaar later nog heel blij van kan worden.

Alleen op reisIk heb nog maar weinig over Nieuw-Zeeland geschreven op mijn blog, maar daar zal ik snel verandering in brengen. Hoewel het alweer tien jaar geleden is, liggen de meeste herinneringen aan deze onvergetelijke reis nog vers in het geheugen.

Lees ook: 10 redenen om Nieuw-Zeeland van je bucketlist te schrappen

Ben jij weleens alleen op reis geweest? Wat vind jij het leukst en/of het minst leuk aan alleen reizen? 

15 REACTIES

 1. Wat een treurig begin, maar eeeh… wat een geweldig resultaat! Onduidelijke toekomst, gebroken hart, reizen is voor mij altijd de oplossing geweest. En als niemand mee ging, dan maar alleen. Ik heb ontdekt dat ik me prima alleen kan vermaken en weg zijn van de “probleem-omgeving” werkt voor mij altijd heel verhelderend.

   • Ik ben meerdere keren alleen gegaan. Vooral omdat ik ergens heen wilde en niemand mee wilde of kon. Vond het steeds zoooo spannend! Maar keer op keer heel blij dat ik gegaan ben. Je leert alleen ook veel sneller mensen kennen, en jezelf.

 2. Waw, wat een verhaal! Ik ging nog nooit alleen op reis (altijd met m’n vriend, familie, …), maar hoor inderdaad vaak waaien dat het een enorm gevoel van vrijheid geeft. Ook al ging je eerst even naar Ierland, Nieuw-Zeeland is alvast al een behoorlijke locatie om de spits af te bijten in het solo-reizen 😀 Ik las dit verhaal met heel veel bewondering 🙂
  En ja, Nieuw-Zeeland ziet er mij ook een fantastische bestemming uit om ook eens te doen…

 3. Leuk om te lezen. Zelf in 2010 in Nieuw-Zeeland geweest. Veel van de foto’s komen bekend voor. Vooral het lopen over de gletsjer, maar zoals je al aangeeft is Nieuw-Zeeland een super veelzijdig land!

 4. Wat ontzettend stoer dat je alleen naar Nieuw-Zeeland bent gegaan! Alleen op reis gaan lijkt mij sowieso al spannend, en al helemaal als je naar de andere kant van de wereld vliegt.

  Ik heb er ook weleens over nagedacht om alleen om alleen op reis te gaan (naja, reis, een paar daagjes weg dan), maar nog nooit daadwerkelijk de stap gezet. Maar het lijkt mij absoluut een hele bijzondere ervaring!

  • Ik zou het zeker eens proberen, al is het inderdaad maar voor een paar dagjes. Nieuw-Zeeland mag dan wel heel ver weg zijn, het is wel een prettig land voor een rondreis in je uppie.

 5. Wat leuk om te lezen Anita! Nieuw-Zeeland lijkt me prachtig, een prima bestemming als je voor het eerst de wereld gaat ontdekken, alleen 😉 En wat je zegt: je gaat met een koffer vol zelfvertrouwen terug naar huis, want je komt erachter dat je veel sterker bent dan je eigenlijk dacht!

 6. Wat een prachtig avontuur, wauww! Wat heb je een prachtige wending gegeven aan een minder fijn gevoel. Klinkt alsof het je erg goed heeft gedaan ook. Stoer hoor, om zó ver weg te gaan in je eentje. You go girl!

 7. Wat een heftige reden om te vertrekken, maar dat heb ik ook al meermaals gedaan! Ik reis echt héél erg graag alleen, ik leg zo sneller contact met anderen en stiekem vind ik het gewoon allemaal heel erg spannend. Meestal reis ik alleen naar de VS, maar daar verblijf ik dan gewoon bij vrienden dus zo alleen is dit niet. Al heb ik wel al enkele city-trips alleen gedaan en vertrek ik in oktober voor onbepaalde tijd naar Australië/Amerika alleen.

  Het grootste voordeel vind ik de vrijheid, je hoeft met niemand rekening te houden en trekt gewoon je plan. Maar dit is soms ook het nadeel, je hebt niet altijd iemand om te kletsen en als je even geen leuke mensen tegen komt, ja dan ben je gewoon alleen.

  Ik leer wel enorm veel over mezelf, de wereld en alles wat ik tegenkom. Zo heb ik enkele leuke mensen leren kennen, waar ik nu nog steeds contact mee heb.

  • Wat stoer dat je alleen voor onbepaalde tijd naar Australië/Amerika vertrekt. Spannend! Heel veel plezier alvast. Die vrijheid is inderdaad echt heerlijk. Ik ben vorige week voor het eerst na tien jaar weer alleen op pad geweest: 4 dagen naar Riga. Ik vond het wel weer een beetje spannend, maar het is me wederom uitstekend bevallen. Zeker voor herhaling vatbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.