5 leuke evenementen in het buitenland

Festivals buitenland

Ik ben gek op lijstjes. Wen er maar alvast aan, want ik vrees dat ik jullie met nog veel meer hotlists zal gaan verblijden. In dit artikel neem ik je graag mee naar vijf leuke evenementen in het buitenland, want die maken je reis vaak extra speciaal. 

1. De Gentse Feesten

Elk jaar in juli staat de hele binnenstad van Gent tien dagen lang op zijn kop tijdens de Gentse Feesten. Dit traditionele feest vindt al sinds 1843 plaats en behoort tot een van de grootste volksfeesten van Europa. Gratis muziek, leuke activiteiten, volle terrassen en lekker eten; zomaar wat ingrediënten van de Gentse Feesten. Het bier vloeit rijkelijk en er heerst een super relaxte sfeer. Ik vond het zeker de moeite waard. We hebben gezellig geborreld op een boot, lekker gesnackt bij de eetkraampjes, gedanst bij een van de vele optredens en heerlijk van het zonnetje genoten op de terrassen. Ook hebben we veel gelachen met en om de Belgen, bijvoorbeeld om deze vermakelijke tekst in een promotiefolder:

Het wordt sterk geapprecieerd als ge uw bier bij een café koopt. Sommige cafés halen de helft van hun jaaromzet tijdens de Feesten, en we hebben graag dat de Hollanders daar dik aan mee betalen.
Belgen die naar nachtwinkels gaan voor hun bier zijn ook Hollanders.

Evenementen buitenland - Gentse Feesten

Wanneer?
De Gentse Feesten beginnen op de vrijdag voor de derde zondag van juli en eindigen op de zondag van de week erna. Volgende editie: vrijdag 17 t/m zondag 26 juli 2015.

Hotel
Als je niet de jackpot wilt betalen, raad ik je aan om je hotel al lang van tevoren te boeken. Betaalbare hotels zijn snel uitverkocht. Hoe korter voor de Feesten, hoe duurder de hotels. Ik boekte mijn hotel bijna een jaar van tevoren. Via Booking.com reserveerde ik een hotel dat ik eventueel gratis kon annuleren voor als er iets tussen zou komen. Wij verbleven in Ibis Hotel Gent Centrum Opera. Geen overbodige luxe, maar een prima hotel op loopafstand van het feestgedruis (€65,- excl. ontbijt).

Parkeren
Het grootste deel van de binnenstad is afgesloten van verkeer tijdens de Gentse Feesten. Je kunt je auto het beste parkeren buiten de stad bij Flanders Expo en dan op tram 1 richting het centrum stappen. Deze tram rijdt de hele dag af en aan en stopt ook tegenover het Ibis Hotel (mocht je daar willen overnachten).

2. Saint Patrick’s Day in Cork

Saint Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland. Tijdens deze uitbundige feestdag op 17 maart wordt de beschermheilige van het land, Sint-Patricius, herdacht. Je kunt het vergelijken met onze Koninginnedag. Overal in het land wordt feest gevierd met optochten, optredens, kermissen en vuurwerkshows. Het grote verschil: de mensen dragen geen oranje kleding maar zijn uitgedost in het groen. Er wordt zelfs op veel plekken groen bier gedronken. Zelf was ik precies tien jaar geleden op St. Patrick’s Day in Cork. Wat een leuke dag was dat! Maar Ieren zijn dan ook erg gezellig ook al kun je ze bijna niet verstaan.

Festivals buitenland - Sint Patricks Day Cork Ierland

3. Braderie Lille

Tijdens het eerste weekend van september verandert de binnenstad van Lille in één grote rommelmarkt. De wereldberoemde braderie van Lille is de grootste brocantemarkt van Europa. Meer dan 2 miljoen koopjesjagers bezoeken de markt op zoek naar bijzondere verzamelstukken, leuke hebbedingetjes, antieke pronkstukken en andere curiosa. Grote kans van slagen, want de markt bestaat uit maar liefst 100 kilometer (!) aan kraampjes.

Naast een zoektocht naar zeldzame schatten, is het vooral heel leuk om de bijzonder feestelijke sfeer in de stad te proeven. Niet te missen zijn de traditionele moules frites. De mosselen met friet staan overal op het menu en door de hele stad zie je lange tafels staan waar de mosselpannetjes niet aan te slepen zijn. Ik ben dol op mosselen, dus deze traditie is aan mij wel besteed.

De braderie begint officieel op zaterdag om 14.00 uur, maar de verkopers nemen het niet zo nauw met deze openingstijd. ‘s Ochtends vroeg om 6 uur staat de hele binnenstad al vol met kraampjes en in de buurt van de Citadel begint de markt zelfs al op vrijdag. Mijn advies is dan ook om al op vrijdag naar Lille te gaan. Dan ben je de grote drukte voor en kun je heerlijk op je gemak rondstruinen. Bovendien zie je dan ook nog iets van de stad zelf; daar is het op zaterdag echt te druk voor. Zonde, want Lille is een verrassend leuke en sfeervolle stad.

Tip: haal bij aankomst eerst het braderieboekje met plattegrond bij Office de Tourisme op Place Rihour (of gewoon bij je hotel). Handig voor als je niet wilt verdwalen in de wirwar van kraampjes.

Volgende editie: 5 en 6 september 2015.

Evenementen buitenland - braderie Lille

4. Middeleeuws Festival Ibiza

Soms ga je speciaal voor een evenement naar een bepaalde stad, maar nog leuker is het als je bij toeval een festival of ander evenement meemaakt. Dit overkwam ons toen wij naar Dalt Vila, de oude vestingstad van Ibiza, gingen. We werden compleet verrast toen de hele binnenstad veranderd was in een Middeleeuwse nederzetting. Het Fiesta Medieval bleek aan de gang te zijn. Dit Middeleeuwse Festival vindt elk jaar in het tweede weekend van mei plaats om te vieren dat Eivissa sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Tijdens een wandeling door de sfeervolle straten liepen we langs talloze kraampjes vol lekkernijen en kwamen we tovenaars, ridders, prinsessen, paarden en kamelen tegen. Uiteindelijk belandden we bij een pleintje bovenop de heuvel waar allemaal tafeltjes stonden en swingende muziek uit de speakers klonk. Een prima plek om onder het genot van een glaasje sangria en wat lekkere hapjes te genieten van het prachtige uitzicht. Een aangename verrassing, dat was het zeker!

Volgende editie: donderdag 7 mei tot zondag 10 mei 2015

Evenementen buitenland Middeleeuws Festival Ibiza

5. Kermis in Düsseldorf

Op zich houd ik helemaal niet zo van de kermis. Ik vind het er meestal te druk, er is te veel herrie en ik houd ook niet van zoete meuk à la suikerspinnen. Bovendien word ik alleen maar misselijk van de attracties. Een goede achtbaan kan ik wel waarderen, maar ik zie de lol niet in van attracties die alleen maar heel hard rondjes draaien.

Wat was er dan wel leuk aan de kermis in Düsseldorf? 
Ten eerste was er gewoon gezellige reuring in de stad. Toch had je in de Altstadt zelf geen last van de kermis, omdat deze aan de overkant van de Rijn plaatsvond. Om op het terrein te komen, moest je met het veerpontje oversteken. Ten tweede was de kermis best aardig: je had er gezellige Oktoberfest-achtige biertenten en er was ook een leuke achtbaan. En last but not least: mochten wij op de slotavond getuige zijn van een spectaculaire vuurwerkshow met op de de voorgrond de Rijn die helemaal vol lag met bootjes en op de achtergrond de verlichte Rijntoren. In één woord: fantastisch!

Volgende editie: vrijdag 17 t/m zondag 26 juli 2015

Evementen buitenland - Kermis DusseldorfHeb jij nog leuke tips voor niet te missen festivals of evenementen in het buitenland? 

3 REACTIES

  1. Leuk lijstje! Die Gentse feesten staan al een tijdje op mijn bucketlist en nu ik er zo over lees, moet ik toch maar eens een serieuze poging gaan ondernemen er heen te gaan. Ze vallen alleen steeds precies tegelijk met de Tilburgse kermis, die ik als Tilburger wel errug gezellig vind. Keuzes… De braderie in Lille lijkt me ook heel leuk, maar dan ben ik dit jaar al op vakantie. Voor volgend jaar plannen dan maar 🙂 .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.